Rekry: Digital Marketing Specialist

Pasi Orava: Pohjois-Suomen taloyhtiöprofeetta

Pasi Orava: Pohjois-Suomen taloyhtiöprofeetta

Oululainen Pasi Orava on pitkän linjan asuntosijoittaja, Suomen Vuokranantajien aluepäällikkö, järjestöaktiivi ja taloyhtiöiden hallitusammattilainen. Asuntosijoittaminen ja vuokranantajuus ovat lähellä pohjoissuomalaisen itseään saarnaajaksi tituleeraavan miehen sydäntä, ja Vuokranantajien kabineteissakin usein nähtävä mies innostuu silminnähden luennoitsemisesta ja muiden opettamisesta.

Orava ajaa erityisesti taloyhtiön talouden sekä hyvän vuokranantajuuden asiaa, ja konkarin aktiviteettien perusteella voisi epäillä hänellä olevan viikossa muutama päivä enemmän aikaa kuin meillä muilla. “Vaimoni sanoo, että kyllä on herralla vieläkin virtaa kintaassa”, 57-vuotias Orava virnistää, “eikä totta puhuen olekaan vielä aietta hidastaa”.

Entinen Nokian Service Manager Orava on toiminut asuntosijoittajana jo parikymmentä vuotta, aloittaen Nokia -aikoinaan. Oulun murteella juttelevasta Oravasta huomaa heti, että hänellä on poikkeuksellisen laaja tietämys ja tuntemus suomalaisista taloyhtiöistä, erityisesti niiden taloudesta sekä hallituksissa toimimisesta. Eikä ihme, sillä hallitustunteja Oravalle on kertynyt rutkasti.

Taloyhtiöiden etu kiinnostaa hallitusammattilaista

Vankka hallitusammattilaisuus ei heti asuntosijoittamisen alkuaikoina lähtenyt käyntiin, vaan se vaati luonnollisesti opettelua sekä erilaisten hallitusten näkemistä: “Asuntojen kertyessä aloin pikkuhiljaa tutustumaan, opettelemaan ja lähdin hallituksiin mukaan. Sieltä se tieto ja taito, mitä tällä hetkellä on, on ajan saatossa karttunut. Hallitusmaailma on kuitenkin oma maailmansa, joten se vaatii aikaa ja opettelua”.

Orava huomasi hallitusvuosien kertyessä, että yksi osa-alue kiinnosti vain hyvin harvoja: taloyhtiön talous. Hän alkoikin pikkuhiljaa enemmän ja enemmän keskittyä talousasioiden opetteluun, ja nykyisin Orava onkin talouden tietopankki vailla vertaa. Erityisenä missiona miehellä on tuoda taloutta enemmän tapetille sekä pyrkiä keskustelemaan taloyhtiöiden taloudellisesta tilanteesta ja siihen vaikuttavista seikoista avoimemmin. “Haluan vaikuttaa taloyhtiön etuun, sillä huomasin usein, että osakkaat tietävät yllättävän huonosti taloyhtiön taloudesta. Talous siis kiinnostaa ylitse muiden. Harmi vaan, etten valtiontalouteen pysty vaikuttamaan”, mies nauraa.

“Hallituksissa ei äkkiväärä pärjää, vaan siellä on toisaalta pakkokin ajatella taloyhtiön etua. Pyrin aina esittämään parannuksia, pitämään huolta vastike yli- tai alijäämistä ja budjeteista.” Taloyhtiön etua Orava pyrkii myös aina ajamaan pitämällä huolta siitä, että esimerkiksi remontit tehdään ajallaan ja kunnolla. “Olen tarkka rahan kuluttamisen kanssa, mutta ajattelen aina taloyhtiön etua, ja remontit ja muut täytyy tehdä huolellisesti.”

Talousasioiden osaaminen näkyy myös Oravan tarkassa hallinnoinnissa. Mies onkin laatinut varsinaisen Excel -tiiliskiven, joka on laajuudellaan hämmästyttänyt jo pankkivirkailijatkin. “Olen luonut itse valtavan Excel -tiedoston, johon olen kehittänyt kaikennäköisiä laskutoimituksia ja mittareita pikkuhiljaa matkan varrella. Pankissakin voidaan kysyä mitä tahansa, jolloin näytän tiedostostani, että tässä on vastaus. He ovatkin sanoneet, etteivät ole koskaan nähneet näin perusteellista raporttia näistä asioista”.

Vuoden Isä laittaa perheen etusijalle

Jääkö aktiivisella miehellä kuitenkin myös aikaa muulle kuin järjestö-, hallitus- ja sijoitustoiminnalle? “Nokialta jäinkin silloin aikoinaan pois, kun totesin, että aika ei vaan enää riitä, jos haluan tehdä tätä sijoitustoimintaa ja siihen liittyvää enemmän. Enkä koe tätä työksi, vaan tässä ikään kuin vapaa-aika ja työnteko yhdistyvät. Ja perheelle on aina aikaa, meillä käy jatkuvasti lapsia tai lapsenlapsia kylässä, ja vaimon kanssa tehdään yhdessä tätä sijoitustoimintaa.”

Oravan puheissa perhe on selvästi aina läsnä, vaikka hän kertookin aikoinaan vannoneensa täysin päinvastaista. “Puhuin aina äidille, että en koskaan mene naimisiin tai hanki lapsia. Äiti muistaa vieläkin siitä muistuttaa”, kertoo nyt 6 lapsen isä, 10 lapsenlapsen isoisä sekä Vuoden Isä – ja Vuoden Uusperhe -palkinnot voittanut mies. Turvallisen perheen tarjoaminen on aina ollut Oravalle tärkeää, ja hän toimii muun muassa Suomen Uusperheellisten yhdistyksessä sekä Perhehoitoliitossa ja vaimonsa kanssa sijaisperheenä, joten lähipiiri on huomattavan suuri omien biologisten lasten lisäksi.

Jopa asuntosijoittaminen on aikoinaan lähtenyt käyntiin perheen kautta, oikeastaan sattumalta, kun Oravan ensimmäiseksi sijoitusasunnoksi tuli hänen äidilleen sisarusten kanssa yhdessä hankittavaksi suunniteltu asunto Oulun Tuirasta, kun sisarukset jäivätkin toteutuksesta pois. Sittemmin sijoitusten sijaintistrategia ei ole vaihtunut, vaan Oravan kohteet, lähinnä yksiöt, keskittyvät edelleen Oulun Tuiran kaupunginosaan, ja sijoitukset on tehty yhdessä vaimon kanssa.

Yhteinen vuokranantajuus ja vaimon vuokralaisvainu

Myös nykyään, Orava jakaa vastuut vuokranantajuudessa vaimonsa kanssa, sillä heidän vahvuutensa tuntuvat pitävän yhteisen paletin koossa. “Meillä on selvä jako: minä laitan nettiin ilmoituksen, jossa on vaimoni puhelinnumero ja vaimo hoitaa sitten vuokralaisvalinnan, hänellä on erittäin hyvä silmä siinä. Minä hoidan vuokrasopimuksen ja esimerkiksi vuokravalvonnan. Erittäin toimivaksi todettu yhdistelmä”, hän summaa.

Orava näkeekin pelkkiä hyötyjä siinä, että asuntosijoittamista ja vuokranantajuutta tehtäisiin yhdessä pariskuntana: puolin ja toisin voi oppia hyvinkin paljon. “Olisi erittäin hyvä, jos pariskunnat tekisivät tätä, niin he voisivat yhdessä miettiä, mitä kumpikin vois tehdä niin, että se olisi hyvä yhdistelmä. Luulen, että tässä vuosien mittaan vaimoni on joutunut oppimaan hyvin paljon sellaista, mitä ei muuten olisi tullut oppineeksi. Meillä on muutenkin periaatteena se, mistä toinen on innostunut, niin myös toinen osaltaan lähtee mukaan.”

“Vuokralaisvalintojen onnistumisesta täytyy kyllä antaa pelkästään vaimolle pisteet. Enkä kertaakaan ole kyseenalaistanut hänen valintojaan, vaan luotan hänen näkemykseensä täysin. Ainoat ohikkaat ovatkin sattuneet silloin, kun minä olen tehnyt vuokralaisvalinnan”, nauraa Orava. “Mutta ne ovat niitä oppirahoja, joita välillä täytyy maksella”.

Suomen Vuokranantajista vertaistukea

Asuntosijoittajan, hallitusammattilaisen ja perheenisän lisäksi Orava on sydämeltään myös vuokranantaja. Suomen Vuokranantajiin Orava tutustui tarvitessaan ulkopuolista apua, kun he olivat toimineet omillaan jo vuosikymmenen ajan ja vastaan tulivat ensimmäiset rypyt vuokrasuhteessa. Nyt Orava on toiminut jo kahdeksatta vuotta Vuokranantajien aluepäällikkönä, ja jakaa itsekin tietouttaan esimerkiksi luennoimalla Vuokranantajien kabineteissa ympäri Suomen.
“Jossakin vaiheessa joku hoksasi, että hei, voisitko tulla kertomaan tästä, ja sitten itsekin tajusin, että tietoa on kyllä kerääntynyt, ja sitä kannattaisi jakaa.”

Oravalle luennoiminen on luonnollista. Esimerkiksi taloudesta, hallinnoinnista ja verotuksesta kertominen tuntuu tärkeältä, sillä nämä ovat Oravan kokemuksien mukaan aiheita, joista vain harvat tietävät tarpeeksi. “Tämä on tällaista, kun johonkin asiaan vihkiytyy, niin minun tyylini on se, että en pidä niitä sisällä, vaan jos jotakin auttaa, että kerron, niin kerron kyllä avoimesti ja reippaasti. Jos joku vaan jaksaa kuunnella”, Orava naurahtaa. “Se on varmaankin luonnekysymys, että on tällaista opettajamaista tai pastorimaista saarnaajaa”.

Vuokranantajien kautta tullut vertaistuki on ollut Oravelle suurin opettaja, oman innostuksen lisäksi. “Itseään kokeneempia kannattaa oman aktiivisen oppimisen lisäksi kuunnella. Näin olen saanut hyviä vinkkejä esimerkiksi hallituksessa toimimiseen tai vuokra-asuntojen hallinnointiin”. Orava näkee Suomen Vuokranantajat myös tärkeänä väylänä levittää hyvää vuokranantajuutta, joka on hänelle yksi tärkein osa-alue asuntosijoittamisessa. “Meillä on ollut todella paljon pitkiä vuokrasuhteita, ja tällä hetkellä pisin on noin 10 vuotta.”

Vuokralaissuhteen ylläpito lähtee Oravan mukaan jo vuokrasopimuksen teosta, joten hän pyrkiikin aina tekemään mahdollisimman selkeän sopimuksen, ja rohkaisee vuokralaisia kysymään vuokrasuhteen aikana mitä tahansa, mikä voisi mietityttää. “Pyrimme pitämään hyvää huolta sekä asunnosta että vuokralaissuhteesta, jolloin vuokralaisen soittoa ei ikinä tarvitse pelätä, ja vuokralainen myös uskaltaa ottaa meihin yhteyttä, jos asunnossa ilmenee esimerkiksi jotain korjattavaa. Näin asiat hoituvat sopuisasti.”

Virtaa kintaassa, supervoimia hihassa

Lukemattomien työtuntien, täysien taulukoiden ja uteliaan oppimisen avulla Orava on siis nyt tilanteessa, jossa asunnot ovat tuttu ja vakaa sijoituskohde, vaikka oppimista toki riittää edelleen. Orava on sijoittanut myös muihin omaisuuslajeihin, mutta asuntosijoittaminen on tuntunut kiinnostavimmalta vaihtoehdolta juurikin sen vakauden ja pitkäjänteisen näkymän takia. “En ole suurin riskinottaja, joten tämä on ollut minulle todella sopiva sijoitusmuoto. Tässä kiehtoo se, että näkee vuosien työn tuloksia, kun en niinkään hae nopeita lottovoittoja. Ajattelen enemmän 5, 10 tai 20 vuotta eteenpäin”, Orava kertoo.

Vaikka hallinnointi tuntuu sujuvan jouhevasti kaksinumeroisen asuntoluvun pyörityksessäkin, Orava kertoo, että onnistumisista huolimatta asuntoja ei olisi tulossa hetkeen lisää. “Tuntuu, että toiminnan kasvattaminen varmaan loppuu nyt luontaisesti. Emme ole hetkeen hankkineet mitään uutta, ja huomaan, että toivomani tarjonta on pienentynyt ja hinnat nousseet, joten nyt ei ole välttämättä sellaista intoa enää hankkia mitään. Luonnollinen päätös siis, ehkäpä”, Orava pohtii.

Haastattelua lopettaessamme Orava vetää takkia päälleen, ja toteaa, että tällä kertaa tyytyi vain tavalliseen takkiin, erikoiskappale jäi kotiin. “Vaimoni on tehnyt minulle idolini Nelson Mandelan kuvalla varustetun takin. Jos siis yhden henkilön saisin vielä mahdollisuuden tavata, olisi se Mandela,” Orava hymyilee. “Jos tätä asiaa nyt ryhdytään oikein pohtimaan, niin myös Juice Leskinen ja Charlie Chaplin ovat tällaisia henkilöitä. Heistäkin löytyy tietysti omat takit”, Orava innostuu.

Ehkä ratkaisimme taloyhtiöprofeetan mysteerin. Jospa näistä hihoista löytyykin ässät, joilla oululainen pyörittää usean ihmisen työpaletilta näyttävää kokonaisuutta, ohjaten suomalaisia taloyhtiöitä mullistavaan taloustietouteen.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi