Rekry: Digital Marketing Specialist

Pia Helkiö: Elämäntapana asuntosijoittaminen

Pia Helkiö

Pia Helkiö: Elämäntapana asuntosijoittaminen

Reilu 10 vuotta sitten alakoulun luokanopettaja Pia Helkiö suuntasi Kuopion keskustassa sijaitsevan kerrostaloasunnon näyttöön. Samaiselta asuntonäytöltä tuli rappukäytävässä vastaan ihmisiä, jotka ääneen kauhistelivat huoneiston kuntoa. Pian Helkiö ja hänen miehensä astuivat sisään asuntoon, josta oli revitty kaikki keittiökalusteet kokonaan irti, koska keittiön kunto oli ollut niin surkea. Käytännössä asunnossa siis ei ollut keittiötä. Muut näytössä käyneet olivat järkyttyneitä, mutta Helkiö ja hänen miehensä innosta piukeina. “Me oltiin ihan innoissaan, että se keittiö oli jo valmiiksi purettu ja me päästäisiin suoraan laittamaan uusi tilalle. Me oltiinkin ainoita, jotka tekivät tarjouksen ja saatiin se asunto.”

Flippaus lähellä sydäntä

Kuten tarinasta arvata saattaa, Helkiö on innostunut flippauksesta eli asuntojen remontoinnista ja myynnistä. Hän on kunnostanut vuosien varrella useita kohteita paitsi nykyisessä kotikaupungissaan Kuopiossa, myös aikaisemmassa asuinpaikassaan Turussa. Yleinen mielenkiinto sisustamiseen ja remontointiin kannusti omien asuntojen lisäksi myös sijoitusasuntojen kunnostamiseen.

Mutta mistä Helkiö on oppinut remontoimisesta? Ensikosketus aiheeseen tuli jo nuorena, sillä hänen isänsä oli rakennusinsinööri. ”Isän kautta varmaan ihan aluksi siitä maailmasta kiinnostuin”, hän pohtii. Kiinnostus asuntojen kunnostamiseen on sen sijaan innostanut Helkiötä lukemaan ahkerasti alan lehtiä ja kiertämään erilaisia alan messuja. Hänestä onkin kehittynyt vuosien varrella sisustus- ja remonttiratkaisujen ammattilainen. ”Nykyään kun menen johonkin asuntoon, osaan aika suoralta kädeltä sanoa, että minä vuonna se on remontoitu”, Helkiö toteaa hymyillen.

Lisäksi Helkiöstä on tullut kokemusten ja opiskelun kautta pienten asuntojen tilaratkaisujen asiantuntija. Hän kertoo innoissaan, kuinka markkinoille on viime vuosina tullut esimerkiksi useita kompakteja kodinkoneita ja yhdistelmälaitteita, joilla pienistä asunnoista saa toimivia ja kattavia koteja. ”Tarjonta on kyllä paljon kehittynyt siinä, mitä kaikkea voi todella pieniinkin tiloihin kehitellä”, hän selittää.

Asuntojen kunnostamisessa Helkiötä viehättää myös konkreettisuus. Kun löytää asunnon, joka on surkeassa kunnossa ja saa sen täysin uuteen uskoon, on työn jälki aivan eri tavalla näkyvissä kuin monessa muussa sijoitustoiminnassa. ”Siinä näkee tietyllä tapaa sen oman suunnittelun sekä kädenjäljen, ja se on todella palkitsevaa”, Helkiö kuvailee.

Pitkä taival asuntosijoittajana jo takana

Kuten mainittu, Helkiö on aina ollut kovin kiinnostunut asunnoista sekä niiden sisustamisesta ja kunnostamisesta. Reilu 20 vuotta sitten erilaisten elämän tilanteiden johdattelemana hän tajusi, että haluaa jäädä jo aikaisemmin eläkkeelle perustyöstään tai mahdollisesti asua muutamia kuukausia vuodesta ulkomailla. Helkiö totesi asuntosijoittamisen olevan oiva mahdollisuus toteuttaa haaveensa. Tämä pohdinta johtikin vuonna 1998 siihen, että Helkiö osti Turun keskustasta pienen yksiön, josta tuli hänen ensimmäisen sijoitusasuntonsa.

Siitä saakka Helkiö on “harrastanut” asuntosijoittamista asuntoja vuokraamalla, flippaamalla sekä paria liikehuoneistoa vuokraamalla. ”Kun näin sen ensimmäisen asunnon kohdalla, että kuvio toimii, uskalsin jatkaa toimintaa”, hän toteaa. Tällä hetkellä hänellä on useita asuntoja vuokralla sekä Kuopiossa että Turussa. Lisäksi satunnaisesti Helkiö ostaa remontoitavia kohteita, laittaa ne uuteen uskoon ja myy eteenpäin.

Helkiö kertoo, että jo hankintavaiheessa on selvää, kumpaa strategiaa asuntoon sovelletaan. Esimerkiksi pommin jäljiltä olevat asunnot, jotka saa todella edullisesti, hän usein remontoi ja myy suoraan. Näin Helkiö pystyy nopeasti kasvattamaan pääomaa uusia asuntoja varten. Pientä kohotusta tarvitsevia asuntoja hän taas hieman uudistaa ja pitää itse vuokralla. Toisaalta strategiavalintaan vaikuttaa vuodenaika. ”On ihan eri myydä kesä-heinäkuussa kuin tammikuussa. Siksi saatan joskus pitää jotain asuntoa vähän aikaa vuokralla ja sitten pistää sesonkiaikana myyntiin”, Helkiö selittää.

Asuntosijoittaminen on elämäntapa

Helkiö on asuntosijoittamiseen kohdistuneen innostuksensa johdosta päätynyt muutamien taloyhtiöiden hallituksiin ja painottaakin niiden tärkeyttä. ”Hallituksessa oleminen toimii niin käsi kädessä sijoitustoiminnan kanssa, että kehotan aina ihmisiä olemaan mukana hallitustoiminnassa”, Helkiö neuvoo. Lisäksi hän on jo useamman vuoden toiminut Suomen Vuokranantajien Pohjois-Savon paikallisasiamiehenä.

Vaikka päivätyö ja asuntosijoittamiseen liittyvät toimet pitävät Helkiön aktiivisena niin arkena kuin viikonloppunakin, hänellä on silti aikaa harrastaa. Hän vetää kuntokeskus Fressillä ryhmäliikuntatunteja kaksi kertaa viikossa ja painottaakin liikunnan merkitystä elämässään. ”Se on ollut kyllä huippu juttu. Itse asiassa liikunta on ollut minulle aina todella tärkeä osa elämää”, Helkiö toteaa. Ehkä liikkumisen voimalla jaksaakin olla näin aktiivinen myös sijoitustoiminnassa.

Kaiken tämän lisäksi Helkiö kertoo joka päivä katsovansa myynnissä olevat asunnot ja seuraavansa tarkkaavaisesti asuntomarkkinaa. Lisäksi hän myöntää, että joka paikkaan mihin hän menee, hän arvioi ja tarkastelee sisustus- sekä remonttiratkaisuja. Esimerkiksi ravintoloiden vessoihin mennessään hän arvioi toteutuksia ja kahmii ideoita. ”Saatan miettiä, että onpa hienot mosaiikit tai onpa taitava saumaus”, Helkiö naurahtaa.

Helkiö kertookin, että voisi jutella asuntosijoittamisesta päivät pitkät. ”Se on jotenkin minulla veressä. Asuntosijoittaminen on minulle kyllä paljon enemmän kuin pelkkä harrastus”, hän myöntää. Asuntosijoittaminen taitaakin olla Helkiölle elämäntapa? ”No itse asiassa sitä se juuri on”, Helkiö toteaa hymyillen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi