Rekry: Digital Marketing Specialist

Autohallipaikkoihin sijoittamisen perusteet

autohallipaikat sijoituskohteena

Autohallipaikkoihin sijoittamisen perusteet

Voiko autohallipaikkoihin myös sijoittaa? Aihe herättää mielenkiintoa, sillä siitä ei ole toistaiseksi paljon puhuttu. Jos kuitenkin katsoo esimerkiksi Oikotien sivuja, esiin tulee lista, jossa näkyy pääkaupunkiseudulla myynnissä olevia autopaikkoja. Listalla on paljon uudiskohteita, mutta näihin paikkoihin ei pääse käsiksi, ellei osta kyseisestä taloyhtiöstä myös uutta asuntoa. Vain silloin, jos autopaikkoja jää yli, kun kaikki asunnot on myyty, voi niitä ostaa myös ulkopuoliset henkilöt.

Mitä muuta autopaikkoihin sijoittajavan tulee tietää? Tämän artikkelin asioilla pääset hyvin alkuun!

Kysyntä määrittää hinnan

Etenkin pääkaupunkiseudulla on siirrytty pikkuhiljaa entistä enemmän maksullisen pysäköinnin piiriin ja yksityinen pysäköinnin valvonta on aktiivista. Uusien asuntojen yhteyteen ei parkkipaikkoja asuntojen pihoihin enää ilmaiseksi ole juuri saatavilla. Myös esimerkiksi Vantaan kaupunki on rajoittanut autohalliosakkeiden ostoa siten, että yksiöille ei ole korvamerkitty välttämättä yhtään paikkaa. Lisäksi Länsimetron myötä liityntäpysäköinnille on kysyntää.

Kysyntä on siis kova ja hinnat ovat nousseet. Jos mennään viitisen vuotta taaksepäin, autohallipaikan hinta saattoi olla vain parikymmentä euroa, mutta nykyään hinnat alkavat noin tuhannesta eurosta. Pääkaupunkiseudulla autohalliosakkeen hinta saattaa olla nyt jopa 10 000 – 20 000 euroa. Helsingin keskustassa paikasta voi joutua maksamaan 50 000. Jos katsotaan vielä isommassa kuvassa, niin New Yorkissa hinta voi olla jopa miljoonan!

Miltä kuvio näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Kysyntä määrää hintatason ja näin ollen myös vuokratason. Sijoittaja, joka ostaa autohalliosakkeen 10 000 eurolla, ei taatusti vuokraa autopaikkaa alle 50 euron. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että autohallipaikkojen vastike on tyypillisesti noin 20 – 30 euroa/kk. Pääkaupunkiseudulla on totuttu siihen, että autopaikan vuokrataso on noin 20 – 40 e/kk, mutta kun paikkoja ei riitä kaikille, on autohalliosakkeen vuokratasossa korottamisen painetta. Keskimäärin vuokra on nyt pääkaupunkiseudun piikkipaikoilla satasen luokkaa kuukaudessa.

Kuten sijoitusasuntojenkin kohdalla, sijoittajalle hyviä autohallikohteita on myös nyt haastavaa löytää. Sijoittajana täytyy olla aktiivinen ja perehtynyt markkinaan, jotta mahdollisuuksia löytää. Allekirjoittanut onnistui löytämään Vantaalta autopaikan hiljattain hintaan 550 euroa, sillä myyjällä oli kiire myydä. Autopaikan osto piti kuitenkin hoitaa käteisellä. Ostamani paikan vastike on 22 euroa kuussa ja vuokra 45 euroa eli vuokratuotto tälle paikalle on 49,2 %.

Voiko autohalliosakkeita ostaa lainarahalla?

Pankki suhtautuu autohalliosakkeiden lainoittamiseen kuten sijoitusasuntolainaan. Lisäksi autohalliosakkeen osto on prosessina samanlainen kuin asunnon osto. Sen sijaan vuokrasopimus noudattaa lakia liikehuoneiston vuokrauksesta.

Autohalliosake käy lainan vakuudeksi, mutta ei yleisesti vielä niin hyvin kuin asunto, sillä autohalliosakkeet ovat pankeille hieman uudempi sijoitusmuoto. Lainan vakuutena autohalliosake on arviolta noin 50 – 70 %, mutta tämä voi olla hyvinkin pankkikohtaista.

Lainasumma, jonka tarvitset sijoittaaksesi autohallipaikkoihin on kuitenkin pienempi kuin asuntoihin, joten sijoitustoiminnan aloittaminen voi olla sijoitusasunnon ostoa helpompaa. Toisaalta autohalliosakkeihin sijoittaminen voi toimia hajautuskeinona muiden sijoitusten ohessa.

Miten autohallipaikkoja vuokrataan?

Autohalliosakkeiden vuokraaminen käy usein melko nopeasti, sillä suuren kysynnän vuoksi ottajia on yleensä jonoksi asti. Lisäksi paikkojen vuokraaminen on vaivatonta. Vuokrasuhteen aikana ei yleensä tarvitse murehtia hajoavista jääkaapeista tai meteliä pitävästä naapurista.

Pääkaupunkiseudulla vastike on keskimäärin noin 25 euroa/autopaikka, vuokrataso 50 – 120 euroa kuukaudessa eli vuokratuotto voi helposti olla 10 – 20 %.

Muista ottaa huomioon nämä asiat

Autohalliosakkeiden markkina on vielä melko villi, sillä myyntihinnat ja vuokrat vaihtelevat paljon. Lisäksi autohalliosakkeita myy useimmiten yksityinen henkilö eikä kiinteistönvälittäjä. Sijoittajana onkin hyvä olla tietoinen alueen hintatasosta ja arvonnousun potentiaalista. Lisäksi ostajana on tärkeää olla kartalla siitä, mitä ostaa.

Täytyy myös muistaa, että yhtiöjärjestys on luettava läpi. Jos ostat autohalliosakkeet ns. ulkopuolisena ( = et omista ko. taloyhtiöstä ennestään osakkeita), on tällöin taloyhtiön osakkailla usein yhtiöjärjestyksen mukaan lunastusoikeus myytäville osakkeille. Näin ollen kaupat eivät ole selvät ennen kuin taloyhtiön hallitus on ilmoittanut, ettei muita ostajaehdokkaita ole jonossa.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön remontit ja lainat voivat rasittaa autohalliosakkeita. Pyydä siis aina myyjää toimittamaan yhtiöjärjestys sekä isännöitsijätodistus ennen ostopäätöstäsi. Lisäksi muista, että ostajana sinun on huolehtia dokumenttien toimittamisesta isännöitsijälle, maksaa varainsiirtovero ja huolehtia osakekirjasta, jos osakekirja ei mene pankkiin lainan vakuudeksi.

 


Tämän artikkelin on kirjoittanut asuntosijoittaja, yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Sanna Spårman. Sannan erikoisalaa ovat etenkin kalustettujen asuntojen vuokraus ja autohallipaikkoihin sijoittaminen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi