Rekry: Digital Marketing Specialist

Sijoitusasunnon jälleenvuokraus – 4 tärkeintä kohtaa

Sijoitusasunnon jälleenvuokraus

Sijoitusasunnon jälleenvuokraus – 4 tärkeintä kohtaa

Sijoitusasunnon jälleenvuokraus on tilanne, jossa huoneiston varsinainen vuokralainen vuokraa edelleen yli puolet asuinhuoneistosta. Jälleenvuokraus onkin siis tärkeää erottaa esimerkiksi alivuokrauksesta, sillä ehdot eri vuokraustilanteiden välillä poikkeavat osittain.

Mitä sijoitusasunnon jälleenvuokrauksessa tulee ottaa huomioon?

Vuokranantajan ja vuokralaisten kannattaa muistaa tietyt ehdot ja velvoitteet jälleenvuokraukseen liittyen, jotta esimerkiksi alivuokrauksen ja jälleenvuokrauksen termit eivät mene sekaisin, jolloin vuokrasuhde on selkeä ja asianmukainen kaikille osapuolille.

Myös sijoitusasunnon jälleenvuokrausta säätelee laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta, joten jälleenvuokrauksessakin tulee ottaa huomioon tietyt velvollisuudet vuokranantajan, päävuokralaisen ja jälleenvuokralaisen osalta.

1. Jälleenvuokrauksessa ensivuokralainen vuokraa edelleen yli puolet huoneistosta yhdelle tai useammalle henkilölle

Jälleenvuokraus on tilanne, jossa varsinainen vuokralainen eli ensivuokralainen vuokraa yli puolet huoneistosta, eli esimerkiksi koko asunnon, edelleen toiselle osapuolelle eli yhdelle tai useammalle henkilölle. Vuokranantajan onkin hyvä huomata ero alivuokraukseen nähden, jossa taas huoneistosta luovutetaan alle puolet toisen osapuolen käyttöön. Jälleenvuokrauksessa ensivuokranantaja ja jälleenvuokralainen eivät ole sopimussuhteessa keskenään, vaan vuokrasopimus solmitaan ensivuokralaisen ja jälleenvuokraajan välillä.

Ensivuokralainen voi jälleenvuokrata koko huoneiston siinä tapauksessa, jos hän oleskelee toisella paikkakunnalla esimerkiksi työn tai opiskelun takia. Koko asunnon jälleenvuokraus voikin usein tulla kysymykseen esimerkksi vaihto-opiskelun tai toisella paikkakunnalla suoritettavan työharjoittelun ajaksi. Tyypillinen tilanne on myös yritysvuokralaisen jälleenvuokraama työsuhdeasunto jollekin työntekijälleen.

2. Jälleenvuokraus on sallittua vain ensivuokranantajan luvalla

Alivuokrauksesta poiketen, jälleenvuokraukseen tarvitaan aina lupa, eli jälleenvuokrausta ei tarvitse erikseen kieltää. Jälleenvuokraus voidaan sallia joko vuokrasopimuksen maininnalla tai erillisellä vuokranantajan luvalla.

Varsinaisen vuokranantajan on hyväksyttävä jälleenvuokraus, mikäli hänellä ei ole osoittaa pätevää syytä jälleenvuokraamisen vastustamiseen. Mikäli vuokranantajasta kuitenkin tuntuu siltä, ettei jälleenvuokraaja ole sopiva asukas, voi vuokranantaja pätevällä perustelulla saattaa tuomioistuimelle perustelun jälleenvuokrauksen vastustamisesta kuukauden kuluessa jälleenvuokralaistiedon saamisesta.

3. Ensivuokralainen on viime kädessä vastuussa asunnosta ja vuokrasopimuksen velvotteista

Jälleenvuokrauksenkin aikana ensivuokralainen on vastuussa vuokranmaksusta ja muista asumiseen liittyvistä velvotteista, kuten asunnon kunnosta, mikäli sopimuksessa ei ole sovittu toisin. Toisaalta myös jälleenvuokralainen on vastuussa vuokranantajalle sellaisista vahingoista, jotka hän olisi velvollinen korvaamaan, jos hän olisi vuokrannut asunnon suoraan vuokranantajalta.

4. Jälleenvuokrasopimuksen kanssa kannattaa olla huolellinen

Jälleenvuokrasopimusta koskevat samat ehdot kuin varsinaista vuokrasopimusta, eli ensivuokralaisen tulee ilmoittaa jälleenvuokralaiselle myös oman vuokrasopimuksensa ehdot. Jos siis varsinaisessa vuokrasopimuksessa esimerkiksi kielletään lemmikit ja tupakointi, tämä pätee myös jälleenvuokrasopimukseen. Jälleenvuokrasopimus myös päättyy ilman erillistä irtisanomista, jos myös ensivuokrasuhde päättyy, paitsi siinä tilanteessa, jos ensivuokralainen on irtisanonut tai purkanut oman vuokrasopimuksensa kesken sopimuksessa määritellyn kauden.

Jälleenvuokrasopimukseen kannattaa siis ensivuokrasopimuksen tapaan kirjata mahdollisimman tarkkaan kaikki ehdot ja velvoitteet, joiden halutaan kuuluvan vuokrasuhteeseen, esimerkiksi vaatimus kotivakuutuksesta ja vakuudesta, jotka voi olla hyödyllistä vaatia myös jälleenvuokralaiselta. On myös hyvä huomioida, että mikäli asunto jälleenvuokrataan kalustettuna, vuokrasopimuksessa kannattaa eritellä asuntoon jäävä irtaimisto, sekä kirjata lisäksi lauseke, joka määrää vastuun irtaimiston kunnosta jälleenvuokraajalle.

Sijoitusasunnon jälleenvuokraus – huomioita asuntosijoittajalle

Jotta vuokrasuhteessa vältytään ongelmilta, selvitä vuokralaisen kanssa toimintatavat ja vuokralaisen vastuut eri tilanteissa. Vuokranantajana kannattaa varmistaa, että vuokrasuhteessa menetellään asuinhuoneiston vuokralain sekä hyvän vuokratavan mukaisesti.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi