Rekry: Digital Marketing Specialist

Kela ja vuokranantaja: asumistuki, perustoimeentulotuki ja vuokravakuus

Kela ja vuokranantaja: asumistuki, perustoimeentulotuki ja vuokravakuus

Asumista tuetaan Suomessa esimerkiksi Kelan tuilla, kuten asumistuella, perustoimeentulotuella sekä vuokravakuudella. Kelan myöntämiä tukia voidaan maksaa joko suoraan vuokralaiselle tai vuokranantajalle.

Jos vuokralaiseksi tulee henkilö, joka on oikeutettu tukiin, voi vuokranantajalle ollakin epäselvää, miten tukien ja vuokranmaksun suhde toimii. Kokosimme tätä varten infopaketin vuokranantajille tärkeistä Kelan tuista.

Kelan vuokranantajalle maksama asumistuki

Kenelle asumistuki maksetaan ja miten?

Lähtökohtaisesti Kelan asumistuki maksetaan aina vuokralaiselle, mutta vuokralaisen omasta päätöksestä tuki voidaan maksaa myös vuokranantajalle. Kela voi maksaa vuokralaiselle myöntämänsä asumistuen suoraan vuokranantajalle vuokralaisen antamalla valtuutuksella. Valtuutuksen voi antaa joko asumis- tai tukihakemuksessa tai erikseen.

Vuokranantajankin on hyvä huomata, ettei vuokrasopimukseen kirjattu kohta tuen maksamisesta vuokranantajalle ole pätevä Kelan tuen maksuun, eli vuokralaisen tulee aina antaa virallinen valtuutus asiasta suoraan Kelalle.

Mikäli vuokralainen on vuokrasuhteen alussa valtuuttanut vuokranantajan saamaan asumistuen, voi vuokralainen kuitenkin myöhemmin pyytää tuen maksua omalle tilillensä milloin tahansa ilman vuokranantajan erillistä kuulemista. Vuokranantajan kuuleminen tarvitaan ainoastaan silloin, jos maksu on siirretty vuokranantajalle vuokrarästien takia. 

Lisäksi, on tärkeää muistaa, että vuokranantaja ei voi saada Kelalta tietoa vuokralaisen tuen maksuista tai tukiin liittyvistä päätöksistä, joten asumistuen maksuun liittyvät asiat ovat lähtökohtaisesti vuokralaisen ja Kelan välinen asia. Vuokralainen saa siis itse päätöksen vuokranantajalle maksettavasta tuesta, ja vuokralainen itse ilmoittaa tästä vuokranantajalle. 

Vuokrasuhteen velvoitteet hoitamatta: tuki vuokranantajalle

Tietyissä tilanteissa Kelan tuet voidaan kuitenkin ohjata vuokranantajalle, myös ilman vuokralaisen valtuutusta. Vuokranantaja voi kuitenkin myös itse pyytää asumistuen maksua suoraan hänelle, mikäli vuokralainen laiminlyö vuokranmaksua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maksun siirto kestää kuitenkin useimmiten kuukaudesta kahteen, sillä ennen maksua Kela kuulee vielä tuensaajaa.

Asumistuen tapauksessa, Kela voi siirtää vuokralaisen asumistuen suoraan vuokranantajalle vuokranantajan pyynnöstä, jos vuokralaiselta on rästissä vähintään kahden peräkkäisen kuukauden vuokrat. Perustoimeentulotuen tapauksessa taas tuen asumiskuluja vuokranantaja voi anoa maksettavaksi suoraan hänelle, jos vuokralaiselta on rästissä vähintään yhden kuukauden vuokra. 

On hyvä huomioida, että jos tukea on ehditty vuokrasuhteen ajalta jo maksaa vuokralaiselle, niiltä kuukausilta vuokranantaja ei voi enää pyytää maksua takautuvasti itselleen.

Kelan myöntämä vakuus

Asumistuen lisäksi, Kela voi myöntää vuokralaiselle vakuuden, jos vuokralainen on oikeutettu perustoimeentulotukeen. Vuokralainen voi hakea vakuutta Kelalta asunnonhaun yhteydessä. Jos vakuus myönnetään, Kela antaa vuokralaiselle maksusitoumuksen, josta käy ilmi vakuuden ehdot. Vuokralaisen luvalla Kela voi myös toimittaa maksusitoumuksen vuokranantajalle.

Jos vuokralainen ei vuokranantajan mielestä täytä asumisen velvoitteita, kuten vuokranmaksua tai asunnosta huolehtimista, vuokranantaja voi hakea korvausta Kelan vakuudesta.

Kelan vakuus korvaa muun muassa maksamattomia vuokria, vuokrasopimuksen mukaisia vesimaksuja tai autopaikkamaksuja, sopimussakkoja tai huoneiston vahinkoja. Koko listan korvauksista löydät Kelan sivuilta

Vuokranantajan tulee vaatia vakuuden käyttämistä kirjallisesti Kelalta viimeistään kolmen kuukauden sisällä vuokrasuhteen päättymisestä.

Lue lisää aiheesta

Kela tarjoaa kattavasti tietoa vuokranantajaa koskevista palveluistaan verkossa. Lisätietoa saat esimerkiksi Kelan Vuokranantajat -sivustolta.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi