Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Jari Sarasvuo: Maltillista tuottoa hakeva pehmeäsydäminen asuntosijoittaja

Asuntosijoittaja Jari Sarasvuo

Jari Sarasvuo: Maltillista tuottoa hakeva pehmeäsydäminen asuntosijoittaja

Pöydän toisella puolella istuu jokaiselle suomalaiselle tuttu Jari Sarasvuo. Haastattelun alussa aistin, että hän on aavistuksen varautunut ja päättelen sen johtuvan haastattelun aiheesta. Hän ei todennäköisesti kovin mielellään avaudu sijoituksistaan medialle. Muutaman kysymyksen jälkeen tilanne kuitenkin rentoutuu, ja seuraavan 50 minuutin aikana hän kertoo avoimesti ja lämpimästi kokemuksistaan asuntosijoittajana.

Vapaa-aika ja työ sulautuvat yhteen

Kun pyydän Sarasvuota kertomaan hieman itsestään, hän sanoo ensimmäisenä olevansa yrittäjä. Hänet tunnetaankin muun muassa liikemiehenä, mediapersoonana, puhujana, kirjailijana sekä valmentajana. Hänellä on takanaan jo 27 vuotta yrittäjänä ja matka vain jatkuu.

Kuten useilla intohimoisilla yrittäjillä, myös Sarasvuolla työ ja vapaa-aika sulautuvat helposti yhteen. ”En ole pitkään aikaan riittävällä tarkkuudella mieltänyt vapaa-ajan ja työajan välistä eroa. Olisi itse asiassa ihan hyvä, jos mieltäisin.” Siitä huolimatta hän vaikuttaa tyytyväiseltä tilanteeseensa. ”Teen, mitä milloinkin haluan tehdä ja mitä aikataulut sallii.”

Vaikka vapaa-aikaa ja työtä on vaikea selkeästi erotella, ei aika kulu täysin työprojektien parissa. ”Silloin, kun en tee töitä, yritän pitää huolta henkisestä ja fyysisestä terveydestäni. Luen, kirjoitan ja koitan vähän treenatakin ja niin pois päin.”

Kaiken tämän ohella Sarasvuo on myös sijoittaja. Pitkän yrittäjäuran aikana hänelle on kertynyt sijoitettavaa varallisuutta ja vuodesta 2002 lähtien hänellä on ollut taskussaan ammattisijoittajan titteli.

Kaiken takana on Timo Metsola

Sarasvuo on pääasiassa sijoittanut omaisuuttansa osakkeisiin, mutta vuonna 2004 hän aloitti myös asuntosijoittamisen. Hän oli aktiivisesti seurannut asuntomarkkinoita jo 90-luvun loppupuolelta asti, mutta lopulta valmentaessaan Vuokraturvan Timo Metsolaa, hän innostui itsekin sijoittamaan asuntoihin. ”Seurasin Timoa, kun hän ensin välitti vuokra-asuntoja ja aloitti myöhemmin asuntosijoittamisen. Laskin hänen kanssaan niitä lukuja auki ja olin kovin kiinnostunut hänen maailmastaan.”

Niinpä hän viimein osti 30 pientä sijoitusasuntoa Metsolan kautta. Hän tosin toteaa, ettei kokenut ajoituksen olevan otollinen, sillä asuntojen hinnat olivat nousseet jo pitkään. ”Ajattelin, että se on hyvää hajauttamista, joten ostin. En kuitenkaan pitänyt päätöstäni valtavan nerokkaana. Tulkitsin, että markkina oli jo silloin ollut niin pitkään ylikuumentuneessa tilassa, että asuntojen arvot varmaan laskevat. Mutta vähänpä tiesin.”

Toisin tosiaan kävi. Asuntojen hinnat ovat nousseet sen jälkeenkin melko tasaisesti eli Sarasvuo oli oikeaan aikaan liikkeellä. Itse asiassa hän pitää tuota 30 asunnon kokonaisuutta yhtenä parhaimmista onnistumisistaan asutosijoittajana.

Miten hän sitten oppi onnistumaan asuntosijoittamisessa? 2000-luvun alussa informaatiota aiheesta ei ollut yhtä helposti saatavilla kuin nyt.

Sarasvuo oli seurannut markkinaa jo pidempään sekä valmentanut alan suuria toimijoita, kuten SATOa ja VVO:ta. Lisäksi uransa alussa hän asui pitkään vuokralla ja oppi silloin paljon markkinasta vuokralaisen näkökulmasta. Samalla hän kuitenkin toteaa, että suuri osa hänen ymmärryksestään asuntosijoittamisen suhteen tulee juuri Metsolalta. Metsola on moneen otteeseen kiittänyt Sarasvuota menestyksestään, mutta Sarasvuo kertoo oppineensa paljon myös Metsolalta. ”On muutama asia, missä en voi häntä opettaa; yksi on judo, toinen on musiikki ja kolmas on asuntosijoittaminen. Me voidaan keskustella näistä asioista ja aina kaikesta puhuminen kirkastaa myös omaa ajattelua. Tämän suhteen minulla ei kuitenkaan ole harhaista kuvaa.”

Asunnot sijoituskohteena kolmesta syystä

Sarasvuo päätyi sijoittamaan asuntoihin kolmesta syystä. Ensinnäkin, hän halusi hajauttaa sijoituksiaan ja koki asuntojen olevan oiva keino siihen. ”Ajattelin, että asuntoihin sijoittaminen on hyvää hajauttamista. Sillä voi joskus tehdä hyviä liikkeitä esimerkiksi ennakkoperinnön suhteen.”

Toiseksi, hän kokee asunnot vakaampana sijoituskohteena kuin osakkeet, sillä asuntosijoittamisessa omaisuus harvemmin yhtäkkiä häviää kuin tuhka tuuleen. ”Vaikka asuntomarkkinalla tapahtuisi mitä, niin pääoma ei katoa ihan jäljettömiin. Vaikka yhdessä asunnossa olisi ongelmia, se kokonaisuus ei heilahtele hallitsemattomasti. Tämä on minun käsitys ja kokemuskin.”

Hän samalla neuvoo, että välillä sijoituskohteista on fiksua hakea turvaa, vaikka se tuntuisikin tylsältä. ”Joskus siis kannattaa miettiä, että tämä ’boring but performing’ on hyvä ajatus sijoittamisessa. Osakemarkkinoilla tapahtuu kaikennäköistä ja siellä on mahdollisuus merkittävään menetykseen.”

Lisäksi hän halusi sijoittaa kohteeseen, joka ratkaisee ihmisten kriittisen tarpeen. Asuntosijoittamisessa tämä toteutuu, sillä sijoittajat tarjoavat ihmisille koteja. ”Halusin, että sijoitusvarallisuus palvelisi ihmisten perustarpeiden tyydyttämistä eli halusin käyttää pääomaani osittain yleishyödylliseenkin asiaan.”

Rahastojen kautta maltillisia tuottoja

Sittemmin Sarasvuo on luopunut suorasta asuntosijoittamisesta ja sijoittaa asuntoihin epäsuorasti asuntorahastojen kautta. Hän aloitti rahastomuotoisen sijoittamisen vuonna 2008 ja sijoittaa rahastojen kautta pääosin Suomen asuntomarkkinoille. Hän on kuitenkin päätynyt erään rahaston kautta myös Berliinin asuntomarkkinoille ja ollut siihenkin sijoitukseen todella tyytyväinen.

Sarasvuo kokee, että yleisestikin rahastot sopivat hänelle henkilökohtaisesti paremmin. ”En enää joudu tilanteisiin, jossa pitäisi periä vuokria, häätää vuokralainen, osallistua yhtiökokouksiin tai päättää putkiremontista. Minun kaltaiselle passiiviselle asuntosijoittajalle on paljon parempi omistaa rahasto-osuuksia, vaikka siinä on tietysti korkeammat kulut.”

Vaikka sijoitusten tuotto on rahastojen kautta rajoitetumpi, hän kokee sen riittäväksi. ”Maksimituottoja pitää aina arvioida suhteessa riskiin sekä vaivaan ja itse en ole niin halukas ottamaan sitä vaivaa. Lisäksi asuntosijoittaminen on minulle sijoituslajina aika defensiivinen eli en edes hae maksimituottoa. Vaikka pörssisuhdanteessa esimerkiksi 6 prosenttia tuntuu matalalta, oikeasti yli ajan se 6 prosenttia on oikein hyvä tuotto.”

Itse asiassa Sarasvuo toteaa, että maltillinen tuotto asuntosijoittamisessa saa hänet myös nukkumaan yönsä paremmin. ”Minulla on vähän parempi olokin, kun se tuotto on maltillinen.

Opettele perusteet ja seuraa maailmaa

Sarasvuo ei vielä ole lyönyt lukkoon tulevaisuuden sijoitussuunnitelmiaan. Hän kuitenkin arvelee, että aikoo tulevina vuosina laittaa enemmän panoksia asuntosijoittamiseen. ”Vähän pelkään, että pörssissä syttyy isompi alakulo. Olen oikeastaan nytkin kallistunut vähän liikaa käteiseen, joten saattaa olla, että minua kiinnostaa jatkossa painottaa asuntosijoittamista enemmän. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että löytyy kohteita, joissa kulut ja tuotto-odotukset ovat suhteessa riskiin.”

Ovatko rahastot jatkossakin se väylä? ”Kyllä. Ihmiset haistavat tämän minun pehmeäsydämisyyteni. Olen kyllä ollut suoraan vuokranantaja ja velkoja, mutta se on lähes aina ollut minulle epäedullinen asema. He ajattelevat, että eihän se Jari meidän perhettä tärviölle aja ja se onkin ihan totta, koska en ole niin tehnyt. Mutta eihän sen niin pitäisi mennä. Kyllä ihmisten pitäisi vastata omista sitoumuksistaan, mutta ei kaikki vastaa. Se on siis parempi, että ammattimaiset organisaatiot huolehtivat tähän toimintaan liittyvät tehtävät ja poikkeustilanteet.”

Hän kuitenkin toteaa, että kovimmat tuotot saa tietenkin näkemällä itse vaivaa ja opettelemalla suoran asuntosijoittamisen kuvion. ”Jos on ahkera, mitä minä en ole, niin totta kai parhaat tuotot tulee sillä, että opettelee ne asiat.” Samaan hengenvetoon Sarasvuo muistuttaa, että yhtä lailla myös asuntorahastoihin sijoittavan on ymmärrettävä asuntosijoittamista.

Lopuksi hän antaa asuntosijoittajille vielä yhden neuvon: perusasioiden ymmärtämisen lisäksi asuntosijoittajien tulisi ymmärtää ja seurata maailmaa. ”Jokaisen asuntosijoittajan täytyy ymmärtää tätä maailmaa ja sitä, miksi tämä maailma on tällainen. On paljon sijoittajia, jotka eivät ymmärrä näitä syy-seuraussuhteita ja sen takia heille usein käy huonosti. Fiksu sijoittaja seuraa maailmaa.”


 

Haluatko lukea Jari Sarasvuon ja 11 muun sijoittajan tärkeimpiä oppeja asuntosijoittamisesta? Lataa Näin onnistut asuntosijoittajana-opas täältä.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi