Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Olethan hyvä vuokranantaja – se on paras tie asuntosijoittajana onnistumiseen

hyvä vuokranantaja

Olethan hyvä vuokranantaja – se on paras tie asuntosijoittajana onnistumiseen

“Vuokranantaja ei voi enää luottaa siihen, että millainen asunto tahansa menee millaisella ilmoituksella tahansa vuokralle vain, koska asunnoista on pulaa”, toteaa Timo Metsola kesäkuussa 2021 julkaisemassamme asuntomarkkinakatsauksessa. Koronapandemia hankaloitti paikoin vuokraustoimintaa merkittävästikin. Metsola kuitenkin toteaa haastattelussaan myös, ettei korona selitä kaikkea, vaan taustalla vaikuttaa myös vuokra-asuntojen kasvanut tarjonta. 

Metsola jatkaa, että “kun vuokramarkkinoilla tilanne kiristyy vuokranantajan näkökulmasta, asunnon ominaisuuksien ja vuokralaisen saaman palvelun merkitys kasvaa ratkaisevasti”. Hyvä vuokranantajuus on toki tavoiteltavaa ja suotavaa kaikkina aikoina, mutta menestyäkseen kasvavassa kilpailussa palvelun laatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kun valinnanvaraa on enemmän, kilpailu kasvaa.

Miksi työ vuokranantajana kannattaa tehdä hyvin?

Aihe todella on ajankohtainen: Suomen Vuokranantajien tuoreimman jäsenlehden teemana on hyvä vuokranantajuus. Vuokranantajien järjestö on toki korostanut vuokranantajien tarjoaman laadun merkitystä kaikkina aikoina, eikä asia ole uusi. Järjestön tavoitteena on edistää hyvää vuokranantajuutta, reiluja pelisääntöjä ja asiakaspalvelun merkitystä – ne ovat edellytys paitsi laadukkaalle asumiselle myös kannattavalle vuokraustoiminnalle.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes vieraili podcastissamme kertomassa, miksi työ vuokranantajana kannattaa tehdä hyvin. Hughes korostaa sitä, että vuokranantajana toimiminen on asiakaspalvelutehtävä, jossa tarjotaan asiakkaalle palvelua nimeltä koti. Hänen mukaansa tyytyväinen vuokralainen on avain asuntosijoittajana onnistumiseen. 

Hughes painottaa, että vuokranantaja voi vaikuttaa vuokralaisen viihtymiseen omalla toiminnallaan. Vuokralaista kannattaa kuunnella – sitoutunut vuokralainen on paras tae vuokraustoiminnan kannattavuudelle. Tyytyväinen vuokralainen myös pitää asunnosta todennäköisesti hyvää huolta ja mahdollisesti suosittelee asuntoa tai vuokranantajaa tutuilleen. 

Hyvä vuokranantaja – mitä se konkreettisesti tarkoittaa?

Sanna Hughes korostaa, että hyvä vuokranantaja noudattaa paitsi lakia myös hyvää vuokratapaa. Hyvä vuokranantaja pelaa reiluilla pelisäännöillä vuokralaisvalinnasta vuorkasuhteen päättymiseen saakka. Se ei kuitenkaan tarkoita lepsuilua, kuten vuokrarästien katsomista sormien läpi. On myös vuokralaisen edun mukaista reagoida nopeasti esimerkiksi häiriöihin tai vuokrarästeihin. 

Korkeaan palvelun laatuun liittyy olennaisesti se, että tuote on hyvä. Hyvä vuokranantaja pitää hyvän huolen asunnosta ja remontoi sitä tarpeen mukaan. Jos jokin kodinkone, kuten jääkaappi, hajoaa, hyvä vuokranantaja hankkii uuden viipymättä. Vuokralaisen palaute ja raportoimat mahdolliset puutteet asunnossa kannattaa ottaa huomioon.

Hyvä vuokranantaja kuuntelee vuokralaista sekä joustaa tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan. Oman omaisuuden kustannuksella joustamista ei tokikaan tarvitse tehdä, ja vuokranantaja saa lain puitteissa määritellä ehdot vuokraustoimintaansa. Luottamus vuokranantajan ja vuokralaisen välillä on arvokas ja tavoiteltava asia. 

Hyvä vuokranantaja on Hughesin mukaan myös tavoitettavissa ja viestii selkeästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuokrasopimus kannattaa käydä vuokralaisen kanssa läpi myös suullisesti ja varmistaa, että molemmat ovat ymmärtäneet sen sisällön. Hyvä vuokranantaja reagoi vuokralaisen yhteydenottoihin nopeasti ja asiallisesti. Ystävällisyys ei maksa mitään.

Sanna Hughesin podcast-jakson voi katsoa täältä tai kuunnella täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi