Rekry: Digital Marketing Specialist

Jakamistalous muuttaa vuokramarkkinoita

Jakamistalous muuttaa vuokramarkkinoita

Suomessa, kuten muuallakin maailmassa, puhutaan paljon jakamistalouden tulemisesta. Jakamistalous on suhteellisen tuore ilmiö ja viittaa yhteiseen tai yhteisölliseen talouteen, kuluttamiseen, käyttöön sekä tuotantoon. Ihmiset jakavat kyytejä kaupunkien välillä sosiaalisen median avulla sekä myyvät tai lainaavat tavaroitaan erilaisten verkkosivujen kautta. Jakamistalous vaikuttaa luonnollisesti myös asumiseen ja saattaa jopa mullistaa Suomen vuokramarkkinat.

Jakamistalous muuttaa asumisen toimintaperiaatteita.

Jakamistalous asumisessa on sitä, että oman kodin ovet avataan entistä useammin lyhytaikaisille majoittujille, turisteille ja työkomennuksella oleville. Myös suomalaiset, erakkoluonteestaan huolimatta, ovat innostuneet jakamaan kotinsa tuntemattomien ihmisten kanssa. Jakamistalous voidaan itse asiassa ymmärtää asumisessa laajemminkin. Esimerkiksi se, että opiskelijat pääsevät asumaan yhdessä ikäihmisten kanssa ja saavat asua edullisesti sitoutuessaan auttamaan vanhuksia avaa mahdollisuuksia tulevaisuuden kohtuuhintaiseen asumiseen ja jakamistalouteen.

Kotimajoitus on jo maailmanlaajuinen ilmiö

Lyhytaikainen kotimajoitus on kasvattanut suosioitaan ja levinnyt jo maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Tänä päivänä ihmiset liikkuvat ja matkustelevat mahdollisesti enemmän kuin koskaan ennen. Matkoilla halutaan asua kodinomaisessa ympäristössä ja päästä paikalliseen pöhinään heti kiinni. Tämä onnistuu parhaiten, kun oppaana toimii paikallinen majoittaja. Lisäksi nykyteknologia on tehnyt vuokraamisesta helpompaa ja ketterämpää, mikä osakseen kannustaa paitsi ihmisiä vuokraamaan kotejaan myös matkailijoita majoittumaan toisten kotona hotellien sijaan.

Jakaminen tuo myös ongelmia vuokramarkkinoille.

Vaikka jakamistaloudella on monia positiivisia ulottuvuuksia, se voi aiheuttaa ympäristössään myös kränää. Etenkin vuokranantajille on ongelmallista, jos omistajana ei ole hajuakaan siitä, kuka asunnossa asuu. Taloyhtiöt haluavat usein henkilölukuun perustuvan vesimaksun, eivätkä naapurit arvosta sitä, että seinän takana vaihtuu väki viikon välein. Asunnon käyttötarkoitusta (asuminen) saatetaan venyttää äärimmillään täysipäiväiseksi majoitustoiminnaksi.

Kodin jakamisen pelisäännöt

Alivuokraus on lain mukaan vuokralaiselle sallittua silloin, kun asunnosta vuokrataan enintään puolet eikä alivuokrauksesta aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa. Tähän ei tarvita vuokranantajan lupaa eikä sitä voida myöskään sopimuksin kieltää, lukuun ottamatta liikehuoneistoja, joissa alivuokraus voidaan kieltää.

Toisaalta kun asunnosta vuokrataan yli puolet, se edellyttää vuokranantajan lupaa. Käytännössä säännöistä huolimatta osa vuokralaisista tarjoaa kokonaisia asuntoja sopimatta asiasta vuokranantajansa kanssa. Mikäli vuokralainen vuokraa asunnosta yli puolet ilman vuokranantajan lupaa, vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus. Puuttuminen tähän on kuitenkin tosiasiassa hankalaa, sillä sopimusrikkomuksen on oltava olennainen.

Miten voitaisiin välttää riitatilanteet jakamiseen liittyen?

Tällä hetkellä asunnon osakkeet omistava henkilö saa majoittaa asunnossaan turisteja ja työmiehiä, kunhan ei aiheuta haittaa tai häiriötä rakennukselle tai muille asukkaille. Ainakin toistaiseksi taloyhtiön yhtiöjärjestyksen ”asuinhuoneisto”-käyttötarkoituksen on katsottu venyvän tähän. On kuitenkin taloyhtiöitä, joissa yhtiöjärjestyksessä on kirjaus, jonka mukaan kaikenlainen majoitus on huoneistoissa kielletty. Tällöin ei osakas eikä hänen vuokralaisensa voi harrastaa majoitusta asunnossa.

Ennen kuin kumpikaan ryhtyy majoittamiseen, on tarkastettava yhtiöjärjestyksen kirjaukset.

Kun on kyse vuokralaisen halusta harrastaa majoitusta asunnossa, asian sopiminen ja selvät pelisäännöt omistajan ja vuokralaisen välillä ovat kaikille paras vaihtoehto. Vuokralaisille voidaan sallia vapaus koko asunnon satunnaiseen lyhytaikaiseen alivuokraukseen, kunhan vuokranantajalla on asiasta tieto ja siitä on sovittu vuokranantajan kanssa. Vuokralaisen kanssa kannattaa myös käydä läpi vastuut, mikäli jotain sattuisi majoituksen aikana vahingoittumaan. Monelle vuokralaiselle saattaa nimittäin tulla yllätyksenä, että he ovat vastuussa myös alivuokralaisensa eli majoittujan aiheuttamista vahingoista.

Ongelmatilanteilta voi välttyä parhaiten, kun asioista sekä säännöistä ottaa selvää ja sopii etukäteen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi