Rekry: Digital Marketing Specialist

Asuntosijoittamisen opiskelu – käytännön vinkit

Asuntosijoittamisen opiskelu – käytännön vinkit

Helpoin ja tärkein keino välttää epäonnistuneita sijoituksia ja asuntosijoittamisen sudenkuoppia on opiskella aihetta perusteellisesti. Luonnollisesti myös asuntosijoittamistakin opitaan tekemisen kautta, mutta varmemmin pääset alkuun syvällisen pohjatyön kautta. Kokosimmekin yhteen niitä tärkeimpiä asioita, joita opiskelemalla ja pohtimalla voit tehdä kattavan markkinatutkimuksen sekä samalla sijoitussuunnitelman. Asioiden tutkiminen sekä suunnitelman laatiminen väistämättä kehittää ja laajentaa tietämystäsi asuntosijoittamisesta. Huolellinen asuntosijoittamisen opiskelu, asioiden ymmärtäminen ja tarkka suunnitelma taas puolestaan auttavat sinua onnistumaan.

Yleinen asuntosijoittamisen opiskelu

Ensimmäisenä kannattaa opiskella asuntosijoittamista yleisellä tasolla. Asuntosijoittamisen trendejä ja strategioita sekä asuntomarkkinoiden yleistä tilannetta ja kehitystä on syytä opiskella heti alkuun. Yleistä dataa tutkiskelemalla muodostuu käsitys asuntosijoittamisesta kokonaisuutena, jolloin on helpompi jatkaa yksityiskohtaisempaa opiskelua sekä oman sijoitussuunnitelman muodostamista.

Opiskele yleisesti ainakin nämä:

 • Asuntosijoittamisen mahdollisuudet ja riskit
 • Asuntosijoittamisen strategiat
 • Asuntosijoittamisen ja -markkinan trendit
 • Asumismuotojen lukumäärät ja muutokset

Kaupungit

Useimmiten asuntosijoittajat sijoittavat kotikaupunkeihinsa, sillä tuolloin perustietämystä kaupungista on jo valmiiksi sekä sijoitusasuntojen hallinnointi on logistisesti helpompaa. Omaa asuinkaupunkiakin kannattaa kuitenkin tarkastella sijoittajan silmin ennen sijoitustoiminnan aloittamista. Mikäli sijoittaa itselle tuntemattomaan kaupunkiin, on hyvä vertailla muutamaa eri kaupunkia parista eri näkökulmasta. Esimerkiksi asukkaiden ja asuntokuntien määrä sekä niiden vaihtelu vaikuttavat merkittävästi asuntosijoittajan suunnitelmaan ja strategiaan. Kaupunkeihin tutustuminen vie aikaa, joten on hyvä valita vain pari potentiaalisinta kaupunkia, joihin tutustuu perusteellisesti.

Opiskele kaupungeista ainakin nämä:

 • Väestö: nettomuutto, väestönkasvu, asuntokuntien lukumäärä ja muutos, yli 18-vuotiaiden opiskelijoiden lukumäärä ja muutos
 • Asumismuotojen lukumäärät ja muutokset
 • Kaupungin tulevaisuus: työpaikat, opiskelupaikat, investoinnit

Asuinalueet

Pelkästään muuttovoittoisen kaupungin löytäminen ja valitseminen eivät riitä, vaan myös kyseisen kaupungin asuinalueita on vertailtava keskenään. Kasvavan kaupungin eri asuinalueiden välillä voi olla suuriakin eroja, joten muuttovoittoinen kaupunki itsessään ei takaa tuottoa. Asuinalueistakin kannattaa valita muutamia potentiaalisimpia, joihin perehtyy muita tunnollisemmin.

Opiskele asuinalueista ainakin nämä:

 • Opiskelu- ja työpaikkojen läheisyys
 • Palveluiden läheisyys
 • Asuinalueen etäisyys keskustasta
 • Liikenneyhteydet
 • Alueen maine ja turvallisuus

Taloyhtiöt ja asunnot

Luonnollisesti myös asuntojen välillä on suuria eroja.  Samassa kaupungissa, samalla asuinalueella tai jopa samassa taloyhtiössä eri asuntojen tuotot voivat vaihdella huomattavasti. Asunnon ja taloyhtiön kunto vaikuttavat merkittävästi tuottoon, joten asuntoja sekä taloyhtiöitä on syytä huolellisesti vertailla keskenään. Lisäksi kannattaa miettiä asunnon kokoa ja vertailla erilaisia huoneratkaisuja kohderyhmän kautta; kenelle asunnon haluaa myydä tai vuokrata.

Opiskele taloyhtiöistä ja asunnoista ainakin nämä:

 • Koko: kohderyhmä, tilaratkaisut
 • Kunto: pintojen kunto, kodinkoneiden ja laitteiden kunto, remontin tarve
 • Taloyhtiö: yhteiset tilat, vastike, isännöitsijä, tulevat remontit
 • Hinnat: myyntihinta, vuokrataso, hinnankehitys

Hintataso

Yksi tärkeimmistä sijoitukseen vaikuttavista seikoista on hinta. Usein sanotaankin, että asuntosijoittaja tekee voittonsa ostohetkellä. Asuntomarkkinat eivät ole tehokkaat, joten asunnoista pyydetään ja maksetaan markkinahintoja korkeampia ja matalampia hintoja. Kannattaa siis ottaa tarkasti selvää kaupungin ja asuinalueen hintatasosta ja vertaile samankaltaisia kohteita keskenään.

Opiskele hintaan liittyen ainakin nämä:

 • Kaupungin hinta- ja vuokrataso
 • Asuinalueen hinta- ja vuokrataso
 • Hintatason kehitys tähän asti
 • Hintatason arvio tulevaisuudessa

Laadi opiskelu- ja sijoitussuunnitelma

Oppiminen vaatii uusien asioiden, taitojen, ajattelutapojen ja näkökulmien omaksumista. Onkin melko selvää, että laajan kokonaisuuden, kuten asuntosijoittamisen, oppiminen vaatii aikaa, vaivaa ja kärsivällisyyttä.

Asuntosijoittamisen opiskelu voi helpottua esimerkiksi, jos laadit opiskelusuunnitelman. Voit ottaa yhden edellä mainituista viidestä kohdasta, joiden tärkeimmät asiat opiskelet esimerkiksi ensimmäisen kuukauden aikana, seuraavan kuukauden aikana seuraavan jne. Jokaisen kohdan eri asiat voit edelleen jakaa viikko- tai jopa päiväkohtaisiin tavoitteisiin. Näin sinulla on viiden kuukauden opiskelusuunnitelma, jonka jälkeen voit seuraavan kuukauden aikana laatia tai viimeistellä oman sijoitussuunnitelmasi.

Jokainen voi toki oppia hieman eri tavalla, joten tärkeintä on, että kehität itsellesi sopivan opiskelustrategian, jonka avulla voit muodostaa paitsi käsityksen asuntosijoittamisesta myös laatia sijoitussuunnitelman. Asuntosijoittamista voi opiskella valmennusten, kirjojen ja erilaisten verkkosivujen kautta. Hyviä sivuja yllä mainittujen asioiden opiskeluun ovat esimerkiksi:

Osta, vuokraa, vaurastu – blogi

Suomen Vuokranantajat Ry – verkkosivu

Asuntosijoittamisesta – blogi

Kiinteistölehti – blogi

Ostan asuntoja – blogi

Tilastokeskuksen asumiseen liittyvät tilastot

Asuntolaskuri – asuntojen hakuun ja vertailuun liittyvä työkalu

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi