Rekry: Digital Marketing Specialist

Onko vuokralaisen luottotiedottomuus este vuokraamiselle?

Luottotiedoton vuokralainen

Onko vuokralaisen luottotiedottomuus este vuokraamiselle?

Artikkeli on päivitetty 19.1.2023.

Vuokranantajan tärkeimpiin tehtäviin vuokralaisvalinnassa kuuluu vuokralaisehdokkaan maksukyvyn selvittäminen, joka onnistuu yksinkertaisimmillaan luottotiedot tarkistamalla. Maksuhäiriömerkintöjen tilastollinen kasvu kertoo omaa kieltään luottotietojen tarkistamisen tärkeydestä. On kuitenkin hyvä muistaa, että maksuhäiriömerkintä ei ole este vuokrasuhteelle.

Mitä maksuhäiriömerkintä tarkoittaa?

Maksukyky on yksi vuokrasuhteen perusedellytyksistä ja vuokran säntillinen maksaminen vuokralaisen ensisijainen velvollisuus, joten maksuhäiriömerkintä on vuokranantajalle useimmiten punainen vaate. 

Maksuhäiriömerkinnän luottotietorekisteriin voi saada maksukehotuksista- ja vaatimuksista huolimatta maksamatta jääneistä maksuista. Ennen maksuhäiriömerkintää eli luottotietojen menettämistä velkoja lähettää maksuhuomautuksia eli perintäkirjeitä, joten huomaamatta merkintää ei voi saada: myös velkojan intressinä on välttää merkintä, eli muistutuksilla huomauttaa velallista niin, että asian selvittäminen saataisiin vireille. Maksuhäiriömerkinnän saaminen kestää useimmiten kuukausia, jopa puoli vuotta, ja sen voi aikaisintaan saada noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä.

Vuokralaisen luottotiedottomuus – miten suhtautua?

Vuokralaisen luottotiedottomuus eli merkintä luottotietorekisterissä on vuokranantajalle tärkeä tieto, joka tulisi aina ottaa huomioon vuokralaista valitessa. Kunnossa olevat luottotiedot usein kielivät vuokralaisen maksukyvystä, ja vuokranantajan on hyvä harkita tarkkaan luottotietonsa menettäneen valintaa vuokralaiseksi. On kuitenkin hyvä huomioida, että asia ei välttämättä ole niin mustavalkoinen.

Maksuhäiriömerkintä kannattaa ottaa vakavasti ja toimia vuokrasuhteessa sen mukaan, mutta aiemmat maksuhäiriömerkinnät eivät välttämättä kerro vuokralaisen nykyisestä maksukyvystä. Hyvä vuokrasuhde, jossa vuokrat maksetaan täysimääräisenä ja säntillisesti, voi siis olla mahdollista luottotietonsa menettäneenkin vuokralaisen kanssa.

Maksuhäiriöiden ajankohtaan, sisältöön ja määrään on hyvä kiinnittää huomiota. Monille maksuhäiriömerkintä voi olla jäänne elämänvaiheesta, johon eivät kuuluneet maksuista huolehtiminen ja laskujen eräpäivistä kiinnipitäminen. Vuokralaisella voi olla kova halu muuttaa tapansa – sekä jo näyttöä onnistumisesta, mikäli maksuhäiriömerkinnöistä on kulunut jo aikaa.

Vuokranantajan on syytä tietää, että 1.12.2022 alkaen maksuhäiriömerkintöjen voimassaoloaika muuttui. Maksuhäiriömerkintä poistuu luottotietorekisterissä kuukauden kuluttua siitä, kun velka on maksettu. Muussa tapauksessa maksuhäiriömerkintä on voimassa 3 vuotta, jos velkaa ei maksa ennen tätä.

Tuoreemmat maksuhäiriömerkinnät tosin voivat olla tärkeäkin hälytys maksukyvyn puutteesta, johon vuokranantajan kannattaa kiinnittää huomiota. Lisäksi vuokranantajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota merkintöihin, mikäli velkojina on yksityishenkilöitä tai esimerkiksi vuokrataloyhtiöitä.

Vuokralaisen luottotiedottomuus – vakuus ja takaus

Maksuhäiriömerkinnän saaneen vuokralaisehdokkaan kanssa vuokranantajan on hyvä olla tarkkana vuokrasopimuksen vakuuden suhteen, sillä vakuus toimii viimeisenä puskurina, jolla voi periaatteessa kattaa ainakin osan maksamattomista vuokrista. Vuokralaiselta voi vaatia enintään kolmen kuukauden vuokrasummaa vastaavan vakuuden, joten tarpeeksi suurella vakuudella varmistat ainakin helpotusta vuokranmaksun laiminlyönnin varalle. 

Rahavakuuden lisäksi tai sen sijaan vuokralainen voi käyttää myös takaajaa, jolloin vuokranantaja saa jopa käteisvakuutta paremman turvan vuokranmaksuun. Takausta käytettäessä myös takaajan luottotietojen tarkistaminen kannattaa, jotta maksukyvystä voidaan varmistua. 

Luottotiedoton vuokralainen – pelkkä uhka vai myös mahdollisuus?

Luottotiedoista keskustelu vuokralaisen kanssa on tietojen tarkastamisen lisäksi aina hyvä idea, sillä näin saat vielä inhimillisemmän käsityksen vuokralaisen tilanteesta. Vuokralaiselta voi myös esimerkiksi tiedustella, voiko edelliseen vuokranantajaan ottaa yhteyttä, mikä auttaisi myös maksukyvyn selvittämisessä ja vuokranmaksun historian tarkistamisessa.

Hyvä vuokrasuhde ei siis automaattisesti ole poissuljettu maksuhäiriöisen vuokralaisen kanssa. Myös luottotiedoton henkilö voi olla todella sitoutunut ja säntillinen vuokralainen. Kaiken perustana kuitenkin on, että vuokranantaja jaksaa nähdä vaivan tutustuakseen sekä vuokralaisen luottotietoihin että hänen taustaansa keskustelemalla vuokralaisehdokkaan kanssa.

Lue myös vinkit luottotietojen tarkistamiseen artikkelistamme Vuokralaisen luottotiedot: 4 vinkkiä niiden tarkistamiseen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi