“Olin muutama vuosi sitten ihan varma, etten tulisi edes ostamaan omaa asuntoa. Aloitin ilman pennin hyrrää”, kertoo 31-vuotias Natalia Salmela, joka on yksi Suomen menestyneimmistä bloggaajista ja WTD-blogistaan digitaalisen markkinoinnin kukoistavan bisneksen kasvattanut Satokausikalenteri -yrityksen tuore toimitusjohtaja, ruokakirjailija sekä nykyisin myös asuntosijoittaja.
Natalia on syntynyt Virossa ja muutti lapsena Suomeen perheensä kanssa paluumuuttajina. Perheen vanhemmat erosivat nopeasti muuton jälkeen ja Natan äiti jäi kahden lapsen yksinhuoltajaksi. Perhettä koetteli pitkäaikaistyöttömyys, kun huono kielitaito koitui esteeksi äidin myyntiuralla vieraassa maassa.
Lapsuuden ja nuoruuden vähävaraisuus sisuunnutti Salmelan tavoittelemaan parempaa tulotasoa: äidin esimerkillinen taloudenhallinta opetti säästeliääksi rahankäyttäjäksi ja uuden kotimaan mahdollisuudet inspiroivat paremman tulotason tavoitteluun. “Päätin teini-ikäisenä, että työttömäksi en ikinä halua joutua. Teen edelleen mielummin liikaa töitä kuin liian vähän, nuoruuden vuodet jättivät sen verran vahvan muiston päivittäisestä selviytymistaistelusta.”
Bloggaajasta digialan moniosaajaksi ja vaurastumisen puolestapuhujaksi
Lukion jälkeen matemaattisesti lahjakas tuore abiturientti lähti opiskelemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon sähkötekniikkaa. Vuoden opiskelujen jälkeen Nata tajusi, ettei ala ollutkaan oma juttu ja vaihtoi tuotantotalouteen, jossa syntyi kipinä taloustieteisiin.
Oma WTD-blogi sinkoutui samoihin aikoihin Suomen blogimaailman huipulle. Yliopisto-opinnot jäivät taka-alalle blogialan kehittyessä ja kasvettua varteenotettavaksi liiketoiminnaksi. Salmela muutti Helsinkiin luomaan uraa markkinoinnin ja oman blogin parissa vuonna 2012. “Aloitin blogini tavoitteena luoda itselleni työpaikka. Huomasin että ala on huimassa kasvussa ja päätin tarttua tilaisuuteen nyt tai ei koskaan -mentaliteetilla. Näin lähes vuosikymmen myöhemmin ja alan lähes jokaisen asian saavutettuani päätös oli selkeästi oikea.”
Alan kehittyessä WTD-brändi kasvoi monikanavaiseksi, yrittäjävetoiseksi bisnekseksi, joka tänä päivänä toimii digitaalisen markkinoinnin parissa. Kesällä 2018 Salmelasta tuli myös ruoka-alan luovan yhtiön Satokausikalenterin osakas ja toimitusjohtaja.
Tänä päivänä Nata toimii kahden yrityksen toimitusjohtajana, tuottaa ammattimaisesti WTD-kanavia ja puhuu elämäänsä koskettavista teemoista, kuten yrittäjyydestä, rahasta ja asumisesta. “Rahasta pitäisi keskustella enemmän. Itse haluan inspiroida etenkin muita naisia ottamaan oman talouden haltuun. Omalla esimerkilläni haluan osoittaa, että tavoitteellisuudella ja omalla työpanoksella voi vaurastua, vaikka ei olisi lottovoittoja tai perintöjä odottelemassa nurkan takana.”
Asuntosijoittaminen alkoi säästöpotista ja remontti-innosta
Vielä jokunen vuosi aina vuokralla asunut Natalia oli silloin varma, että vuokralla asuminen olisi hänen juttunsa, eikä omistusasunto tuntunut kiinnostavalta ajatukselta. Mieli muuttui kuitenkin keväällä 2013, kun yllättäen sinkuksi jäänyt Salmela etsi uutta kotia ja kauhistui pk-seudun vuokrien suuruudesta.
Säästötilille oli ehtinyt kertyä potti käsirahaa varten ja oma remonttikuntoinen ensiasunto löytyi toisella näytöllä. Kahta vuotta ja mittavaa remonttia myöhemmin Salmela löysi itsensä pohtimasta elämän seuraavaa askelmerkkiä. Sijoitusasunto tuntui hyvältä ja varmalta vaihtoehdolta epävakaassa markkinatilanteessa.
Päätöksen sijoitusyksiöstä vauhditti rakennusalan yrittäjänä toimiva Salmelan isä, joka lupautui remonttitalkoisiin. Kaksikon yhteiseksi tekemiseksi onkin vuosien varrella muodostunut huonokuntoisten asuntojen remontointi joko omaan tai sijoitusasuntokäyttöön. “Asuntojen remontoinnista on tullut yksi harrastuksista, josta olen oppinut ihan valtavasti uutta!”
Vasara, pastakauha ja laskin sulassa sovussa
Asuntojen remontoinnin lisäksi Natalia viettää vapaa-aikaansa ruoan parissa: hän on tunnettu suurena ruoan ja ravintoloiden ystävänä. Kotikokista on vuosien saatossa kasvanut “oman elämänsä masterchef”. Vuonna 2017 Salmela julkaisi Halparuokakirjan yhdessä kollegansa Alisa Wilskan kanssa. Kirjan avausresepti, raflaavasti nimetty panopasta, nousi kansalliseksi somehitiksi.
Vapaa-ajalla Salmela elää kuten opettaa eli testaa ahkerasti Helsingin uusimpia ravintoloita, järjestää viinikerhonsa kanssa rentoja viinitastingeja tai kokkailee kotona aviomiehelleen. “Nykyään on aivan mieletöntä, että pystyn myös työskentelemään ruoan parissa. Uskon intohimoni alaa kohtaan välittyvän projekteissa.”
Vaikka menestynyttä Satokausikalenteri-yritystä nykyisin pyörittävän naisen intohimo onkin ruokamaailmassa, Salmela syttyy myös asuntosijoittamisesta ja sen tuomista mahdollisuuksista.
Omalla työllä vauraaksi
Kun asuntosijoittamisen makuun pääsi kiinni, Salmela innostui todella vaurastumisen ajatuksesta asunnoilla, ja asunnot tuntuivat konkreettisemmalta sijoituskohteelta kuin esimerkiksi osakkeet. ”Huomasin, että asuntobisneksellä voi tehdä nopeasti suuriakin voittoja, jos sattuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Isäni remonttiosaaminen on ollut looginen tapa nostaa kohteiden arvoa. Koen asuntosijoittamisen myös muuta sijoittamista kiinnostavampana”, Salmela pohtii. “Fyysinen kohde on konkreettisempi kuin numerot salkussa. Ja kyllähän ihmisten jossakin on aina pakko asua, siksi näen asuntosijoittamisen itselleni sopivana, melko riskittömänä sijoitusvaihtoehtona.”
Salmela aloitti asuntosijoittamisen, ja hankki myös itselleen ensimmäisen omistusasunnon, säästämällä ahkerasti useamman yhtäaikaisen työn tienesteistä. Hän siis tietää, ettei mikään tule helpolla, vaan tuottojen eteen on todella tehtävä hommia.
“Säästin sijoitusasunnon käsirahan kahdessa vuodessa tekemällä kahta työtä, lyhensin samalla rivakasti oman asuntoni lainaa. Myöhemmin maksoin sijoitusasunnon velattomaksi oman asuntoni myyntivoitolla eli minulta kesti neljä vuotta rahoittaa sijoitusasunto velattomaksi. Olen myös oppinut asuntosijoittamisesta lähes kaiken tekemällä itse. Olen opiskellut lähinnä tuotto-odotuksen kaavan sekä pakolliset verotukseen liittyvät kuviot”, Salmela muistelee.
Strategiana kehittyvien alueiden kodit
“Olen pyrkinyt sijoittamaan remonttikuntoisiin asuntoihin Helsingin kehittyvillä alueilla. Viime aikoina olen tsekkaillut sillä silmällä myös uusia kohteita. Sijoitusstrategiani perustuu vuokratuloon, mutta myös kohteen arvonnousuun remontin tai alueen kehitykseen perustuen.”
Salmela on pääosin keskittynyt remontointiosaamisen käyttämiseen, vuokratuloihin sekä mahdolliseen arvonnousuun. Helsinkiläisenä Salmela tuntee kaupungin kehittyvät alueet, ja remonttiosaajana osaa arvioida asuntojen potentiaalin. Esimerkiksi Lauttasaaresta hän hankki pienen kaksion ennen kuin metro tuli saarelle, jonka jälkeen hinnat kipusivatkin nopeasti ylemmäs.
”Rakennutamme myös samaan aikaan perheellemme uutta kotia Helsingin Kruunuvuorenrantaan, ja alueen potentiaalinen hyvä arvonnousu oli yksi syistä päätyä kohteeseen. Alueisiin liittyen, haluaisinkin tavata Merihaan suunnitelleen arkkitehdin. Kysyisin häneltä, että mitä ihmettä hän oikein ajatteli”, naurahtaa Salmela.
Arvonnousua ja vuokralaissuhteiden hoitamista
Arvonnousun Salmela kokee onnistuneen aluevalintojen lisäksi remonttien laadun ansiosta. Hän on kiinnittänyt erityisesti huomiota kauniiden ja käytännöllisten kotien mahdollisuuksiin vuokralaisen asumisviihtyvyyden takaajina sekä arvonnousun mahdollistajana.
”Haluan olla myös vastuullinen sijoittaja ja tarjota vuokralaiselle ihanan kodin, jossa voi rakentaa omaa elämää. Ajattelen sijoitusasuntoja ihmisten kotina, en hengettöminä seininä, ja asuntoihini suhtaudun myös tunteella: haluan huolellisella hoidolla pitää kohteen arvoa korkealla ja tätä kautta pedata itselleni varman tuoton myös tulevaisuudessa.”
Salmela pitääkin vuokralaissuhteen hoitamista hyvin tärkeänä, joten vuokralaiselle miellyttävän kodin ja ilmapiirin rakentaminen on edellytys toiminnan onnistumiselle. “Itselleen 20 euroa lisää vuokraan on verojen jälkeen pähkinöitä, vuokralaiselle puolestaan tuntuva korotus, joka saattaa aiheuttaa uuden kodin etsimisen. Kannattaa keskittyä mielummin pitkäjänteiseen, vastuulliseen asuntosijoittamiseen – se palkitsee myös numeroiden kautta tarkasteltuna”, kehottaa Salmela. “Mieluummin hieman maltillisempi vuokra ja pitkä, luotettava vuokrasuhde kuin nopeat voitot ja mahdolliset maksuhäiriöt. Jo yksi tyhjä välikuukausi nollaa koko vuoden vuokrankorotuksen.”
Asuntosijoittamista maalaisjärjellä: ”Mieluummin yksi harkitumpi veto kuin kolme riskialttiimpaa”
Vaikka Salmelan sijoitusmatkan alku ei ollut tarina hetken huumasta ryysyistä rikkauksiin, tai ehkä juuri siksi, Salmela on onnistunut tekemään järkeviä ratkaisuja päättäväisellä asenteella ja pitkäjänteisellä työllä. “Siedän hyvin muutoksia, tästä on ollut hyötyä yhdistäessäni jatkuvan remontoinnin ja muutot työelämän kiireisiin. En koe vielä epäonnistuneeni asuntosijoittamisessa missään, päinvastoin. Olen ylittänyt kaikki kuviteltavissa olevat rajapyykit ja oman tavoitteeni.”
Erityisinä onnistumisina Salmela pitää vuokralaisten valintaa, kun taas hankaluuksia on välillä tuottanut sopivien kohteiden löytäminen. “Vuokralaisten löytäminen on ollut itselleni helppoa. Omalla sijoitusurallani jokainen vuokralainen on aina maksanut vuokransa tunnollisesti ja olen saanut joka ikisestä kuukaudesta vuokran tauotta”, Salmela painottaa.
“Hankalaa tästä taas on välillä tehnyt se, että asuntosijoittamisesta on tullut verrattain suosittua ja kohteet ovat olleet kiven alla. Myös hinnat ovat kivunneet pk-seudulla korkeiksi, toisaalta tämä taas on mahdollistanut omissa asunnoissa mukavan myyntivoiton.”
Pitkäjänteisyyttä ja tulevaisuuden suunnitelmia
Onnistumisiin on vienyt Salmelan kyky luottaa omaan harkintakykyynsä sekä tapa hallita riskejä. ”Luotan asuntosijoittamisessa, kuten muussakin sijoittamisessa, myös maalaisjärkeen ja ’gut feelingiin’. Jos kohde ei tunnu sopivalta, niin mieluummin odotan sopivampaa. Kaiken kaikkiaan olen sijoittajana melko huonosti riskejä sietävää tyyppiä, mutta toisaalta pitkäjänteinen ja rauhallinen. ”
Pitkäjänteisyys palkitaan myös Salmelan oman kodin remonttiprojektin vihdoin päättyessä tänä keväänä. Miltä lähitulevaisuus siis näyttää tällä hetkellä, mahtuuko mestarikokin lautaselle vielä lisää remppaa?
“Asuntoja horisontissa! Uskon, että vielä tänä vuonna ostan vihdoin uuden sijoituskohteen. Koko kevät ja kesä on vahvasti asumisen aikaa, kun talonrakennus päättyy ja remontti saadaan valmiiksi. Uuden asunnon myötä elämä siirtyy astetta kotipainotteisemmaksi kaiken työn vastapainoksi”, Salmela summaa.