Rekry: Digital Marketing Specialist

Sanna Kinanen: Sijoittaminen on jatkuvaa oppimista

Sanna Kinanen

Sanna Kinanen: Sijoittaminen on jatkuvaa oppimista

Sanna Kinanen on 31-vuotiaana ehtinyt kouluttautua pariin eri ammattiin, hypätä lähihoitajasta yrittäjäksi sekä kunnostautua sijoittajana. Tampereella neljää eri yritystään pyörittävä Kinanen on kulkenut välillä mutkaisenkin tien terveydenhoitoalan opiskelijasta taloudelliseen riippumattomuuteen, ja hän haluaakin nykyisin päätyönsä valmennuksen avulla johdattaa myös muita rohkeasti kokeilemaan sijoittamista.

Kokkolasta alun perin kotoisin oleva Kinanen on sittemmin muuttanut Joensuun ja Helsingin kautta Tampereelle, josta hän pyörittää neljää eri yritystään ja hallinnoi sijoitusasuntojaan ympäri Suomen. Kinanen työllistyy nykyisin pääasiassa rahataitojen ja sijoittamisen valmentamisen sekä vauvojen tuotteita tekevän yrityksensä parissa. Kuulostaa siis siltä, että Kinasella on jo takanaan menestyksekäs polku yrittäjänä. ”Ei se matka kyllä mitenkään ruusuista ole aina ollut, vaan paikoin hyvinkin kivikkoista”, Kinanen toteaa naurahtaen.

Rohkeita hyppyjä yrittäjyyteen

Alun perin lähihoitajaksi valmistunut, myös verkostomarkkinointia opiskellut Kinanen on tehnyt lähihoitajan ja PR-alan töitä samaan aikaan, hypännyt hetkeä myöhemmin yrittäjäksi äitiys- ja vauvanvaateyritykseen, pyörittänyt kahvila-alan yritystä, sekä tehnyt tuotekehitystyötä ja optisen alan myyntiä ennen nykyisiä päätoimiaan. Voisi sanoa, että Kinasta on keitetty monessa eri sopassa, joiden lopputulos on intohimo yrittäjyyteen ja muiden ihmisten valmentamiseen. ”Olen alun perin lähihoitaja, ja teinkin niitä töitä muutaman vuoden ja jopa mietin, että perustanko oman firman sille alalle. Jostain syystä se terveydenhoitoalan firma jäi, mutta päädyin kuitenkin perustamaan yrityksen PR-alalle, sillä aloin tekemään juontotöitä ja promootiota eri yrityksille huomaamattakin koko ajan enemmän lähihoitajan töiden ohella.”

PR-alan jälkeen Kinanen siirtyi perustamaan ensin miehensä kanssa kahvilan ja kattoterassin sekä myöhemmin vielä yrityksen äitiys- ja lastenvaatealalle. Kinasta näihin päätöksiin ajoivat sisäänrakennettu vahva usko yrittäjyyteen ja takaraivoissa toive vapaudesta sekä taloudellisesta riippumattomuudesta. Vaikka äitiys- ja vauvanvaateverkkokauppa lähtikin hyvin nousuun ja Kinanen myi yrityksen myöhemmin tasaiseen vauhtiin kasvaneena, kohtasi hän kuitenkin myös vastoinkäymisiä, kun hän joutui tekemään vaikean lopettamispäätöksen kahvilayrityksen osalta. ”Yritys lähti menestymään kausiluontoisesti, mutta jouduimme tekemään lopettamispäätöksen vuoden sisällä.”

Kinanen uskoo, että voima yrittää uudelleen epäonnistumisesta huolimatta on hänellä verissä, sillä kasvaessaan hän seurasi yrittäjä-äitinsä tarinaa epäonnistuneesta yrityksestä menestyneeseen bisnekseen. ”Olen aina ollut kova tekemään töitä, mikä tulee äidin yrittäjätaustasta. Olen nähnyt, että rohkeudella ja periksiantamattomuudella voi aina nousta uudelleen. Jos äitini olisi toiminut eri tavalla, olisin varmasti saanut sellaisen mallin, että jos epäonnistut, lopeta. Näinhän me saadaan sellaisia uskomuksia.” Kinanen toivookin nuorten oppivan yrittäjyydestä ja myös sen nurjasta puolesta: ”Olin viime vuonna Pikkuyrittäjien ohjaajana ja se oli ihana idea, että opetetaan lapsille ja nuorille yrittäjyyttä ja että jos mokaa, se on ihan OK, koska aina voi yrittää uudelleen”, hän painottaa.

Arkisilla valinnoilla ja uskomusten muuttamisella sijoittajaksi

Kinasesta huokuu määrätietoisuus sekä palo itsensä kehittämiseen, joilla hän on puskenut itseään eteenpäin myös vaikeampina hetkinä. Kinanen toteaakin tehneensä paljon töitä itsensä kanssa omalla matkallaan yrittäjäksi ja sijoittajaksi, jotta hän on pystynyt muuttamaan elämäntyyliänsä kohti sijoittamisen tuomaa taloudellista riippumattomuutta. Oman polkunsa kautta oppineena Kinanen kokeekin tekevänsä juuri hänelle oikeaa työtä nykyisessä päätyössään rahataitojen ja sijoittamisen valmentajana, ja esimerkiksi jakamalla rahaan ja sijoittamiseen liittyviä neuvoja Bisnesnainen -verkkosivustollaan. ”Nyt on mahtavaa katsoa taaksepäin ja huomata kuinka ne palaset ovat oikeasti loksahdelleet paikalleen ja nyt voin toteuttaa omaa intohimoani sekä inspiroida muita vaurastumisesta haaveilevia tällä omalla tarinallani”.

Kinanen kohtaa paljon sijoittamisesta haaveilevia ihmisiä, jotka ajattelevat samoin kuin hän ennen: aiemmat kokemukset ja uskomukset vievät rahankäyttöä väärään suuntaan. Kun Kinanen itse oivalsi, että vaurastuminen on hänelle tärkeää, hän päätti tehdä töitä itsensä kanssa, jotta sijoittaminen onnistuisi. ”Silloin, kun olin lähihoitajana, niin kyllä se mielentila oli se, että tili tuli, tili meni. Huono itsetunto oli se, mitä itse sillä käyttäytymisellä ruokin. Minulla on myös paljon asiakkaita, jotka tietävät, etteivät oikeasti voi ostaa jotain, mutta tekevät silti niin. Siellä on aina joku uskomus tai malli, miksi näin toimitaan. Vaurastuminen on loppupeleissä todella syvällinen matka omaan itseensä, jossa opitaan omasta käyttäytymisestä paljon ja poistetaan uskomuksia”, Kinanen pohtii.

Sijoittamisen aloittaminen ja siinä onnistuminen onkin Kinasen mukaan rakennettu arkisille valinnoille. Kinanen kertoo joutuneensa tekemään paljon henkilökohtaisia taloudellisia valintoja ja jopa uhrauksia: ”Teen kyllä uhrauksiakin, ja ne ovat nimenomaan sellaisia arkisia, pieniä juttuja. Ja kun näitä pieniä juttuja alkaa tekemään, niin alkaa myös jäämään rahaa, jonka voi sijoittaa, eikä se välttämättä vaadi mitään hirveän isoja summia.”

Asuntosijoittaminen rakentuu valmentautumiselle

Kinasen tie asuntosijoittajaksi alkoi noin kuusi vuotta sitten jälleenvuokrauksesta, joka muodostui ensin lyhyistä pätkistä ja sitten pidempiaikaisemmasta jälleenvuokrauksesta. Vuokraamisesta saatu kassavirta sai Kinasessa aikaan oivalluksen asuntosijoittamisen kannattavuudesta, joten hän päätti hankkia omia sijoitusasuntoja. Vaikka asuntosijoittaminen kiinnosti, se alkoi ilman suurempaa päämäärää asuntojen lukumäärästä. ”Ei se ollut sellainen päätös, että nyt tässä ryhdytään asuntosijoittajaksi ja ostetaan 50 asuntoa, vaan enemmänkin se ajatus kasvoi siinä ohimennen, että hei, tässähän voi olla järkeä!”

”Kassavirran päälle olen aina tajunnut, että rahaa pitää tulla, mutta en tiedä oliko silloin alussa muuta ajatusta”, Kinanen nauraa. Vaikka aloittaessaan hänellä ei vielä ollut suurempaa ajatusta asuntosijoitustoimintansa tavoitteista, Kinanen kokee, että jo 18-vuotiaana käydyt liiketoimintapuolen valmennukset ohjasivat häntä tekemään hyviä valintoja myös sijoittajana. ”Olen aina valmentautunut todella paljon jo nuorena yrittäjänä, ja jatkan valmentautumista edelleen. Koluan kattavasti valmennuksia sekä Suomessa, että ulkomailla. Uskon, että sen takia osaan punnita millaisia valintoja minun kannattaa tehdä myös asuntosijoittajana ja osaan varautua myös riskeihin”, Kinanen pohtii.

Valmentautumisen lisäksi Kinanen on oppinut asuntosijoittamisesta myös kirjojen ja mentorien sekä erityisesti käytännön kokemuksien kautta. ”Valitettavasti sellainenkin kokemus on, että ollaan oltu käräjillä vuokralaishäädön takia, mutta se onkin jälkeenpäin ajateltuna ollut todella hyvää oppia”. Vaikka Kinanen nykyisin vuokraakin asuntojaan myös luottotiedottomille, on hänestä tullut tarkempi, ja osaa kokemuksen kautta arvioida paremmin sopivia vuokralaisia. Karttunut oppi kantaa myös valmennuksiin asti, kun Kinanen puhuu valmennettavilleen omasta kokemuksestaan – myös niistä ikävistä tilanteista.

Muuttovoittoiset kunnat ja vuokraaminen keskiössä

Vuosien kuluessa Kinasen sijoitusstrategia on hioutunut, ja tällä hetkellä hänellä on kaksinumeroinen luku sijoitusasuntoja Suomen muuttovoittoisissa kunnissa, kuten Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä. Kinasen salkkuun kuuluu sekä yksiöitä, kaksioita, kolmioita että neliöitä, jopa enemmän isoja kuin pieniä asuntoja, joita on halutessaan mahdollista soluttaa. Kinasen sijoituksissa oikein valitut paikkakunnat ja kassavirran pysyvyys ovatkin asuntojen kokoa tärkeämpiä kriteereitä. Osta ja pidä -strategia toimii Kinaselle hyvin, sillä hän pitää vuokrausprosessista. ”Se ei ole minulle myöskään mikään este, että asuntoja on muilla paikkakunnilla; hallinnointi on aina hoitunut todella hyvin. Myös kalustettuja asuntoja minulla on, koska nautin siitä laittamisesta”, Kinanen kertoo.

Kinasen tulevaisuudentavoitteet sijoittamisen suhteen ovat tällä hetkellä vahvemmin muissa omaisuuslajeissa kuin asunnoissa. Hän ajattelee tulevaisuuden tuovan lisää hajauttamista, sillä hän tähyilee esimerkiksi myös Yhdysvaltojen asuntomarkkinoille ja liiketoimintaan sijoittamiseen. Tällä hetkellä hän haluaa kuitenkin panostaa täysillä muiden sijoittamisesta kiinnostuneiden valmentamiseen: ”Haluan tuoda sitä viestiä esille, että ihmiset voi saada vähän enemmän tuloja, vaikka ihan yhdelläkin asunnolla, eikä heti tarvitse tavoitella kymmeniä asuntoja. Haluan ajatella, että kuka tahansa voi sijoittaa, jos siihen vaan haluaa panostaa.”

Tulevaisuudensuunnitelmat näyttävät Kinasella kirkkaammilta kuin koskaan, sillä hän on löytänyt intohimonsa muiden auttamisesta rahataidoissa ja sijoittamisessa. Rahaan ja sijoittamiseen liittyviä uusia tuulia Kinasella onkin jo näköpiirissä, ja hänen tarinansa jälkeen on melko selvää, että Kinanen ei lepää kauan laakereillaan: ”Ehkä minulla on jonkunlainen pakkomiellekin, että en suostu siihen, etten oppisi jotain. Jos jotain haluan oppia, niin minähän opin”, Kinanen nauraa. ”Uusin juttuni on rahastoori.fi, josta haluan kasvattaa suuren sivuston avuksi muille rahasta ja sijoittamisesta kiinnostuneille.” Tähtäimessä taloudellinen vapaus, yhdistettynä sinnikkääseen ja tiedonjanoiseen luonteeseen tietää varmasti Kinaselle rohkeita seikkailuja myös sijoitusmaailmassa.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi