Rekry: Digital Marketing Specialist

Miten voi löytää hyvän sijoitusasunnon?

Miten voi löytää hyvän sijoitusasunnon?

Sijoitusasunnon löytäminen ei ole enää ollenkaan niin helppoa kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Kysyntä hyvistä sijoitusasunnoista on kasvanut ja ostokanavia on internetin myötä tullut lisää. Verkossa sijaitsevien ostokanavien lisääntyminen luonnollisesti myös edesauttaa sijoitusasunnon löytämistä, mutta kilpailun lisäännyttyä asuntosijoittajalta vaaditaan nopeutta ja rohkeutta. Sijoitusasunnon voi edelleen kuitenkin bongata myös muualta kuin verkosta. Listasimmekin kuusi erilaista keinoa, joiden avulla voit löytää sijoitusasunnon.

Verkkosivut

Verkko on täynnä sivustoja, joiden avulla asuntoa myyvä löytää ostajan ja ostaja löytää myyjän. Kyseisillä sivuilla on lukuisia asuntoja, joista voit löytää omaan sijoitussuunnitelmaan sopivan kohteen. Lisäksi sivuilla voit kätevästi vertailla asuntoja keskenään ja saada käsitystä paitsi alueen tarjonnasta myös hintatasosta.

Useimmilla sivuilla pystyt myös asettamaan vahdin, jonka kautta saat sähköpostiisi tietoa kohteista, jotka täyttävät haluamasi asunnon kriteerit. Asuntovahteja kannattaakin ehdottomasti hyödyntää, sillä muuten herkulliset sijoituskohteet voivat mennä sivu suun. Vahteja on hyvä laittaa päälle useammallakin eri sivulla. Esimerkiksi Eutovi.com-, Oikotie- ja Tori.fi- sivustoilla voit etsiä asuntoja sekä asettaa asuntovahteja. Nettiasunto-sivustolla voit myös etsiä asuntoja, mutta vahtia ko. sivun kautta ei voi asettaa.

On syytä kuitenkin muistaa, että jotkut välittäjät eivät ilmoita kaikista myytävistä kohteistaan isojen portaaleiden kautta. Mikäli siis etsit sijoitusasuntoa, on hyvä seurata myös välittäjien omia sivuja. Suuria kiinteistönvälittäjiä ovat esimerkiksi Kiinteistömaailma, Huoneistokeskus SKV ja OPKK. Jos olet kiinnostunut uudiskohteista, kannattaa seurata suurien rakennuttajien kuten YIT:n ja Skanskan sivuja.

Kiinteistönvälittäjät

Yksi perinteinen keino sijoitusasunnon löytämiseen on kiinteistövälittäjien apu. Etenkin tutustumalla ja rakentamalla suhteita välittäjiin, voit saada viestejä myyntiin tulevista kohteista ennen kuin ne julkaistaan yleisesti. Etenkin nyt, kun kilpailu sijoitusasunnoista on kovaa, voi päivänkin etumatka olla ratkaiseva.

Monet kiinteistönvälittäjät ottavat mielellään ensin yhteyttä asuntosijoittajiin sekä muihin asiakkaisiin, joiden he tietävät olevan maksukykyisiä. Mitä parempi suhde sinulla on välittäjiin tai yhteenkin välittäjään sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat tiedon herkullisista sijoitusasunnoista nopeasti. Osa välittäjistä saattaa tosin menettää kiinnostuksensa, mikäli et heti ensimmäisten ehdotusten jälkeen osta. Kannattaa siis etsiä luotettava välittäjä, joka ymmärtää asuntosijoittajan näkökulman.

Ostotoimeksianto

Helpolla, joskaan ei niin halvalla, voit päästä myös tekemällä välittäjien kanssa ostotoimeksiannon. Ulkoistamalla sijoitusasunnon ostamisen etenkin kokematon asuntosijoittaja voi hyötyä ammattilaisten osaamisesta ja kokemuksesta. Ostotoimeksiannon avulla saat asunnon avaimet käteen-periaatteella.

Ostotoimeksianto maksaa suunnilleen saman verran kuin myyntitoimeksianto riippuen hieman palveluntarjoajasta. Toimeksiannosta maksetaan palkkiota, joka on suuruudeltaan joko tietyn prosentin sijoitettavasta pääomasta tai kiinteä asuntokohtainen summa. Toimeksianto ei sido mihinkään eli voit ostaa asunnon halutessasi myös muualta ja maksat palkkion vain toteutuneesta kaupasta. Muista, että voit vähentää ostotoimeksiannon verotuksessa, kun asunto myydään.

Muut asuntosijoittajat

Verkostoituminen voi olla yksi tehokkaimmista keinoista löytää sijoitusasunto. Etenkin kokeneisiin asuntosijoittajiin tutustumalla voit saada tietoa hyvistä sijoituskohteista. Julkisen markkinan ulkopuolella tehdäänkin paljon asuntokauppaa, joihin ei pääse käsiksi muuten kuin olemalla ns. sisäpiirissä. Lisäksi Suomessa on useita tahoja, jotka ostavat suurempia kokonaisuuksia kerralla ja myyvät asunnot yksitellen tuntemilleen sijoittajille. Muihin asuntosijoittajiin voit tutustua esimerkiksi erilaisten asuntosijoittamiseen liittyvien sosiaalisen median kanavien tai asuntosijoittamiseen liittyvien tapahtumien sekä valmennusten kautta.

Lehti-ilmoitukset

Vaikka suuri osa lehtimainoksista ja -ilmoituksista on siirtynyt verkkoon, jotkut myyjät suosivat edelleen printti-ilmoituksia. Suuremmista lehdistä kuten Helsingin tai Turun Sanomista sekä pienemmistä paikallislehdistä voit bongata ilmoituksia sopivista sijoituskohteista. Toisaalta voit hyödyntää lehteä myös laittamalla itse ilmoituksen ostetaan-palstalle. Voi olla, että joku asunnon myyvä näkee ilmoituksesi ja ottaa yhteyttä välttääkseen välittäjän palkkion. Pelkästään lehti-ilmoitukseen ei kuitenkaan kannata luottaa, sillä lehti-ilmoitukset eivät välttämättä ole se tehokkain asunnon löytämiskeino.

Laputus

Laputuksella tarkoitetaan mainoksen jakamista suoraan asuntojen postiluukusta tai mainoksen laittamista taloyhtiön ilmoitustaululle. Mainoksessa täytyy luonnollisesti lukea selkeästi, mitä on etsimässä. Jos esimerkiksi mainoksen laittaa tiettyjen taloyhtiöiden ilmoitustaululle, on hyvä mainita vielä alue, josta asuntoa etsii sekä tarkentaa millaista asuntoa etsii. Muista myös laittaa ilmoitukseen selkeästi yhteystietosi. Laputuskaan ei välttämättä ole se toimivin keino löytää sijoitusasunto, mutta se voi hyvin ajoitettuna antaa sinulle oivan mahdollisuuden ostaa juuri haluamasi asunto, haluamastasi taloyhtiöstä.

Opiskele, suunnittele, etsi

Vaikka asuntosijoittamisen opiskelemisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, on asuntosijoittajan oltava nopea ja rohkea. Opettele siis huolellisesti asuntosijoittamisen perusteet ja laadi itsellesi suunnitelma ennen kuin ostat. Kun olet hyvin valmistautunut ostotilanteeseen, olet valmis reagoimaan nopeasti, kun loistava kohde sattuu kohdalle. Suunnitelman tekeminen on tärkeää myös ostokanavia ajatellen. Kun tiedät mitä haet, voit etsiä asuntoja niistä kanavista, joista todennäköisimmin löytyy suunnitelmaasi sopiva sijoitusasunto.

[mks_pullquote align=”left” width=”300″ size=”24″ bg_color=”#000000″ txt_color=”#ffffff”]Etsi sijoitusasuntoja useammasta eri lähteestä.[/mks_pullquote]

Lisäksi on hyvä huomioida, että asuntosijoittamisen suosio on viime vuosina kasvanut. Tästä johtuen kilpailu tuottavista sijoitusasunnoista on tiukempaa. Mikäli siis etsit sijoitusasuntoa, yhteen tapaan ei välttämättä kannata luottaa. Nopeammin löydät asunnon etsimällä aktiivisesti useasta eri lähteestä ja rakentamalla suhteita välittäjiin sekä muihin asuntosijoittajiin.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi