Rekry: Digital Marketing Specialist

Mikä on asunnon tavanomaista kulumista?

mikä on asunnon tavanomaista kulumista

Mikä on asunnon tavanomaista kulumista?

Asuntojen pinnat, kiinteät kalusteet ja kodinkoneet kuluvat ajan myötä, mikä vaatii vuokranantajalta niiden kunnostamista ja uusimista aika ajoin. Kaikki asuntoon aiheutuneet jäljet vuokrasuhteen aikana eivät kuitenkaan ole luonteeltaan tavanomaista, ja tällaisten jälkien korjausten kuluista vastaa vuokralainen. Mikä sitten on asunnon tavanomaista kulumista?

Tavanomaista kulumista voidaan arvioida karkeasti kolmen kysymyksen kautta:

 • Onko jälki syntynyt äkillisesti vai pitkän ajan kuluessa?
 • Kuinka pitkä vuokrasuhde on ollut?
 • Montako henkilöä asunnossa on asunut?

Tavanomaiseksi kulumiseksi katsotaan pitkän ajan kuluessa muodostuneet jäljet, kuten huonekalujen jättämät painaumat lattiaan tai seiniin aiheutuneet värimuutokset esimerkiksi taulujen kohdalle.

Vastaavasti äkillisen toimenpiteen seurauksena syntyneitä, vuokralaisen korvauksen piiriin kuuluvia jälkiä ovat esimerkiksi lattiaan aiheutuneet naarmut huonekalujen liikuttelusta.

Mitä pidempi vuokrasuhde vuokralaisella on ollut, sitä enemmän voi olettaa kulumista syntyneen. On ymmärrettävää, että viidessä vuodessa kulumista ehtii tapahtumaan enemmän, kuin puolen vuoden aikana.

Kulumajälkien arviointiin vaikuttaa myös talouden koko. Nelihenkisen perheen asumisesta aiheutuu yleensä enemmän kulumista kuin yksinelävän.

Näiden kolmen kysymyksen kautta pääsee arvioinnissa jo pitkälle. Lisäksi kulumisherkkyyteen vaikuttaa asuntoon valitut materiaalit. Mikäli asunnossa on käytetty edullisimpia materiaaleja, voidaan vuokranantajan katsoa valintahetkellä ottaneen tietoisen riskin siitä, että niihin voi tulla jälkiä helpommin. Esimerkiksi edullinen tapetti on herkempi kulumaan mm. sängyn päädyn kohdalta kuin maalattu pinta tai korkealuokkaisempi tapetti.

Aina kulumisen tavanomaisuutte ei kuitenkaan ole niin helppo määritellä. Alla on käyty läpi muutama esimerkki tarkemmin.

Miten välttää riitatilanteet?

Erimielisyyksien välttämiseksi on tärkeä tehdä huolellinen alku- ja lopputarkastus. Varmin lopputulos syntyy siten, että vuokralainen ja omistaja tarkistavat huoneiston yhdessä ja tarkistuksesta tehdään kirjallinen raportti.

Alkutarkastusraporttiin on helppo verrata lopputarkastusraportin huomioita, kun molemmat ovat yhdessä todenneet näkyvät jäljet ja kodinkoneiden, palovaroittimien ja kiinteiden valaisimien toimivuuden.

Parhaimmillaan ja tehokkaimmillaan asunnon tarkastavat vuokranantaja sekä uusi ja vanha vuokralainen, kaikki samaan aikaan, jolloin vanhan vuokralaisen lopputarkastusraportti toimii uuden vuokralaisen alkutarkastusraporttina.

Asunnon pintojen tavanomainen kuluminen

Asunnon seiniin, lattiaan, lattialistoihin ja kattoon syntyy herkästi jälkiä vuokrasuhteen aikana. Vuokralaisen on osaltaan pyrittävä minimoimaan aiheutuvat jäljet, esimerkiksi laittamalla huonekalujen jalkoihin huopapalat.

Tavanomaiseksi kulumiseksi voidaan lukea mm.:

 • Huonekaluista aiheutuvat painaumat lattiaan
 • Taulujen, hyllyjen ja muiden seinäkiinnitteisten kalusteiden aiheuttamat jäljet seiniin kohtuullisissa määrin
 • Taulujen ja huonekalujen jättämän tummentumat / valojäljet

Tällaisia tavanomaisesta kulumisesta johtuvia jälkiä ei vuokralaisen tarvitse korjata tai peittää.

Normaalista poikkeava kuluminen

Tavanomaiseksi kulumiseksi ei voida lukea jälkiä, jotka ovat aiheutuneet jostain äkillisestä tapahtumasta, kuten kolhut jotka ovat syntyneet tavaroiden putoamisesta. Vuokralaisen on noudatettava huolellisuutta asunnon pintojen pitämiseksi kunnossa, esimerkiksi seinille kiinnitettävien taulujen ja huonekalujen aiheuttamat jäljet on pidettävä kohtuullisina. Virheellisestä kiinnityksestä aiheutuneet poikkeuksellisen suuret tai useat jäljet eivät kuulu normaaliin kulumiseen. Vuokralaisen on myös huolehdittava, että esimerkiksi ulkoa sisälle kulkeutuneet kivat eivät aiheuta lattiaan naarmuja.

Kiinteiden kalusteiden tavanomainen kuluminen

Asunnon kiinteät kalusteet kuluvat myös käytössä ja on normaalia, että wc:n kalusteet ja keittiön tasot saavat ajan kuluessa elämisen jälkiä. Asunnon omistajan tekemillä / hyväksymillä materiaalivalinnoilla on iso merkitys, kun pohditaan normaalin kulumisen määritelmää kiinteiden kalusteiden osalta. Esimerkiksi kylpyhuoneen kalusteet altistuvat väistämättä jonkin verran kosteudelle, ja edullisimmat allaskaapit voivat alkaa repsottamaan kulmista herkemmin, kuin laadukkaat ja kalliimmat materiaalivalinnat.

Jälleen kerran vuokralaiselta edellytetään, että kiinteitä kalusteita suojataan ja kohdellaan asiaan kuuluvalla tavalla. Esimerkiksi wc tilat tulee kuivata suihkun ja pesun jälkeen sekä mikäli wc:stä löytyy suihkuverho, on sitä käytettävä.

Normaalista poikkeava kuluminen

Kiinteiden kalusteiden pintoja tulee kohdella asiaan kuuluvalla tavalla. Esimerkiksi keittiön tasoon tulleet leikkuujäljet eivät ole tavanomaista kulumista, jos tasoa on käytetty leikkuualustana. Normaalia kulumista ei myöskään ole esimerkiksi pesualtaan halkeamat tai lommot. Tällaisia jälkiä ei voi myöskään olla ovissa.

Kodinkoneiden tavanomainen kuluminen

Myös kodinkoneet kuluvat käytössä ja niiden uusiminen ja korjaaminen on ajan myötä jossain vaiheessa edessä. Tavanomaista kulumista arvioitaessa onkin paljon painoarvoa sillä, kuinka vanha kyseinen kodinkone on ollut muuttohetkellä. Vanhempien laitteiden viat ovat yleisempiä, kun taas suhteellisen uuden laitteen rikkoutuminen vaatii kenties lisäselvittelyitä.

Vuokranantajalla on velvollisuus hankkia rikkoutuneet kodinkoneen tai sen osan tilalle uusi ja toimiva.

Normaalista poikkeava kuluminen

Vuokralaisen on huollettava ja käytettävä kodinkoneita huolellisesti ja asianmukaisesti. Vuokralaisen huolimattomuudesta johtuvia vikoja kodinkoneissa ei katsota tavanomaiseen kulumiseen kuuluviksi.

Poikkeustilanteet

Eteen saattaa tulla myös tilanteita, joita ei ole kovin helppo tulkita tai jotka ovat niin harvinaisia, että vuokranantajan on hankala sanoa suoriltaan, onko kyse tavanomaisesta kulumisesta vai voiko hän periä vuokralaiselta korvauksia. Tällaisissa tilanteissa kannattaa keskustella muiden vuokranantajien kanssa ja vaihtaa kokemuksia ja näkemyksiä. Lisää erilaisia tilanteita löytyy myös Suomen Vuokranantajien laatimasta oppaasta Tavanomaista vai ei?

Vaikeimmissa tilanteissa kannattaa kääntyä Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan puoleen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi