Rekry: Digital Marketing Specialist

Riitta Kokki: Aktiiviseksi asuntosijoittajaksi sattumien summana

Riitta Kokki: Aktiiviseksi asuntosijoittajaksi sattumien summana

Toimistollemme saapuu iloinen ja pirteä paljasjalkainen jyväskyläläinen ekonomi, Riitta Kokki. Ruotsin, Ranskan ja Espanjan kautta Jyväskylään takaisin päätynyt Kokki on aktiivinen vuokranantaja, joka haluaa huolehtia vuokralaisistaan ja samalla pitää hyvää huolta sijoituksistaan. Asuntosijoittaminen on siis vienyt tämän jyväskyläläisen mennessään, vaikka tarina sai alkunsa itse asiassa sattumalta.

Kokki päätyi asuntosijoittajaksi perintöasunnolla

Kun Kokki lähti 19-vuotiaana Ruotsiin töihin ja opettelemaan ruotsin kieltä, hänen ainoa päänvaivansa oli se, mitä tehdä omalle kodille. “Halusin lähteä Ruotsiin, joten mietin, että mitäs minä tälle kämpälle teen.”

Silloinen koti oli isältä peritty yksiö Jyväskylän keskustassa, jossa Kokki oli itse asunut ennen Ruotsiin lähtöä. Onneksi ystävä sai ajatuksen, että hän voisi pitää asunnosta huolta Kokin Ruotsissa asumisen ajan. “Kaverini itse ehdotti, että voisiko hän tulla siksi aikaa vuokralle, ja siitä se asuntosijoittaminen vahingossa sitten lähti.”

Kokki myös toteaa, että olisi tuskin aloittanut asuntosijoittamista, ellei olisi perinyt ensimmäistä asuntoa. “Se lähti ihan rehellisesti siitä, kun perin asunnon. En usko, että olisin muuten uskaltanut tai edes tajunnut aloittaa.”

Asuntosijoittaminen vei mennessään

Kokki pääsi siis jo nuorena sisään asuntosijoittamiseen maailmaan ja huomasi, että vaivaan nähden tuotto on kohdallaan. Lisäksi hän oivalsi, että tulevaisuudessa tarpeeksi suuri määrä sijoitusasuntoja tuottaisi mahdollisesti mukavan bonuksen eläkkeeseen.

Kokki kuitenkin muistelee, ettei ajatellut olevansa asuntosijoittaja edes kolmannen sijoitusasunnon kohdalla. Vasta ehkä neljännen asunnon kohdalla hän koki olevansa sekä vuokranantaja että asuntosijoittaja. “Se oli alkuun vain sellainen pieni lisä. Sitten jossain vaiheessa huomasin, että mietin ja suunnittelin asuntosijoittamisasioita yhä useammin. Siinä kohtaa tajusin, että olen ihan koukussa”, hän kuvailee nauraen.

Kokki myös kertoo, että oli vähällä lopettaa asuntosijoittamisen ehkä juuri neljännen sijoitusasunnon ostamisen jälkeen. Hän suunnitteli kaikkien sijoitusasuntojensa myymistä, sillä normaalin päivätyön ja työteliään elämäntilanteen ohella neljän sijoitusasunnon vuokraustoiminta tuntui hetkellisesi liian suurelta vaivalta.

Kokki tuli kuitenkin toisiin aatoksiin ja toteaa, että itseasiassa hänen paras valintansa asuntosijoittajana oli juuri se, ettei heikolla hetkellä lopettanut. “Onneksi en myynyt asuntoja, koska pikkuhiljaa opin ne saumat, miten missäkin ongelmatilanteissa toimitaan ja mikä on oikea ja vaivaton tapa niitä hoitaa. Pian huomasin, että sehän onkin aika  helppoa”, hän selittää innoissaan. Nyt sijoitusasuntoja on jo kaksinumeroinen luku pitkin Jyväskylää.

Puolivahingossa sijoitusasunto Espanjasta

Jyväskylän asuntojen lisäksi Kokin asuntosalkussa on yksi asunto Espanjasta, joka tosin ilmestyi sinne puoliksi vahingossa. Kaikki alkoi siitä, kun reilu kolme vuotta sitten Kokki ja hänen tyttärensä asuivat kuusi kuukautta Espanjan etelärannikolla Fuengirolassa. Siellä asuessaan hänen mieleensä hiipi ajatus sijoitusasunnosta Etelän lämmössä. Kokki tuli silti siihen tulokseen, että sijoitusasunto toisessa maassa tuottaisi liikaa päänvaivaa eikä tuottoprosentti olisi ihan niin hyvä kuin Suomessa.

Suomeen takaisin muuttaessa idea palasi mieleen, joten hän otti yhteyttä eri välittäjiin ja kyseli olisiko samaisessa talossa vapaita asuntoja. Kas kummaa, sieltä löytyikin hyvä asunto. Kokki kuitenkin kerkesi uudemman kerran kuopata idean, vaikka näyttö oli jo sovittu aikaisemmin varatun lomamatkan yhteyteen.

Hänen äitinsä on asunut jo useamman vuoden talvet Espanjan etelärannikolla. Kokki oli hänen luonaan lomamatkalla, kunnes tajusi, että oli unohtanut perua näytön, joka olisi seuraavana päivänä. “Sanoin äidille, että voi ei, se näyttö on huomenna ja olen unohtanut perua sen eli pitää soittaa ja perua se nyt. Äiti oli kuitenkin sitä mieltä, että mennään katsomaan. Ja näin siinä sitten kävi”, hän selittää.

Onneksi kävi näin. Kokki on ollut sijoitukseensa todella tyytyväinen ja alun hankaluuksia lukuun ottamatta kaikki on sujunut hyvin. ”Lisäksi etelän asunnossa on se hyvä puoli, että siinä voi tulevaisuudessa majailla myös itse vaikka vain osan vuodesta.” Mikäli havittelee sijoitusasuntoa ulkomailta, Kokki suosittelee hankkimaan paljon tietoa kohteesta ja paikallisista kaupantekotavoista, ja haastatella muita alueelle jo sijoittaneita.

Kiinnostus sisustukseen johti kalustetun asunnon vuokraukseen

Vaikka sijoitusasunto ulkomailta tupsahti asuntosalkkuun osittain sattumalta, Kokista huokuu innokkuus erilaisten strategioiden kokeilemisesta asuntosijoittamisessa. Hän on suunnitellut kimppakämppiin sijoittamista ja lisäksi hänellä on jo vuokrattuna pari kalustettua asuntoa Jyväskylässä. Sisustamisesta innostuneena hän päätti kokeilla erään sijoitusasunnon kalustamista ja tarjota sitä vuokralle.

“Kalustin sen valmiiksi ja ajattelin, että kokeilen, koska minulla ei ollut mitään käsitystä, kuinka paljon sellaisille on markkinoita”, Kokki kertoo. Kävi ilmi, että kysyntää oli. Hän sai nopeasti vuokrattua kalustetun asuntonsa yritykselle, jonka työntekijät tarvitsevat silloin tällöin majapaikkaa tai työtilaa Jyväskylästä. Airbnb:täkin Kokki oli tullut mietittyä, mutta harkinnan jälkeen hän päätti olla lähtemättä mukaan lyhytaikaiseen vuokraukseen.

Kalustetun asunnon vuokraus on ollut onnistunut kokeilu ja Kokki odottaakin jo seuraavaa. “Minulla on itseasiassa yhteen asuntoon jo lähes kaikki kalusteet ja astiat valmiina, kunhan tilaisuus tulee.”

Naisten yrittäjyys lähellä sydäntä

Kokki on myös aktiivinen vapaa-ajallaan: hän harrastaa kuntoliikuntaa, opiskelee espanjaa ja toimii Suomen Vuokranantajat ry:n Keski-Suomen paikallisasiamiehenä. Lisäksi hän on mukana Naisten Pankin toiminnassa.

Hän on itseasiassa ollut vuonna 2008 perustamassa Naisten Pankin Jyväskylän solua ja tukenut vapaaehtoisesti vuosien varrella yhteisön toimintaa. “Tarkoituksenamme on tukea kehittyvien maiden naisia, heidän omaehtoista toimeentuloa ja yrittäjyyttä sekä antaa koulutusta, ja tietoa omista oikeuksista.  Toiminta tähtää samalla naisten voimaannuttamiseen, kestävän kehityksen periaattein”, Kokki kertoo.

Yrittäjyys on Kokin sydäntä lähellä myös omalla uralla. Hän pyörittää asuntojen vuokrausta osin myös perustamansa yrityksen, Viviendo Oy:n kautta.

Vaikka Kokin innostus asuntosijoittamiseen on käsin kosketeltavaa, vastaus viimeiseen kysymykseen paljastaa hänestä myös erilaisen puolen, sillä vastaus ei liity millään tavalla asuntosijoittamiseen. Jos hän saisi valita yhden henkilön kenet tavata, kuka se olisi? ”Tiedän heti tähän vastauksen! Haluaisin tavata Hercule Poirotin. Mä haluisin vaan tutustua siihen, se on niin ihana!”

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi