Uutta: Asuntosijoittajan kaupunkioppaat 2023

Asunnon periminen – ota nämä huomioon

asunnon periminen

Asunnon periminen – ota nämä huomioon

Peritkö asunnon tai oletko jättämässä asuntoa perinnöksi? Tiedätkö, mitä kuluja perinnöstä seuraa, ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon jo etukäteen? Omaisuuden siirtoon liittyvissä kysymyksissä asiantunteva juristi on arvokas apu, ja varteen otettaviin vaihtoehtoihin voi perehtyä myös itsenäisesti. Kiinnitä näihin asioihin huomiota jo ennakkoon, niin asunnon periminen käy mahdollisimman sujuvasti. 

Perintöveron määrään vaikuttavat asunnon arvo ja sukulaisuussuhde

Perittävästä asunnosta tulee maksaa perintöveroa, joka määräytyy asunnon arvon ja sukulaisuussuhteen mukaan. Koska perintövero on progressiivinen, perintöveroa tulee maksettavaksi sitä enemmän, mitä suurempi perinnön arvo on. Sukulaisuusasema suhteessa perittävään vaikuttaa myös veron suuruuteen. Lähisukulaiset, joihin lasketaan aviopuoliso, lapset ja lapsenlapset, kuuluvat ensimmäiseen veroluokkaan ja maksavat perintöveroa suhteessa vähemmän kuin muihin veroluokkiin kuuluvat. 

Perintöasunnon arvo määritetään perunkirjoituksissa, ja asunnon arvossa huomioidaan mahdollinen yhtiölainaosuus. Mikäli asunto on myytäessä arvokkaampi kuin perukirjaan on arvioitu, perijä voi joutua maksamaan perintöveron lisäksi luovutusvoittoveroa. Perintövero on pienempi kuin luovutusvoittovero, joten etenkin lähiomaisten kannalta perunkirjoituksissa asunnon arvo kannattaa pyrkiä arvioimaan realistisesti varsinkin, jos asunto on tarkoitus myydä pian perinnönjaon jälkeen. 

Mikäli perintöasunnon päättää myydä ja sen arvo osoittautuukin pienemmäksi kuin perunkirjoituksissa on arvioitu, liikaa maksettua perintöveroa voi tietyin edellytyksin hakea takaisin. Lisää asunnon myyntiin ja perintöveroon liittyen voit lukea esimerkiksi täältä ja täältä

Vero on maksettava, vaikka perintö ei olisi vielä jaettavissa

On tärkeää huomata, että aviopuolisot eivät peri automaattisesti toisiaan ilman keskinäistä testamenttia, mikäli perittävällä on lapsia. Jos vainaja on ollut avioliitossa, leskellä on kuitenkin oikeus jäädä yhteiseen kotiin asumaan, mikäli toista vastaavaa asuntoa ei ole omistuksessa. 

Lesken oikeus jäädä asuntoon asumaan on elinikäinen, eivätkä perilliset voi myydä asuntoa ilman lesken myötävaikutusta. Myös tässä tapauksessa perintövero on maksettava, vaikka perintö ei ole vielä jaettavissa. Lesken hallintaoikeus huomioidaan vähennyksenä perintöveron määrässä, mutta lesken ei tarvitse maksaa perintöveroa hallintaoikeudestaan.

Asunnon voi siirtää jälkipolville etukäteen lahjana niin, että sen hallintaoikeus pysyy itsellä. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana: rintaperillisille lahjaksi annettu asunto tulkitaan useimmiten ennakkoperinnöksi, ellei sitä lahjakirjassa määritellä erikseen. Toisaalta kokonaisverorasitus on usein pienempi, kun osan perinnöstä on saanut ennakkoperintönä sen sijaan, että perisi kaiken kerralla. Omaisuutta voi myös pilkkoa ja antaa osan siitä perintönä ja osan lahjana – tämäkin tuo monesti verosäästöä.

Perinnöstä voi luopua, jos asunnon periminen ei ole toivottua

Kaikissa tapauksissa perinnöksi saatu asunto ei ole perinnön saajan mielestä toivottu asia. Etenkin tilanteissa, jossa asunto tai kiinteistö on hankala myydä, tilanne on perillisen osalta epätoivottu. Perintövero on maksettava tällöinkin, mutta koska omaisuus on vaikeasti realisoitavissa, veron maksaminen voi olla haastavaa. Perintövero ei kuitenkaan tule maksettavaksi saman tien, vaan perinnön saajalla on aikaa valmistautua maksuun vuodesta puoleentoista vuotta perittävän kuoleman jälkeen.  

Perintöä ei kuitenkaan ole pakko ottaa vastaan. Jos perinnöstä päättää luopua, se pitää tehdä verotuksellisesti oikein. Luopumisen ehtoihin vaikuttaa myös se, onko perintö saatu testamenttiperintönä vai lakimääräisenä perintönä. Mikäli perintö on lakimääräinen, perinnöstä ei voi luopua osittain ilman veroseuraamuksia, vaan se pitää ottaa vastaan joko kokonaan tai ei ollenkaan. 

Perinnöstä luopuminen on varteenotettava säästökeino muun muassa silloin, kun perilliset lapset luopuvat perinnöstä lastenlasten hyväksi – tällöin perintövero ei tule maksettavaksi kahteen kertaan.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi