Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Autopaikkoihin sijoittaminen – millaiseen ja miten?

Autopaikat sijoituskohteena

Autopaikkoihin sijoittaminen – millaiseen ja miten?

Autopaikka on sijoituksena pitkäaikainen hankinta, ja autopaikkoihin sijoittaminen voi myös toimia mielenkiintoisena vaihtoehtona asuntosijoittamiselle. Autopaikkaan pääset kiinni pienemmällä pääomalla kuin asuntoihin, joten ne ovat siis oiva tapa päästä käsiksi kiinteistösijoittamiseen. Aiemmin käsittelimme autohallipaikkoihin sijoittamisen perusteita, ja tällä kertaa paneudumme aiheeseen syvemmin. Mitä oikeastaan kannattaa ottaa huomioon, kun aikeissa on aloittaa autopaikkoihin sijoittaminen, ja millaiset autopaikat ovat kannattavia sijoituskohteita?

Taloyhtiössä voi olla erilaisia autopaikkoja

Autopaikat voivat sijaita erillisessä autohallissa, joissa osakkaina voi myös olla useampi taloyhtiö. Autopaikat voivat sijaita myös taloyhtiössä, samassa rakennuksessa, esimerkiksi katolla tai kellarissa. Vaihtoehtoisesti autopaikat voivat olla taloyhtiön pihapiirissä taikka autokatospaikkoina.

Taloyhtiön hallinnassa olevat autopaikat eivät kaikki ole erikseen myytävänä. Autopaikat voivat olla taloyhtiön hallinnassa ja niiden käytöstä ja luovuttamisesta osakkaiden ja asukkaiden käyttöön päättää yhtiö, eli käytännössä hallitus ja isännöitsijä. Tässä tapauksessa asunnon osakkaalla ei ole oikeutta luovuttaa paikkaa toiselle tai edelleen asunnon ostajalle, ellei tätä ole yhtiöjärjestyksessä tai taloyhtiön toimesta sallittu. Asunnon myyntitilanteessa ei autopaikka automaattisesti siirry asunnon uudelle omistajalle.

Yhtiön hallinnassa olevia paikkoja ei ole merkitty osakkeiksi, eikä niitä voi taloyhtiöstä ostaa. Autopaikka voi olla myös korvamerkitty taloyhtiössä sijaitsevalle asunnolle, jolloin autopaikka siirtyy automaattisesti esimerkiksi asunnon myyntitilanteessa asunnon myynnin mukana uudelle omistajalle.

Myytävät autopaikat ovat erillisiä osakkeita

Erityisesti uudistuotannossa autopaikat ovat usein nykyään omina osakkeinaan. Autopaikan voi ostaa asunto-osakeyhtiöstä usein ensisijaisesti taloyhtiöstä.asunnon omistava osakas. Yhtiöjärjestys kertoo, onko taloyhtiössä olemassa esimerkiksi lunastuslauseke joka ottaa kantaa siihen, voiko autopaikan ostaa ensisijaisesti taloyhtiön osakas vai voiko autopaikan ostaa suoraan taloyhtiön ulkopuolinen henkilö tai yritys.

Lisäksi, yhtiöjärjestyksessä voidaan mainita vielä tarkentava seikka, tuleeko osakkaan omistaa taloyhtiöstä ennestään asunto tai autopaikka. Jos lunastuslauseketta ei ole, voi ulkopuolinen henkilö ostaa autopaikan suoraan.

Autopaikkoihin sijoittaminen – vaihtoehto asuntosijoittamiselle

Autohallipaikan ostamiseen ei usein liity niin paljon tunteita kun asunnon ostoon. Ei tarvitse murehtia lattiamateriaalia, eikä kaakeleiden värejä. Mutta on hyvä muistaa, että yhtiöjärjestys ja asunto-osakeyhtiön paperit tulee lukea huolella, samoin kuin asuntoa ostaessa, sillä osakeyhtiön tulevat remontit voivat rasittaa myös autopaikkaa tulevaisuudessa. Autopaikan kohdalla ei ole myöskään riskiä huonosta vuokralaisesta.

Sijoituksena autopaikka toimii siten, että autopaikka ostetaan, laitetaan vuokralle ja saadaan vuokratuloa. Autopaikkojen vuokrat ovat kymppejä, tai satasia, jolloin mahdollisesti saamatta jäänyt vuokra ei ole niin iso riski sijoittajan näkökulmasta.

Autopaikasta maksetaan taloyhtiölle yhtiövastike, aivan kuten asunnostakin. Yhtiövastikkeen suuruus riippuu täysin siitä miten taloyhtiö vastikkeen määrittelee. Hintaan vaikuttaa se, onko autopaikka pihassa, katoksessa vai kenties kylmässä tai lämpimässä hallissa taloyhtiön alla, katolla tai erillisessä rakennuksessa. Autohalliosakkeiden vastikkeet ovat yleensä muutamia kymppejä kuukaudessa, keskimäärin 35 euroa/kk.

Millaisella strategialla autopaikkoihin voi ja kannattaa sijoittaa?

Sijoitustoiminta on maraton, ei pikajuoksu. On ehdottomasti järkevää sijoittaa strategialla “osta ja pidä”. Markkina on muuttunut autopaikkojenkin osalta jo siten että myyjät ovat hintatietoisempia, eikä paikkoja alle markkinahinnan ole ollut hetkeen saatavilla. Autopaikkoja kun ei voi myöskään flipata, eli remontoida ja myydä hakemalla sitä kautta arvonnousua.

Arvonnousua on tapahtunut vuosien saatossa runsaasti. Jos 10 vuotta sitten maksoi autopaikasta parikymmentä euroa, tai muutaman satasen, niin nyt samaisesta autopaikasta saisi maksaa useamman tuhat euroa.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin seurata markkinaa, kaupungin kaavaa pysäköinnistä sekä muuttuvia trendejä. Tuleeko maksullinen pysäköinti lisääntymään? Tuleeko auton käyttö lisääntymään? Entä yhteiskäyttöautot tai auton vuokraaminen? Nämä vaikuttavat luonnollisesti myös autopaikkojen kysyntään.

Millaiset autopaikat ovat hyvä sijoituskohde?

Jos autopaikan ostaa asunto-osakeyhtiöstä, joka on jo iäkäs, kannattaa ottaa huomioon taloyhtiöön tulevaisuudessa kohdistuvat remontit, joista voi syntyä kulueriä myös autopaikkaan. Uudiskohteita, sekä autopaikkoja että asuntoja, on myynnissä paljon, mutta autopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti asunnon ostajille. Kun asunnot on myyty, ja jos autopaikkoja jää yli, voi näitä ostaa myös ulkopuoliset.

Kannattaa myös tutkia kaupunginosia ja niiden pysäköintimahdollisuuksia. Jos pysäköintipaikkoja on runsaasti tarjolla ilmaiseksi, miksi henkilö haluaisi vuokrata tai ostaa paikan. Selvitä myös millainen kaava alueella on, ja onko alue kenties muuttumassa maksullisen pysäköinnin piiriin. Tämä vaikuttaa luonnollisesti siihen miten helposti saat autopaikan vuokrattua.

Usein tiheämmin asutuilla alueilla on asuntoja enemmän kuin autopaikkoja. Esimerkiksi Vantaalla Myyrmäen, Kivistön, Aviapoliksen ja Tikkurilan aluekeskuksissa tulee toteuttaa alle 600 metrin etäisyydellä juna-asemasta vähintään 1 autopaikka 130 k-m2 kohti ja kuitenkin vähintään 1 autopaikka kolmea asuntoa kohti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei pienempiin asuntoihin ole korvamerkitty lainkaan autopaikkaa, joten asuntoa ostettaessa onkin hyvä pohtia autopaikan oston tarpeellisuutta. Pysäköinnin ollessa maksullista, voi asunnon vuokraus olla ongelmallista, jos asukkaalla ei ole mahdollisuutta pysäköidä autoaan mihinkään.

Miten autopaikkaosakkeisiin voi alkaa sijoittamaan, ja mistä niitä kannattaa etsiä?

Jotta hyviä kohteita löytää, kannattaa tutkia markkinaa rauhassa. Autopaikkoja voit löytää esimerkiksi Oikotien, Etuoven tai Tori.fi sivustolta. Myös ”ostetaan” -ilmoituksen voi hyvin jättää tori.fi sivustolle. Facebook -ryhmät ovat erittäin aktiivisia pääkaupunkiseudulla, joten autopaikan voit löytää ostettavaksi myös Facebookista.

Markkinan seuraamiseen kannattaa käyttää aikaa myös siten, että käy katsomassa eri kaupunginosia ja niiden soveltuvuutta sijoitustoimintaan. Ota rohkeasti yhteyttä autopaikan myyjiin ja kiinteistövälittäjiin, käy katsomassa autopaikkoja, vertaile hintoja ja haastattele myyjiä. Saat näin arvokasta tietoa sijoituspäätöksen tueksi.

Autopaikkojen hintoja kannattaa vertailla myös alueittain. Alla tammikuussa 2019 koostettu taulukko Oikotien edullisimmista autopaikoista kaupungeittain, josta selviää nopeallakin vilkaisulla suuret erot kaupunkien välillä.


Autopaikkoihin sijoittaminen – tuottoon vaikuttavat monet tekijät

Sijoituksen tuottoon vaikuttavat useammat eri tekijät. Tässä pieni muistilista autopaikkoihin sijoittavan käyttöön, kun tulevan kohteen tuottoa on ajankohtaista miettiä.

Tuottoon vaikuttavat:

 • Autopaikan ostohinta
 • Vuokra, jonka autopaikasta voit saada
 • Hoitovastike taloyhtiölle
 • Varainsiirtovero
 • Sijoitusta varten mahdollisesti otettu laina
 • Lainan korko ja laina-aika
 • Taloyhtiöön kohdistuvat remontit nyt ja tulevaisuudessa
 • Mahdollisesti tyhjät kuukaudet jolloin et saa autopaikasta vuokraa
 • Pääomaverotus, joka on 30 tai 34 % riippuen verotettavien tulojen määrästä

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
 • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

 • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
 • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi