Rekry: Digital Marketing Specialist

Asuntosijoittamisen uhat ja mahdollisuudet vuonna 2021

asuntosijoittamisen_uhat_ja_mahdollisuudet

Asuntosijoittamisen uhat ja mahdollisuudet vuonna 2021

Kuten muihinkin markkinoihin, yhteiskunnalliset muutokset ja vallitseva tilanne vaikuttavat asuntomarkkinoihin. Muutokset tuovat usein sekä uhkia että mahdollisuuksia. Usein muutoksia on helppo ennakoida ja niihin voi varautua pitkällä tähtäimellä – toisinaan muutokset ovat yhtäkkisempiä, kuten vuosi 2020 pandemioineen osoitti. Mitä ovat asuntosijoittamisen uhat ja mahdollisuudet vuonna 2021?

Haastattelimme tekstiä varten Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtajaa, Sanna Hughesia. Julkaisimme vuosi sitten vastaavan tekstin, jonka pääset lukemaan tästä. Tekstissä mainitut uhat ja mahdollisuudet ovat tänäkin vuonna ajankohtaisia, ja niiden lisäksi korona on tuonut oman lisämausteensa markkinoille. Korkojen ei lyhyellä aikavälillä nähdä edelleenkään nousevan. 

Muuttujia on kaksi: korona ja poliittiset riskit

Hughes avaa alkaneen vuoden asuntomarkkinoiden riskejä ja toisaalta myös niiden kääntöpuolia, eli keinoja varautua riskeihin ja kääntää uhat mahdollisuuksiksi. Pääsääntöisiä muuttujia vuodelle 2021 voi nähdä olevan kaksi: korona ja poliittiset muutokset.

1. Koronan vaikutus asunto- ja vuokramarkkinoihin

Vaikutus vuokramarkkinoihin

Viime vuonna koronan vaikutukset olivat verrattain pienet: vuokralaisten vuokranmaksukyky pysyi kutakuinkin ennallaan, eikä häätöihinkään jouduttu turvautumaan aiempia vuosia enempää. Koronatilanteen pitkittyessä lomautuksia ja irtisanomisia voi tulla enemmän, mikä voi vaikuttaa vuokralaisten vuokranmaksukykyyn. Tämä koskee myös liikehuoneistojen vuokraamista, sillä koronatilanne on vaikeuttanut useiden yritysten taloustilannetta. Varaudu siis vuokralaisen valintaan ja vuokrasuhteen ylläpitoon liittyviin riskeihin:

➡️ Vuokralaista valitessasi perehdy vuokralaisen taustoihin ja selvitä hänen maksukykynsä ja luottotietonsa. 

➡️ Pidä vuokralaiseen yhteyttä ja kannusta häntä samaan. 
Kannattaa esimerkiksi neuvotella vuokranmaksupäivämääristä sen sijaan, että vuokrat jäävät kokonaan maksamatta. 

➡️ Ylläpidä hyvää vuokrasuhdetta. 
Näin pidät hyvästä ja maksukykyisestä vuokralaisesta kiinni. 

Toisaalta vuokramarkkinoilla on tällä hetkellä paljon tarjontaa, kun ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita ei ole ja kun matkustusrajoitukset vähentävät lyhytaikaisen vuokrauksen kysyntää. Asunnon sijainti ja kunto korostuvat. 

➡️ Huolehdi asunnon kunnosta ja erottaudu hyvänä vuokranantajana, niin houkuttelet hyviä ja luotettavia vuokralaisia. 

Vaikutus asuntomarkkinoihin 

Asuntomarkkinoiden suhteen vuosi 2021 tarjoaa myös mahdollisuuksia: epävarmana pidetty taloustilanne lykkää usein omistusasumiseen liittyviä suunnitelmia, jolloin vuokra-asumisen kysyntä kasvaa. Asunto on tällöin hyvä ja turvallinen sijoituskohde, kun sijoituksen tekee huolellisesti.  

➡️ Asuntoa ostaessasi tee taustatyö huolellisesti.
Perehdy alueeseen sekä etenkin sen väestönkehitykseen ja elinkeinorakenteeseen. Esimerkiksi paikkakunnilla, joiden elinkeino nojaa vahvasti yhteen toimijaan, riskit realisoituvat herkästi.

2. Poliittiset riskit 

Yhtiölainan verovähennysoikeuden mahdollinen poistuminen 

Valtiovarainministeriön selvityksen perusteella ehdotetaan lakimuutosta, jonka myötä rakentamiseen tai peruskorjauksiin otettujen yhtiölainojen lyhennyksiä ei jatkossa voisi vähentää vuokratulosta. Muutos koskisi mahdollisesti sekä remontti- että uudiskohteita. Muutoksella olisi seurauksia niin yksityissijoittajan näkökulmasta kuin yhteiskunnallisesti. Vaikutuksista yksityissijoittajan näkökulmasta voi lukea lisää täältä.

Yksityissijoittajan näkökulmasta erityisesti uudiskohteet voivat olla vähemmän houkutteleva sijoituskohde, ja muut omaisuuslajit voisivat näin ollen kiinnostaa asuntoja enemmän. Riskiin varautuessa taustatyön ja ennakoinnin merkitys korostuu. 

➡️ Laske, miten muutos vaikuttaisi kassavirtaan ja miten taloutesi kestää mahdolliset muutokset. 

➡️ Seuraa poliittista keskustelua ja varaudu muutoksiin riittävällä puskurilla. 

Yhteiskunnallisesta näkökulmasta muutoksella voi olla suuria seurauksia etenkin rakennusalalla. Uudisrakentaminen voi vähentyä, jos sijoittajat ovat uudiskohteista aikaisempaa vähemmän kiinnostuneita. Lyhyellä aikavälillä voi muodostua painetta asuntojen myymiseen; pitkällä aikavälillä muutos voi nostaa sekä asuntojen että vuokrien hintoja, jos rakentamisen määrä muutoksen seurauksena vähenee. 

Kotitalouksien velkaantuminen ja enimmäisvelkasuhde

Suomessa kotitalouksien velkaantuneisuus on lisääntynyt yhtäjaksoisesti 20 vuoden ajan. Ratkaisuna asiaan on esitetty muun muassa enimmäisvelkasuhdetta, joka olisi enimmillään 4,5-kertainen suhteutettuna bruttotuloihin. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2021. 

Muutos voi vaikuttaa yksityissijoittajan mahdollisuuksiin laajentaa sijoitustoimintaa ja lisätä asuntosijoittamista yrityksen kautta. Toisaalta huolellinen asuntosijoittaja voi tehdä myös todellisia löytöjä, kun omat laskelmat on tehty tarkasti ja sijoituspäätökset harkiten.  

➡️ Jos harkitset asuntosijoittamista yrityksen kautta, selvitä hyvissä ajoin, mitä se vaatii.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi