Rekry: Digital Marketing Specialist

13 vinkkiä kalustetun asunnon vuokraukseen

vinkkejä kalustetun asunnon vuokraukseen

13 vinkkiä kalustetun asunnon vuokraukseen

Vaikka yleisin asuntosijoittamisen strategia on tyhjien asuntojen pitkäaikainen vuokraus, on kalustettujen asuntojen vuokraus yleistymässä. Tällaisen toiminnan ei tarvitse välttämättä olla lyhytaikaista vuokraustoimintaa, vaan asunnon voi vuokrata kalustettuna myös pidemmäksi aikaa. Mitä asuntosijoittajan on otettava huomioon kalustetun asunnon vuokrauksessa? Alla 13 vinkkiä asuntosijoittajalle.

1. Varmista, että asunto on tarkoitukseen sopiva

Kalustettu asunto on usein asukkaan väliaikainen koti. Siksi on tärkeää, että asunto on erittäin hyvällä paikalla. Asunnon on oltava hyvien kulkuyhteyksien päässä, siisti, viihtyisä ja hyvin varusteltu. Erityisen hyvä kohde sijaitsee business parkin, oppilaitoksen, lentokentän tai muun vastaavan lähellä.

2. Kalusta asunto siistiksi ja viihtyisäksi

Kalusta asunto viihtyisäksi kodiksi, jossa on kaikki tarvittava elämiseen. Kalusta asunto mukavilla ja tukevilla sängyillä sekä siisteillä ja ehjillä kalusteilla. Jos vuokraat asunnon Airbnb-sivuston kautta, voivat majoittujat arvioida sinut majoittajana. Saat hyvät pisteet, kun majoittuja saa hyvän majoituskokemuksen. Kun suositteluja on paljon, ja saat positiivista palautetta, saat asuntosi jatkossa helpommin vuokrattua.

3. Ota asunnostasi hyvät valokuvat

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ota siis asunnostasi hyvät kuvat kunnon kameralla ja liitä ne ilmoitukseen. Pyydä ammattilaisen apua kuvien ottamiseen, jos tarvitset.

4. Ilmoita asunnosta usealla eri sivulla

Vuokrattavasta kalustetusta asunnosta voi ilmoittaa paitsi perinteisillä Oikotien ja Torin kaltaisilla sivustoilla, myös esimerkiksi Airbnb- ja Booking-sivustoilla. Samanlaisia varaussivustoja on useita erilaisia. Korkean vuokrausasteen varmistamiseksi kannattaa ilmoittaa asunnosta useammalla eri sivustolla. Sivustot ottavat 4 – 15 % komission majoituksen loppusummasta.

5. Hallinnoi varauksia huolellisesti

Ole huolellinen majoitusvarauksia hallinnoidessa, etenkin, jos vuokraat asuntoasi useamman eri sivuston kautta. Majoitussivustot voi linkata helposti yhteen, jolloin kalenterit synkronoituvat yhteen reaaliaikaisesti. Näin vältyt päällekkäisiltä varauksilta. Varaussivustoilla on tähän selkeät käytännön ohjeet.

6. Aseta vuokrataso sopivaksi

Aseta vuokrataso huolellisesti ja laske asunnolle sopiva vuokra, joka kattaa kustannukset: siivouksen, kalusteet, WiFin, taloustavarat sekä vakuutuksen. Muista ottaa huomioon, että vuodenajat vaikuttavat hintaan. Useimmissa kaupungeissa elo – syyskuussa kysyntää on enemmän, kun taas tammi – helmikuussa vähemmän, joten hinta kannattaa asettaa kysynnän mukaan. Parhaan hintatason löytää usein kokeilemalla. Mitä alhaisempi vuokra on, sitä todennäköisemmin varausaika on vähän pidempi.

7. Siivoa huolellisesti

Hanki kulutusta kestävät kalusteet ja helposti pestävät tekstiilit. Jos asukas vaihtuu useammin, joudut myös toistuvasti huolehtimaan asunnon tekstiilien siisteydestä sekä asunnon siivouksesta ja lakanoiden pesusta. Varaudu itse aika ajoin tekemään asuntoon suursiivous, kuten ikkunoiden ja mattojen pesut. Airbnb-sivuston kautta voit pyytää majoittajakumppaneita avuksi asuntojen siivoukseen sekä koko vuokraustoimintaan. Asunnon siisteys ja huolellinen siivous ovat todella tärkeitä ja vaikuttavat myös saamiisi arvosteluihin. Siisteyden lisäksi äärimmäisen tärkeää on huolehtia hygieniasta. Varmista, että lakanat ja pyyhkeet pestään huolellisesti ja tarpeeksi kuumassa, etteivät pöpöt pääse leviämään. Ota huomioon myös allergikot pesuaineiden valinnassa.

8. Tee hyvät ohjeet asukkaille

Muista kertoa majoittujille kaikki käytännön asiat, kuten missä roskikset ovat ja miten kodinkoneet toimivat. Informoi jokaiselle majoittujalle myös talon käytännöt ja järjestyssäännöt. Taloyhtiön muita asukkaita ja järjestyssääntöjä on hyvä kunnioittaa naapurisovun säilyttämiseksi. Ei myöskään ole haitaksi, että kerrot taloyhtiölle toiminnastasi.

9. Mieti kohderyhmäsi

Mieti kenelle asuntosi sopii ja millainen kohderyhmä luultavasti haluaisi asunnossasi majoittua. Kannattaa tietysti myös pohtia millaiselle majoittujalle ylipäätään haluat asuntoa vuokrata.
Suorissa yhteydenotoissa sekä Airbnb-sivustolla voit valita vuokralaiset itse. Ota kuitenkin huomioon, että esimerkiksi Booking-sivuston kautta vieraat voivat sen sijaan varata majapaikan suoraan, etkä voi vaikuttaa siihen, ketkä voivat tehdä varauksen. Booking-sivustolla voit kuitenkin asettaa tiettyjä kriteereitä asukkaille. On myös hyvä muistaa, että Booking-sivusto toimii melko samalla tavalla kuin hotellit ja vieraat odottavat parempaa palvelua.

10. Palvele vieraita hyvin

Ole saatavilla ja vastaa vieraiden tiedusteluihin nopeasti. Varaudu myös hoitamaan majoittujien mahdollisia ongelmatilanteita rivakasti. Nopeaa reagointiasi vaaditaan etenkin silloin, jos vieras esimerkiksi unohtaa avaimen sisälle tai WiFi ei toimi.

11. Huolehdi, että maksat verot oikein

Voit vähentää vuokrauksesta aiheutuneet kulut pääomatulojen verotuksessa joko vähennyksinä tai poistoina. Jos kuitteja ei ole tallella, verottaja ohjeistaa aiheesta seuraavasti: ”Jos annat vuokralle kalustetun asunnon eikä vuokratuloon kohdistuvista kuluista ole muuta selvitystä, huoneistokohtainen vähennys on kalustetusta yksiöstä tai huoneesta enintään 40 euroa kuukaudessa ja suuremmasta huoneistosta enintään 60 euroa kuukaudessa.”

Jos toiminta luetaan majoitustoiminnaksi, maksetaan tästä myös arvonlisävero. Verottaja määrittelee majoitustoiminnan hieman tulkinnanvaraisesti. Tästä on suositeltavaa olla yhteydessä verottajaan, jotta välttää jälkikäteen ikävät yllätykset. Toisaalta, jos kalustetun asunnon vuokraa käyttäen vuokrasopimusta, ei toiminta tällöin ole majoitustoimintaa. (Lisää tietoa täältä.)

12. Varaudu pahan päivän varalle

Airbnb-sivuston kautta saat majoittujia varten vakuutuksen, joka turvaa vahinkoja. On suositeltavaa käyttää vakuutusta kattamaan mahdollisia vahinkoja. Vuokranantajan on kuitenkin hyvä varautua myös omalla vakuutuksella asuntoon. Tuolloin voit olla varma, että vakuutus on juuri sellainen kuin haluat ja aina voimassa. Vaihtuvan vuokralaisen vakuutuksen voimassaoloa on käytännössä vaikeaa seurata, joten sen varaan ei kannata laskea.

13. Hae lupa, jos vuokraat yrityksen kautta

Jos vuokraat kalustettua asuntoa yrityksen kautta, huomioi että ammattimainen majoitustoiminta vaatii luvan paikalliselta terveysviranomaiselta. Hanki siis lupa ennen kuin alat toimintaa pyörittämään.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi