Rekry: Digital Marketing Specialist

Jasmin Hamid: Maltillista ja stressitöntä sijoittamista

Sijoittaja Jasmin Hamid

Jasmin Hamid: Maltillista ja stressitöntä sijoittamista

Vastapäätä istuu helsinkiläinen Jasmin Hamid, jonka iloinen, avoin ja samalla vakuuttava olemus inspiroi ja lämmittää mieltä. Ei siis olekaan ihme, että Hamid on menestynyt urallaan niin näyttelijänä, kunnallispoliitikkona kuin sijoittajanakin.

Itse hän kutsuu itseään ”tavissijoittajaksi”, johon on helppo samaistua. Hamid on ahkera säästämään, maltillinen sijoittamaan, eikä haaveile jäävänsä eläkkeelle 40-vuotiaana. ”En halua ottaa liian isoja riskejä ja maksimoida tuottoja niin, että nykyinen elämänlaatuni kärsisi. Olen nuori ja energinen, joten haluan elää myös nyt, enkä vasta eläkkeellä.” Hamid onkin jälleen yksi upea esimerkki siitä, miten sijoittamista voi tehdä omalla tyylillä ja omilla ehdoilla.

Aktiivinen vaikuttaja usealla alalla

Teatteritaiteen maisteri Hamid on ollut näyttelijänä niin teatterissa kuin televisiossakin, mutta suurelle kansalle hän on todennäköisesti tuttu Salatut Elämät-tv-sarjasta, jossa hän näytteli vuosina 2009-2013 Katariina Mäkelää. Oliko näyttelijän työ unelma jo nuorena? ”Kyllä minulla oli pienenä tyttönä paljon unelma-ammatteja kukkakauppiaasta astronauttiin. Mutta näin jälkikäteen ajateltuna näen, että minussa on aina ollut sellaista esiintyjää. Jo ensimmäisellä luokalla kirjoitin parhaan ystäväni kanssa näytelmän, jonka me ohjasimme ja esitimme lopulta koko Länsi-Pasilan koululaisille ja päiväkotilaisille. On tämä siis ollut varmaan melko luonnollinen uravalinta. Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä ainoa oikea tie, vaan voisin kuvitella tekeväni todella montaa muutakin työtä.” Vuodesta 2013 alkaen Hamid onkin työskennellyt lottolähetysten juontajana ja tuottajana.

Lisäksi Hamid on opiskeluajoista lähtien ollut kiinnostunut vaikuttamisesta. ”Olen ollut aina aktiivinen oppilaskuntatoiminnassa, ja Teatterikorkeakoulussa olin ylioppilaskunnan puheenjohtaja. Juuri noissa Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajatapaamisissa ja liittokokouksissa oikeastaan huomasin, että täällähän voi oikeasti vaikuttaa, kun olin mukana opintorahan noston lobbaamisessa vuonna 2007. Seuraavana vuonna olikin vaalivuosi ja päätin lähteä Vihreiden ehdokkaaksi.” Hamid pääsi heti ensiyrittämällä varavaltuutetuksi ja seuraavissa vaaleissa hänet valittiin Helsingin kaupunginvaltuustoon. Lisäksi viime kuntavaaleissa vuonna 2017 Hamid uusi paikkansa valtuustossa. Miten kunnallispolitiikka on hänelle maistunut? ”Kunnallispolitiikka on todella konkreettista ja Helsingissä Vihreillä on viime vuosina ollut paljon vaikutusvaltaa, joten koen, että olen oikeasti pystynyt vaikuttamaan asioihin. Tämä on siis ollut todella palkitsevaa!”

Uusimpana aluevaltauksena on tullut sijoitusmaailma, johon Hamid on lähtenyt viime vuosina aktiivisemmin mukaan. Hän kirjoittaa Hyvän päivän varalle-blogia, jossa hän jakaa ajatuksiaan säästämisestä ja sijoittamisesta sekä kannustaa ihmisiä sijoittamaan. Viime kesän jälkeen Hamidille on tarjoutunut juontokeikkojen lisäksi myös puhujakeikkoja sijoittamiseen liittyen. ”Se tuli vähän vahingossa. Vuoden 2017 kesällä annoin Taloussanomille haastattelun sijoittamiseen liittyen ja siitä tuli todella paljon positiivista palautetta ja yhteydenottoja. Nyt olenkin käynyt esimerkiksi pankkien, vakuutusyhtiöiden ja naisverkostojen tilaisuuksissa puhumassa. Se on ollut kyllä todella mielekästä ja koen ensimmäistä kertaa, että ehkä politiikan ulkopuolellakin voi vaikuttaa ja innostaa ihmisiä.”

Säästäminen on elämäntapa

Hamid on nuoresta asti ollut kova säästämään ja hän itse asiassa kertoo bloginsa kuvauksessa, että säästäminen on hänelle elämäntapa. Entisenä kilpaurheilijana Hamid on tottunut asettamaan itselleen tavoitteita ja on käyttänyt tätä taitoa myös säästämisessä. ”Minulla oli erilaisia säästötavoitteita ja kun pääsin niihin, palkitsin itseäni jotenkin. Esimerkiksi, tavoitteenani saattoi olla saada 3 000 euroa säästöön ja kun sain summan säästettyä, sain käyttää 500 euroa itseeni, matkusteluun tai muuhun ”humputukseen.”

Nykyään Hamid käyttää luonnostaan maltillisesti rahaa, eikä tällaisia tavoitteita ole tarvinnut asettaa. ”Huomaan automaattisesti säästäväni ja hallitsevani talouttani. Hiljattain mieheni ehdotti, että lähtisimme kesällä reissuun ja vaikka meillä olisi varaa, sanoin heti, etten halua lähteä. Koin, että olimme kuluttaneet pääsiäisreissuumme sen verran, että nyt pitää taas hieman tasoittaa tilannetta. Vedän siis automaattisesti liinat kiinni, jos minusta tuntuu, että olen tuhlannut liikaa.”

Lisäksi epäsäännölliset tulot vaikeuttavat säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuuksien ennakointia sekä tavoitteiden asettamista. ”Tuloni ovat epäsäännölliset, enkä voi joka kuukausi säästää samaa summaa, vaan joinain kuukausina pystyn säästämään enemmän ja joinain vähemmän. Tämän vuoksi en myöskään ole asettanut itselleni viime aikoina niin tiukkoja tavoitteita, sillä en halua aiheuttaa itselleni aiheesta stressiä.” Säästäminen ja sijoittaminen siis tapahtuvat Hamidin omilla ehdoilla ilman ylimääräistä stressiä.

Vaikka säästäminen on ollut tuttua jo pienestä tytöstä asti, sijoittamisesta hän kiinnostui 2010-luvun alkupuolella. ”Hurahdin aiheeseen täysin. Tilasin kaikki alan lehdet Arvopaperista lähtien ja luin niitä ahkerasti. Huomasin kuitenkin, että siellä haastateltiin aina jotain vuorineuvosta tai eläköitynyttä NHL-jääkiekkoilijaa, jotka kertoivat omista sijoituksistaan. Ei siinä ollut itselle mitään samaistumispintaa. Nyt onneksi tällaiselle tavalliselle palkastaan säästävälle ja sijoittavalle nuorelle naisellekin on mediassa tilaa.”

Ensiyrittämällä nappisuoritus

Hamid aloitti sijoittamisen osakkeista, mutta osti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan sijoitusasuntonsa vuonna 2013 Helsingin Kalliosta. ”Se kävi ehkä vähän myös vahingossa. Havahduin siihen, että nyt minulla on mahdollisuus hankkia pieni sijoitusyksiö, kun minulla oli käsirahan verran rahaa säästössä.” Hamidista tuntui, että jo silloin hintataso oli korkea ja asunnosta tuli maksettua liikaa. Mutta tuliko sittenkään? ”Koin silloin, että maksoin siitä ylihintaa, mutta nyt samankokoinen asunto myytiin samasta taloyhtiöstä 50 000 euroa kalliimmalla. Helsingin asuntomarkkina käy kuumana. Aikomukseni on kuitenkin omistaa sijoitusasuntoni monta kymmentä vuotta, joten kalliilta tuntuneella ostohinnalla tai mahdollisella hintatason heittelyllä ei lopulta ole kannaltani merkitystä.”

Vaikka monella asuntosijoittajalla ensimmäisen asunnon kohdalla jokin menee pieleen, Hamidilla näin ei ole käynyt. ”Laskin kaiken alussa todella tarkkaan, joten lainaa on ollut helppo lyhentää ja kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Olen kokenut verotuksen ja verottajalle raportoinnin helpoksi, ja pystyn vähentämään hyvin kuluja verotuksessa. Vuokralaiset ovat toki ehtineet muutaman kerran vaihtua, mutta olen aina saanut uuden hyvän vuokralaisen nopeasti tilalle. Lisäksi taloyhtiössä on todella hyvä hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä. Olen itsekin mukana taloyhtiön hallituksessa, koska haluan pitää huolta sijoituksestani.” Unettomia öitä sijoitusasunto siis ei ole Hamidille aiheuttanut, vaikka vuonna 2013 hänellä ei ollut vakituista työtä. ”Tein silloin pätkätöitä, mutta jotenkin minulla oli vahva usko Helsingin asuntomarkkinoihin ja siihen, että jos joudun pulaan, saan asunnon kyllä myytyä. Olen ehkä vähän yllättynytkin siitä, miten helppoa kaikki on ollut ja miten hyvin kaikki on mennyt.”

Vaikeinta Hamidin mukaan asuntosijoittamisessa on ollut hyvän sijoitusasunnon löytäminen. ”Jo silloin vuonna 2013 oli todella paljon ihmisiä liikkeellä ja nyt tilanne on vielä haastavampi. Olen kyllä monta kertaa haaveillut uudesta sijoitusasunnosta, mutta Helsingissä hinnat ovat nousseet liikaa tässä mietiskellessä.” Hamid on seurannut Helsingin kehyskuntiakin, mutta on päätynyt ainakin toistaiseksi sijoittamaan vain Helsinkiin. ”Yliopistokaupungit on se ainoa vaihtoehto minulle. Todella nopeasti tämä Nurmijärvi-ilmiökin kuoli ja lapsiperheet halusivat kuitenkin jäädä mieluummin asumaan ahtaammin palveluiden äärelle kuin muuttaa kauemmas.” Koko elämänsä Helsingissä asunut Hamid toteaa, että sijoittaisi varmasti muihin yliopistokaupunkeihin, joissa hinnat ovat kohtuullisemmat kuin Helsingissä, jos vain tuntisi muita alueita. Tulevaisuus siis näyttää, miten Hamidin asuntosalkku kasvaa. ”Ehkä jossain vaiheessa ostan lisää, jos tulee parempi hetki. Toistaiseksi en mitenkään aktiivisesti ajattele asiaa.”

Malttia ja riskittömyyttä

Hamidissa ihailtavaa on nimenomaan maltillisuus. Vaikka asuntosijoittamista hehkutetaan nyt paljon ja Hamidilla olisi kiinnostusta ostaa lisää, hän malttaa odottaa. Hän kuitenkin myöntää, että on itsekin alusta asti kamppaillut itsehillinnän ja innokkuuden välillä. ”Etsin ensimmäistä sijoitusasuntoa kuukausia, enkä meinannut millään malttaa odottaa. Minulla oli hirveä kiire löytää asunto, kun olin sen ostopäätöksen tehnyt. Onneksi pystyin pysymään rauhallisena, sillä sijoitusasuntoni on todella hyvä kämppä todella hyvässä taloyhtiössä eli se oli todella hyvä ostos.”

Hehkutuksia ja menestystarinoita kuunnellessa on siis hyvä pitää mielessä oma taloudellinen tilanne sekä omat mahdollisuudet ja tavoitteet. ”Etenkin kun kaverit kertoo, että niillä on monta sijoitusasuntoa, niin kyllähän sitä itsekin ajattelee, että voi ei minäkin tarvitsen sen toisen. Mutta pitää pysyä rauhallisena.” Hamid neuvookin etenkin aloittelevia asuntosijoittajia miettimään hetken tai nukkumaan yön yli, ettei tee hätiköityjä päätöksiä. ”Sitä helposti menee siihen paniikkiin ja innostuu esimerkiksi tarjouskisassa, varsinkin, jos on pitkään etsinyt asuntoa ja on lainat ja systeemit valmiina. Kannattaa kuitenkin tehdä itselleen tiettyjä rajoja ostohintoihin, joita ei ylitä.”

Tämä maltillinen ja pienemmän riskin asuntosijoittaminen onkin juuri sitä, mihin Hamid aloittelevia asuntosijoittajia kannustaa. ”Asuntosijoittamisessa puhutaan usein paljon suuremmista rahasummista kuin tavallisen sijoittajan osakesijoituksissa, joten tässä on tärkeää pitää pää kylmänä. Mediassa on viime vuosina jaettu paljon tarinoita siitä, miten voi ostaa lainarahalla 10 sijoitusasuntoa, vaurastua ja jäädä sohvalle makaamaan, mutta aika harvalla se polku lopulta oikeasti niin menee.”

Asuntosijoittamisessa todennäköisesti pääteekin nyt tuttu sananlasku: maltti on valttia. Hamidin maltillisesta ja stressittömämmästä sijoitustyylistä voisi varmasti moni asuntosijoittaja ottaa nyt mallia, kun markkinat ovat lämpimät.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi