Nyt myynnissä sijoitusasuntoja Hämeenlinnasta

Sijoitusasunnon myyntivoiton verotus

Sijoitusasunnon myyntivoiton verotus

Sijoitusasunnon myyntivoiton verotus

Sijoitusasunnon myyntivoitosta eli luovutusvoitosta on maksettava veroa. Paljonko veroa sitten maksetaan ja mitä asioita sijoitusasunnon myynnin verotuksessa on muuten otettava huomioon?

Paljonko myyntivoittoveroa maksetaan?

Sijoitusasunnon myynnistä saatu tulo katsotaan pääomatuloksi, joten siitä on maksettava pääomatuloveroa. Pääomatuloverojen veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 % ja yli 30 000 euron osalta 34 %.

Miten myyntivoitto lasketaan?

Myyntivoitto eli luovutusvoitto voidaan laskea kahdella eri tavalla: joko myyntihinnan ja hankintamenon sekä voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen erotuksella tai hankintameno-olettamalla. Näistä kahdesta vaihtoehdosta kannattaa tietysti valita se tapa, joka tuottaa pienemmän myyntivoiton ja näin ollen myös pienemmän veron.

Ensiksi mainittu on yleisemmin käytetty laskutapa, jossa myyntihinnasta vähennetään kaikki asunnon hankintaan sekä myymiseen käytetyt kulut. Näitä kuluja ovat esimerkiksi hankintahinta, varainsiirtovero, välityspalkkiot sekä niiden huoneistoon tehtyjen perusparannusten kustannukset, joita ei ole vielä vähennetty vuokratulon verotuksessa.

Toisessa vaihtoehdossa eli hankintameno-olettamassa myyntihinnasta vähennetään kiinteä prosenttiosuus, joka riippuu siitä, kuinka kauan huoneisto on ollut omistuksessasi. Myyntihinnasta vähennetään 20 % hankintameno-olettama, jos olet omistanut huoneiston alle kymmenen vuotta ja 40 %, jos olet omistanut huoneiston yli kymmenen vuotta. Huomioon otettavaa on, että kyseisen prosenttiosuuden lisäksi myyntihinnasta ei vähennetä muita kuluja.

Voiko myyntitappion vähentää verotuksessa?

Mikäli sijoitusasuntosi myynnistä aiheutuu tappiota, voit vähentää sen muista pääomatuloista. Jos sinulla ei ole pääomatuloja tai tappiota syntyy enemmän kuin pääomatuloja, joista voit tappion vähentää, vähennys siirtyy seuraaville viidelle vuodelle. Pääomatulojen tappiota ei voi vähentää ansiotuloista.

On hyvä muistaa, että luovutustappio syntyy sinä vuonna, jonka aikana sitova kauppa on tehty.

Muista ottaa nämä asiat huomioon

Ensinnäkin, veronmaksu on hyvä ottaa huomioon jo sijoitusasunnon myyntiä suunnitellessa. Jos myyt asunnon saadaksesi voittoa, kannattaa arvioida myyntivoitosta maksettavan veron osuus jo etukäteen.

On myös tärkeää muistaa, että vero on maksettava kaupantekovuoden pääomatulona. Jos esimerkiksi olet myynyt asunnon joulukuussa 2017, maksat veroa 2017 vuoden pääomatulona, vaikka ostaja maksaisi sinulle kauppahinnan vasta seuraavan vuoden tammikuussa. Kauppahinnan maksuajankohta ei siis vaikuta verotusajankohtaan.

Lisäksi, valitse myyntivoiton laskutavoista se, joka on kyseisessä tapauksessa sinulle edullisempi. Mikäli käytät ensimmäistä vaihtoehtoa eli vähennät myyntihinnasta hankintamenot ja myymiseen käytetyt kulut, muista säilyttää kaikki kuitit ja tositteet kuluista verotusta varten.

Voit lukea lisää Verohallinnon sivulta.

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, pysyt ajan tasalla uusimmista katsauksista, oppaista ja työkaluista. Mikäli olet jo Sijoitusoven jäsen, sinun ei tarvitse erikseen liittyä sähköpostilistalle.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity jäseneksi

Liittymällä Sijoitusoven jäseneksi, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Tule Sijoitusoven jäseneksi ja saat: