Rekry: Digital Marketing Specialist

Miika Vuorensola: Hyvän vuokranantajuuden puolestapuhuja

Asuntosijoittaja Miika Vuorensola

Miika Vuorensola: Hyvän vuokranantajuuden puolestapuhuja

Tampereella vaikuttava Miika Vuorensola on teollisuusalan rautainen ammattilainen, joka on kuitenkin viimeisen vuoden aikana löytänyt urallaan uuden suunnan. Asuntosijoittaminen ja muiden asuntosijoittajien auttaminen veivät tämänkin miehen mennessään.

Diplomi-insinöörin uralta asuntosijoittajaksi

Vuorensola on alun perin Turusta kotoisin, mutta eksyi vuonna 2001 Hervantaan Tampereen Teknilliseen yliopistoon opiskelemaan ja jäi lopulta myös Tampereelle asumaan. ”Sain heti opiskelujen jälkeen täältä töitä ja tietysti opiskeluaikana löytyi kavereita ja nykyinen vaimo, joten tänne olen nyt asettunut. Itse asiassa tunnenkin Tamperetta nykyään paremmin kuin Turkua.”

Diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen Vuorensola on luonut uraa teollisuuden parissa ostopäällikön tehtävissä. ”Olen ollut töissä UPM:llä, Cargotecillä ja viimeisimpänä Saarioisilla eli vuosien varrella olen neuvotellut ja tehnyt sopimuksia sekä ostanut esimerkiksi kuljetuksia ja IT-järjestelmiä, mutta myös porkkanaa ja perunaa.”

Vuoden 2017 kesällä Vuorensola halusi kuitenkin ottaa hetken rauhallisemmin ja keskittyä asuntoihin. Kolmen pienen lapsen isänä, hän halusi myös olla enemmän perheensä kanssa. ”Saarioisella tuli sellainen sopiva hetki hypätä ainakin hetkeksi pois, joten päätin sitten ottaa hieman rennommin sekä keskittyä perheeseen ja asuntosijoittamiseen.”

Asuntosijoittamista jo 12 vuotta

Vuorensola on sijoittanut asuntoihin jo vuodesta 2006, mutta tavallaan Vuorensolan matka sijoittajana on alkanut jo paljon aikaisemmin. ”Olin 11-vuotias, kun ostin KOP:in osakkeita. Äitini oli siellä töissä keittäjänä ja muistan jostain bonganneeni, että KOP:illa on osakeanti. Ostin sitten sadalla markalla niitä osakkeita, vaikken tietysti mitään niistä silloin ymmärtänyt. Muutama vuosi myöhemmin KOP yhdistyi Suomen Yhdyspankin kanssa Meritaksi ja siinä kohtaa sitten luovuin osakkeistani. Sain muistaakseni 500 markkaa ja ostin itselleni uuden polkupyörän.” Vaikka tuotto meni polkupyörään, täytyy kyllä nostaa hattua, että Vuorensola on 11-vuotiaana hoksannut laittaa rahaa osakkeisiin. ”Joo en kyllä tiedä, mikä oli silloin päässä vialla”, Vuorensola naureskelee.

Sijoittamista Vuorensola harrasteli lisääkin opiskeluaikana, mutta asuntosijoittaminen tuli kuvioihin mukaan ensimmäisen työpaikan ja oman asunnon myötä. ”Opiskelijan budjetilla elämisen jälkeen havahduin ensimmäisessä työpaikassa siihen, että rahaa jäi menojen jälkeen käteenkin ihan mukavasti. Totesin sitten, että ne rahat on varmaan järkevää laittaa asuntoon.” Asuntojen vuokraukseen Vuorensola tutustui melko pian vuokraamalla osaa omasta asunnostaan. ”Asuin kolmiossa, josta sitten päädyin vuokraamaan yhtä huonetta. Pian totesinkin, että tämähän on hyvä homma ja aloin tutkia asiaa hieman lisää. Siitä sitten lähdin pikkuhiljaa ostamaan sijoitusasuntoja.”

Tällä hetkellä Vuorensolan salkussa on 15 sijoitusasuntoa Tampereelta ja sen lähikunnista. ”Ne asunnot pyörivät kyllä ihan mukavasti ja tarkoitus on ostaa lisää aina tilanteen tullen. Eihän tällä määrällä vielä täysin itseään elätä, joten toimintaa on nyt mukava tässä vähän kasvattaa ja katsoa, mihin se menee. Olenkin todennut, että rahani tulevat menemään asuntoihin mieluummin kuin pörssiin. Sijoitusasuntojen pyörittäminen vaatii toki enemmän työtä, mutta sitten kun sen hanskaa, niin tuottokin on parempi.”

Asuntopehtoori auttaa kollegoita

Kun Vuorensola jäi pois päivätöistä ja päätti keskittyä täysipäiväsesti asuntosijoittamiseen, hänelle syntyi ajatus Asuntopehtoorista. ”Jäin tosiaan Saarioiselta pois ja päätin keskittyä asuntosijoittamiseen täyspäiväisesti sekä ottaa vähän rennommin hetken aikaa. Sain sitten päähäni suorittaa LKV- ja LVV-tutkinnot lähinnä sellaisena yleissivistävänä juttuna, kun tällä alalla kuitenkin pyörin. Suoritin ne ja totesin, että nyt kun tässä on aikaa, niin ehkä niitä voisi myös hyödyntää.” Näin Vuorensola ryhtyikin tarjoamaan vuokravälitystä ja asuntojen hallinnointipalvelua Asuntopehtoori-nimisen yrityksensä kautta. ”Kynnys toiminnan aloittamiseen oli melko pieni, joten ajattelin, että ehkä sitä voisi tehdä silloin tällöin ja vähän auttaa muita asuntosijoittajia.”

Vuorensola tarjoaa lähinnä vuokravälitystä, asuntojen hallinnointipalvelua sekä taloyhtiön hallitusammattilaisen osaamistaan, mutta tekee myös välillä kiinteistönvälitystä. ”Joitain asuntojen myyntitoimeksiantojakin olen tehnyt, mutta kyllä vuokranantaja-asiakkaat ovat minulla fokuksessa. Vuokravälitystä tosiaan teen paljon ja tällä hetkellä minulla on myös hallinnoitavana noin 30 asiakkaiden asuntoa. Tässä on ihan mukavasti tekemistä, mutta minulla on vuosien varrella myös hioutunut asuntojen vuokrauksen prosessit niin selkeiksi ja sujuviksi, että voin hyödyntää omia taulukoita ja systeemejä myös asiakkaiden toiminnassa.”

Sijoittajana hän pystyy tarjoamaan asiakkailleen myös oivaa lisäpalvelua: vinkkejä asuntosijoittamiseen. ”Annan sitten myös vuokranantajille vinkkejä, koska minulla on heille aikaa ja pystyn näistä asioista kunnolla puhumaan oman kokemukseni kautta. Se on tavallaan sellaista lisäpalvelua heille.”

Vaikka toiminta on lähtenyt lyhyessä ajassa hyvin käyntiin, on Vuorensolan toiveena tulevaisuudessa kuitenkin kasvattaa toimintaa. ”Uskon aidosti siihen, että monelle vuokranantajalle olisi paljon hyötyä tarjoamistani palveluista, joten mielelläni tätä toimintaa kasvattaisin. Mutta onhan tämä mukavaa ihan näin puoliksi harrasteenakin.”

Vuorensola myös toteaa, että haluaa oman yritystoimintansa kautta tuoda välitysalan kustannustasoa hieman alemmas. ”Minusta tuntuu, että välityspalkkiot sekä myynnissä että vuokrauksessa ovat todella arvokkaita siihen vaivaan nähden. Siksi tarjoan itse kiinteää hintaa, kun monet alan toimijat laskuttavat asunnon vuokran mukaan. Suurin piirtein sama työhän siinä välittäjällä on, olipa se asunto yksiö tai kolmio. Jos sitä kustannustasoa saisi vähän painettua alaspäin, niin olisihan se positiivinen kehitys kollegoille eli muille vuokranantajille.”

Missiona levittää hyvää vuokranantajuutta

Vuorensola haluaa kuitenkin toteuttaa myös toisenlaista missiota. ”Minulla on sellainen yhteiskunnallinen missio, että haluan tuoda hyvää vuokranantajuutta esille.”

Hänelle paras onnistumisen tunne ei tule hyvän sijoituskohteen löytämisesta, vaan siitä, kun hän saa tarjota toiselle ihmiselle kodin. ”Paras fiilis tulee kyllä aina siitä, kun joku vuokralainen on aidosti iloinen saadessaan tarjoamani asunnon. Se on ihan mahtavaa!” Vuokralaisten tarinat vaihtelevat ja Vuorensola vuokraakin sijoitusasuntojaan hyvin erilaisissa elämäntilanteissa oleville. ”Vuokrasin keväällä yksiön yhdelle lääkäriopiskelijalle ja hän oli niin iloinen uudesta kodistaan, että tuli itsellekin tosi hyvä fiilis. Toisaalta taas joku aika sitten vuokrasin asunnon vuokralaiselle, jolla asiat eivät olleet niin hyvin, mutta hän oli niin kiitollinen siitä, että sai katon päänsä päälle. Siitäkin tuli todella hyvä fiilis, että sain tarjota hänelle kodin ja auttaa häntä eteenpäin.”

Vuorensola pyrkiikin olemaan hyvä ja joustava vuokranantaja ja uskoo sen näkyvän myös vuokralaisissa. ”Jos on joku ongelma, niin pyrin siitä aina neuvottelemaan vuokralaisen kanssa. Yritän olla joustava ja ymmärtää vuokralaisia, jos vaikka elämäntilanteet muuttuvat. Ihmisille saattaa sattua ja tapahtua kaikennäköisiä asioita. Mutta kun itse olen joustava ja hoidan hommani, myös vuokralaiset pitävät asunnosta huolta ja hoitavat hommansa.”

Tällaista ajatusmallia Vuorensola pyrkiikin tartuttamaan myös muihin asuntosijoittajiin. ”Joskus esimerkiksi sosiaalisen median keskustelupalstoilla tai erilaisissa tapahtumissa vuokranantajat keskittyvät niihin omiin oikeuksiinsa. Yritän aina kommentoida, että vaikka on oikeus tehdä jotain, niin se ei välttämättä tarkoita sitä, että se kannattaisi. Yritänkin olla keskusteluissa ahkerasti mukana sekä oman yritystoiminnan kautta levittää hyvää vuokranantajuutta ja kannustaa vuokranantajia siihen.”

Toivotaan, että Vuorensola onnistuu missionsa toteuttamisessa, sillä hyvän vuokranantajuuden leviäminen olisi pelkästään hyvä asia paitsi vuokralaisille myös asuntosijoittajille.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi