Rekry: Digital Marketing Specialist

Minna Nikula: Intohimoisesta shoppailijasta kunnianhimoiseksi sijoittajaksi

Sijoittaja Minna Nikula

Minna Nikula: Intohimoisesta shoppailijasta kunnianhimoiseksi sijoittajaksi

Minna Nikula on markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisen ammattilainen, joka teki vuonna 2012 elämässään täyskäännöksen. Tavaroiden, vaatteiden ja lomamatkojen ostelun sijaan Nikula alkoikin laittaa talouttaan kuntoon ja ryhtyi aktiiviseksi sijoittajaksi.

Rautainen liiketoiminnan ammattilainen

Nikula on alun perin Oulusta kotoisin, mutta muutti 90-luvun puolivälissä opiskelujen perässä Helsinkiin. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi ja on sen jälkeen tehnyt kansainvälistä uraa markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisen saralla. Viimeisimpänä työnään Nikula perusti Suomeen kansainväliselle kuluttaja-analytiikkayritykselle, Nepalle, tytäryhtiön ja kasvatti sen omalta kotisohvaltaan nyt parikymmentä henkeä työllistäväksi ja Kauppalehden Menestyjä-tunnustuksen saaneeksi kasvuyritykseksi. ”Olen aina ollut todella uraorientoitunut ja pitkään työasiat olivat elämässäni etusijalla”, Nikula kuvaa.

Vuoden 2017 syksyllä elämän prioriteetit kuitenkin muuttuivat, kun Nikula ja hänen puolisonsa saivat pienen tyttären. ”Kun saimme lapsen, niin hän nousi ykköseksi ja sen rinnalla rahakin menetti merkityksensä. Tosin toisaalta lapsen syntymä taas antoi minulle uutta motivaatiota sijoittamiseen, kun en kasvatakaan varallisuutta vain itselleni, vaan myös siksi, että pystyn takaamaan lapselleni paremmat taloudelliset lähtökohdat kuin itse olen saanut.” Tällä hetkellä Nikula pitääkin pientä taukoa työelämästä ja viettää äitiyslomaa pienen lapsen kanssa kotona. Vaikka työelämä on ollut hetken sivussa, ovat sijoittaminen ja oman varallisuuden kasvattaminen kuitenkin jatkuneet vauva-arjesta huolimatta.

Shoppailijasta sijoittajaksi

Nikula kertoo tulevansa vähävaraisesta perheestä, jossa hän tottui siihen, että ylimääräistä rahaa ei juuri ollut. ”Meidän perheessä sijoittamisesta ei puhuttu koskaan. Oppimani malli oli, että täytyy opiskella hyvä ammatti ja mennä töihin. Siinä se.”

Opiskelujen jälkeen Nikula pääsi tienaamisen makuun kansainvälisellä urallaan, mutta kaikki mitä tilille tuli, myöskin meni. ”Ensimmäistä kertaa elämässä minulla oli varaa toteuttaa erilaisia unelmiani, eikä jokaista senttiä tarvinnut niin miettiä. Rahani siis menivät merkkivaatteisiin ja lomamatkoihin.”

Vuonna 2011 intohimoisesta shoppailusta tuli kuitenkin loppu, kun Nikula päätyi entisen opiskelukaverinsa Terhi Majasalmen järjestämään Vauras Nainen -valmennukseen. ”Minulle aukesi aivan uusi maailma. Siellä tajusin etenkin kaksi asiaa: 1) on olemassa sellainen asia kuin taloudellinen riippumattomuus ja 2) sellainen on oikeasti mahdollista pitkäjänteisellä työllä.” Tuosta valmennuksesta saikin alkunsa Nikulan suunnanmuutos; matka kohti taloudellista riippumattomuutta alkoi.

Nikulan tavoitteena on siis saada raha työskentelemään hänelle ja päästä sijoittamisen avulla pisteeseen, jossa hän on taloudellisesti vapaa. ”Tavoitteenani on juurikin taloudellinen riippumattomuus. Minulla ei ole selkeää visiota, mitä sen saavuttaessani tekisin. Enemmän itselleni on tärkeää se yleinen arvo olla vapaa. Se on minulle se juttu. Haluan kyllä varmasti jatkossakin tehdä töitä, mutta haluan saavuttaa sen tunteen ja tilanteen, että voin joka päivä täysin itse valita, mitä teen.” Vielä Nikula ei ole tätä pistettä saavuttanut, mutta suunta on selkeä ja vauhti hyvä.

Sijoitusura alkuun osakkeilla

Nikula aloitti sijoittamisen osakkeista, vaikka asuntosijoittaminen kiinnosti häntä kovasti. ”Asunnot tuntuivat helposti lähestyttäviltä ja ymmärrettäviltä, sillä etenkin alussa en tiennyt sijoittamisesta mitään. Innostuinkin ensin asunnoista ja opiskelin aluksi ahkerasti asuntosijoittamista.” Nikula oli siis ajatellut aloittavansa sijoittamisen asuntosijoittamisesta, mutta tutustui Varapuun valmennuksessa osakesijoittaja Marja-Leena Haapaseen. ”Satuin istumaan hänen vieressään valmennuksen aikana ja päädyimme lounaalle. Kerroin hänelle kiinnostuksestani aloittaa asuntosijoittaminen, mutta Marja-Leena kannusti minua osakkeiden pariin. Hänen innoittamanaan sitten opiskelin aihetta ja innostuin osakkeista.” Vuoden 2012 jälkeen Nikula onkin kasvattanut osakesalkkuaan ja päässyt hyvän matkaa eteenpäin vaurastumisen tiellään. Lisäksi hän on sijoittanut arvometalleihin sekä muutamaan listaamattomaan yritykseen.

Ajatus asuntosijoittamisesta jäi kuitenkin kytemään mieleen. ”Vaikka olin kasvattanut jo merkittävän kokoisen osakesalkun, minulle tuli sellainen fiilis, että vaurastuminen oli jotenkin hidasta. Asuntosijoittaminen oli jäänyt mieleen sinne taustalle. Itse asiassa minua kiehtoi asuntosijoittamisessa nimenomaan velkavipu, sillä sen avulla oman pääoman tuottoprosentti on asuntosijoittamisessa aivan eri luokkaa kuin osakesijoittamisessa.”

Muutama vuosi sijoittamisen aloittamisen jälkeen Nikula vihdoin osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa. ”Vuoden 2017 keväällä uskaltauduin ottamaan sen ensimmäisen askeleen ja olen kyllä nyt ihan asuntosijoittamisen fani.”

Asuntosijoittaminen vei mennessään

Reilussa vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta. ”Nyt asuntoja on salkussa 6. Osan omistan itse ja osan puolisoni kanssa yhdessä.” Sijoitusasuntoja Nikulalla on Porista, Jyväskylästä ja Tampereelta, mutta hän on avoin muillekin kasvaville kaupungeille. ”Pääkaupunkiseutu kiinnostaisi, koska se on kysynnältään niin varma, mutta sieltä on todella vaikeaa löytää hyviä sijoitusasuntoja tällä hetkellä. Minulle kassavirta on todella tärkeää, enkä lähde ihan minimituotolla ottamaan asuntosijoittamisen riskejä tässä markkinatilanteessa.” Aika siis näyttää minne päin Suomea Nikula seuraavaksi sijoittaa.

Strategiana Nikulalla on ostaa pieniä asuntoja kasvavista kaupungeista, mutta mitään ei ole kiveen hakattu. ”Olin suunnitellut strategiakseni yksiöiden ostamisen kasvukeskuksista, mutta ensimmäinen sijoitukseni olikin sitten neliö Porista. Mutta se oli todella hyvä diili ja sain sen todella paljon alle markkinahinnan. Siinä on hyvä taloyhtiö, isompia remontteja ei ole tiedossa ja kassavirta on hyvä.” Pieni polulta poikkeaminen siis kannatti.

Vaikka monelle 6 asuntoa reilun vuoden aikana on paljon, Nikula olisi toivonut voivansa ostaa enemmänkin. ”Tällä hetkellä eteneminen kohti tavoitettani tuntuu aika hitaalta, sillä olen sellainen kärsimätön luonne. Osittain ajan puutteen vuoksi ja toisaalta myös haastavan markkinatilanteen vuoksi asuntosijoitusomaisuuden kasvattaminen ei vain tapahdu niin nopeasti kuin itse haluaisin. Lisäksi vapaiden vakuuksien vähentyessä pankitkin ovat nyt varovaisempia. Mutta täytyy pelata nyt näillä pelimerkeillä, mitä on ja edetä niiden mukaan.” Nikula myös toteaa, että tällä hetkellä on ihan järkevääkin pitää pieni tauko sijoitusasuntojen ostamisessa ja seurata markkinoiden kehitystä.

Intohimona naisten vaurastuminen

Nikulasta huokuu innostus sijoittamiseen ja vaurastumiseen, joten on vaikeaa uskoa, että hän vielä muutama vuosi sitten on hyvistä tuloista huolimatta elänyt kädestä suuhun. Hänen intohimonsa auttaa muita on myös selkeästi havaittavissa, sillä useampaan otteeseen hän jakaa omia oppejaan ja ajatuksiaan avoimesti.

Jo päivätöissään valmentamisesta innostunut Nikula opiskelikin monta vuotta sitten itselleen life coach -tittelin ja alkoi valmentaa ihmisiä päivätöidensä ohella. Kun innostus sijoittamiseen ja vaurastumiseen kasvoi, hän alkoi valmentaa ihmisiä myös taloudenhallintaan ja vaurastumiseen liittyen sekä kouluttautui varallisuusvalmentajaksi. Lisäksi Nikula ylläpitää omaa Rahataidot-sivustoaan, jonka avulla hän jakaa ihmisille oivalluksia, oppeja ja työkaluja vauraamman tulevaisuuden saavuttamiseksi.

”Olen tässä viimeisten vuosien aikana tajunnut sen, että koen todella merkitykselliseksi naisten vaurastumisen ja sen edistämisen. Sijoittajina on edelleen todella paljon miehiä ja heillä on paljon hyvä veli -verkostoja, joten koen, että myös naisten on tärkeää päästä aiheeseen kiinni ja pitää yhtä. Lisäksi, kun olen itse läpikäynyt tällaisen täyskäännöksen, haluan auttaa muitakin tajuamaan, että tämä on mahdollista.” Nikula onkin varallisuusvalmentamisen lisäksi ollut ahkerasti mukana Facebookin Vauras Nainen -yhteisön kehittämisessä ja esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä.

Vaikka Nikula keskittyy tällä hetkellä pitkän tähtäimen suunnitelmien sijasta vauva-arjesta päivä kerrallaan nauttimiseen, on yksi asia varmaa: naisten vaurastumisen edistäminen on jollain lailla läsnä myös tulevaisuudessa. ”Naisten vaurastuminen on todella lähellä minun sydäntäni tällä hetkellä ja haluan olla tulevaisuudessakin siihen myötävaikuttamassa.”

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi