Rekry: Digital Marketing Specialist

REIT-sijoittaminen – vaihtoehto asuntosijoittamiselle?

REIT sijoittaminen

REIT-sijoittaminen – vaihtoehto asuntosijoittamiselle?

REITeillä, ’Real Estate Investment Trust’, tarkoitetaan kiinteistösijoitusyhtiöitä, jotka keskittyvät sijoittamaan nimenomaan asuntoihin ja muihin kiinteistöihin. Sijoittamalla REITeihin pääsee siis käsiksi asunto- ja kiinteistösijoittamisen maailmaan. Lue, mitä REIT-sijoittaminen on ja miksi niihin kannattaa sijoittaa.

Mikä on REIT?

REITit sijoittavat hajautetusti kiinteistöihin ja niiden tarkoitus on tuottaa voittoa vuokratuloilla ja kiinteistökaupalla. REITit jaetaan useisiin eri sektoreihin toimialan mukaan, mm. toimistot, teollisuus, hotellit, terveydenhoito jne.

Lainsäädäntö vaihtelee hieman maittain, mutta Suomessa REIT-yhtiön tulee olla pörssiin listattu (kolmen vuoden kuluessa toiminnan aloittamisesta) kiinteistörahasto, jonka omaisuudesta vähintään 80 % on oltava asuinkiinteistöjä ja sen verotettavista tuloista vähintään 90% tulee maksaa osinkona osakkeenomistajille.

Tällä hetkellä Suomessa ei toimi yhtäkään REIT-yritystä. Aiemmin, vuoteen 2018 saakka Orava Asuntorahasto Oy oli Suomen ensimmäinen ja ainoa REIT-yritys. Loppuvuodesta 2018 yhtiö muuttui kuitenkin Ovaro Kiinteistösijoitukseksi ja samalla ”tavalliseksi” sijoitusyhtiöksi. Vaikka Oravan tarina REIT-yrityksenä ei ollut kovin menestyksekäs, löytyy ulkomailta laaja kirjo toimivia esimerkkejä.

REITit ovatkin oivallinen väylä sijoittaa kansainvälisille markkinoille ja moni suomalainen sijoittaa mm. Yhdysvaltoihin. Siellä REIT-yrityksen on sijoitettava vähintään 75% varallisuudestaan kiinteistöihin ja yrityksen bruttotuloista vähintään 75% on tultava kiinteistöistä. Sama 90%:n osingonmaksu pätee myös Yhdysvalloissa.

Miten REIT-sijoittaminen eroaa asuntorahastosta?

Asuntorahastot eivät ole julkisesti noteerattuja. Rahastojakin löytyy useita erilaisia, toiset sijoittavat suoraan asuntoihin ja toiset esimerkiksi kiinteistöihin sijoittaviin yhtiöihin ja rahastoihin. Asuntorahastoja löytyy Suomesta useita ja voit lukea niistä lisää täältä ja täältä.

Miksi sijoittaa REITeihin?

REITeihin pääsee yleensä käsiksi huomattavasti pienemmällä alkupääomalla kuin omaan sijoitusasuntoon. REITejä voi ostaa itselleen sopivalla summalla. REIT-omistukset ovat yleisesti myös likvidimpejä kuin suorat asunto-osakkeet, mikä tarkoittaa sitä, että niiden osto ja myynti on todennäköisesti nopeampaa kuin asuntojen kaupankäynti.

Moni REIT-sijoittaja listaa hyödyiksi myös välttymisen vuokranantajalle tyypillisiltä vastuilta, kuten vuokralaisvalinnalta ja asunnon kunnossapidolta. Päätelmät siitä, luetaanko REIT-sijoittajat asuntosijoittajiksi, voi jokainen tehdä itse.

REITien tarjoama tuotto on yksi merkittävimmistä syistä, miksi niiden suosio on kasvanut. Tuotoista maksettava 90%:n osuus osakkeenomistajille on kieltämättä huokutteleva. Plussaa on myös se, että REITin maksavat osinkoa joka kuukausi tai vähintään kvartaaleittain.

REITejä löytyy monenlaisia ja niiden sijoituskohteet vaihtelevat aina hotelleista datamastoihin. Esimerkiksi American Tower vuokraa juurikin valokuitua ja datamastoja operaattoreiden käyttöön, 4G ja 5G antennien kiinnitystä varten. Tällaiset REIT-yritykset säästyivät esimerkiksi kevään korona-aallon rajulta kohtelulta.

Mitä riskejä REITeihin liittyy?

REITit toimivat parhaiten pitkäaikaisina sijoituksina. Lyhyen aikavälin heilahtelut maksettavassa osingon määrässä voivat olla suuriakin, mutta keskiarvollisesti pitkän aikavälin tuotot ovat yleisesti REITeissä hyvällä tasolla.

On myös hyvä huomioida, että REITit ovat voimakkaasti lainoitettuja, joten korkomarkkinoilla on iso vaikutus REITien arvostukseen. Matalan koron aikana kysyntä nousee eli arvostus kasvaa, kun taas korkojen noustessa kysyntä pienenee ja arvostus laskee. Korkojen ollessa matalat, paranevat myös REITien mahdollisuudet kasvattaa toimintaansa, koska korkokulut ovat pienet.

Kuten todettu, REITejä löytyy monesta eri segmentistä. Eri toimialojen riskit on siten hyvä tiedostaa. Jos sijoitat hotelleihin keskittyvään yhtiöön, tulee sinun tuntea hotellialan riskit. Hajauttaa kannattaa toki myös REITien sisällä. REITien kautta on mahdollista omistaa siivu vaikkapa sairaalasta.

Onko REIT-sijoittaminen vaihtoehto asuntosijoittamiselle?

REITit ovat yksi väylä päästä käsiksi asunto- ja kiinteistösijoittamiseen. Osa REIT sijoittajista lukee itsensä asuntosijoittajiksi, ja listaa hyödyiksi sijoittamisen helppouden verrattuna vuokranantajana toimimiseen. Toisille REIT sijoittaminen on yksi hajauttamisen keino omassa sijoitusportfoliossa. Mukana saattaa olla sijoitusasuntoja, tai sitten ei.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi