asunnon vuokraaminen yrityksen käyttöön

Asuinhuoneiston vuokraaminen yrityksen käyttöön

Asunnon vuokralaisena voi olla yritys siinä missä yksityishenkilökin. Yritys voi esimerkiksi vuokrata työntekijälleen työsuhdeasunnon määräaikaisen siirron ajaksi toiselle paikkakunnalle tai yrityksellä voi olla tarve jatkuvalle asunnon käytölle, eri työntekijöille. Vuokraus itsessään ei juuri eroa, olipa vuokralaisena yritys tai yksityishenkilö, mutta muutama asia vuokranantajan kannattaa huomioida.

Miten eroaa yksityishenkilölle vuokraamisesta?

Vuokranantajan näkökulmasta eroa siinä, vuokrataanko asunto yksityishenkilön vai yrityksen nimiin, ei juurikaan ole. Luottotiedot kannattaa tarkistaa joka tapauksessa ja mikäli huoneiston pääasiallinen käyttötarkoitus on asuminen, sovelletaan yritykseen yhtälailla lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta.

Tarkista luottotiedot

Maksukyky on hyvä tarkistaa myös yritykseltä. Sen voi tehdä esimerkiksi asiakastieto.fi -palvelussa, hakemalla yrityksen tiedot ja valitsemalla ”luottotiedot” välilehden. Luottotietojen tarkistus maksaa 6,79€ (marraskuussa 2020).

Mikäli kyseessä on pieni ja/tai aloitteleva yritys, voi olla hyvä tarkistaa myös yrityksen avainhenkilöiden luottotiedot. Muista kuitenkin, että ennen tarkistusta asiasta tulee ilmoittaa kyseisille henkilöille.

Sopimukseen tieto vuokralaisesta ja asukkaasta

Vuokrasopimukseen voi olla hyvä täsmentää tieto asunnossa asuvasta henkilöstä. Sopimuksen ”vuokralainen” kohtaan tulee yrityksen tiedot, mutta lisätietoihin voi merkitä asunnossa asuvan henkilön yhteystiedot. Vuokrasopimuksessa voidaan myös määrittää ehto asunnon luovutuksesta tietyille henkilöille. Yritykselle voidaan esimerkiksi antaa oikeus luovuttaa asunto kenelle tahansa yrityksen työntekijälle tai ehto voidaan rajata koskemaan vain sopimuksessa nimettyjä henkilöitä.

Huoneiston käyttötarkoituksen määrittely

Asuinhuoneistojen käyttötarkoitukseksi on usein jo yhtiöjärjestyksessä määritetty asuminen, eikä asuinhuoneistoissa saa järjestää liiketoimintaa. Tämä koskee silloin kaikkia asukkaita, olipa kyseessä yksityishenkilö tai yritys. Useimmiten yrityksen tarkoituksena onkin vuokrata asunto työntekijän työsuhdeasunnoksi ja liiketoiminnan harjoittamiseen etsitään nimenomaan liiketilaa. Käyttötarkoitus on kuitenkin hyvä lukea myös vuokrasopimuksessa.

Yritys kuin yksityishenkilö

Silloin kun vuokrattavan huoneiston pääasiallinen käyttötarkoitus on asuminen, sovelletaan vuokrasuhteeseen lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta. Laki antaa vuokralaiselle tietyn suojan sekä rajaa sopimusvapautta tietyin ehdoin. Tämä suojaukset ja rajaukset pätevät, olipa vuokralaisena yksityishenkilö tai yritys.

Varmista myös nimenkirjoitusoikeus

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista on syytä varmistaa, että yrityksen edustajalla on yrityksessä nimenkirjoitusoikeus. Tämän voi tarkistaa helposti esimerkiksi yrityksen kaupparekisteriotteesta.

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Viisastuminen jatkuu somessa

Ilmoittaudu jäseneksi

Liittymällä Sijoitusoven jäseneksi, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain