Rekry: Digital Marketing Specialist

Asuntosijoittaja 2016 -tapahtuman antia osa 2: Tulevaisuuden vuokralainen

tulevaisuuden vuokralaiset

Asuntosijoittaja 2016 -tapahtuman antia osa 2: Tulevaisuuden vuokralainen

Pari viikkoa sitten järjestetyssä Asuntosijoittaja 2016 -tapahtumassa keskusteltiin asuntosijoittajien uusista mahdollisuuksista. Ensimmäisessä osassa kävimme läpi tapahtuman antia muuttoliikkeeseen sekä tulevaisuuden kaupunkeihin liittyen. Tapahtumassa puhuttiin kuitenkin myös paljon vuokralaisten ajatuksista sekä asiakaskokemuksen tärkeydestä. Tässä eli toisessa osassa keskitymmekin siis asioihin, joista tapahtumassa keskusteltiin liittyen siihen, millainen on tulevaisuuden vuokralainen.

Asiakaspalvelun tärkeys

Vaikka ’vuokralainen on asiakas’-ajattelu ei suinkaan ole uusi keksintö, tuntuu se monelle asuntosijoittajalle olevan vielä hieman vierasta. Valmentaja ja asuntosijoittaja Heikki Pajunen pyhittikin puheenvuoronsa asiakaskokemuksen tärkeydelle. Hän aloitti ihmettelemällä sitä, että tyypillisesti bisneksessä painotetaan ja mietitään aina asiakasta sekä asiakastyytyväisyyttä, mutta vuokrabisneksessä vuokranantajat tuntuvat miettivän enemmän paitsi omia riskejään, myös omia oikeuksiaan. Samaan hengenvetoon hän jatkaa, että asiakaspalveluun keskittyminen on kuitenkin ensisijaisen tärkeää myös vuokranantajalle.

Pajunen kertoo, että suurimmat taloudelliset riskit asuntosijoittamisessa ovat asunnon tuhoutuminen, tyhjät kuukaudet, käytännön ongelmat sekä liian alhainen tuotto. Vuokranantaja voi kuitenkin vaikuttaa itse näihin kaikkiin riskeihin ja suurimpaan osaan nimenomaan asiakaspalvelua sekä asiakaskokemusta parantamalla. Perusperiaate siis on, että kohtelemalla vuokralaista hyvin, kuuntelemalla ja toteuttamalla hänen toiveitaan, saat myös itse takaisin. Positiivinen kokemus saa vuokralaisen pysymään asunnossa pidempään, kohtelemaan asuntoasi paremmin ja mahdollisesti myös auttamaan sinua esimerkiksi etsimään uuden vuokralaisen. Näin ollen asiakaspalveluun panostaminen tuo konkreettista hyötyä: säästät sekä aikaa että rahaa.

Vuokralainen – tarpeet ja toiveet

Vuokralaisten näkökulmaa tapahtumassa edusti Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig. Modig korosti, että vuokralaiset haluavat ennen kaikkea asunnon, joka tuntuu kodilta ja johon heillä on varaa sekä mahdollisuuden vaikuttaa. Hän muistuttaa, että edullisista asunnoista, joihin ihmisillä on varaa, on nyt jo pula ja kysyntä tulee vain nousemaan tulevaisuudessa. Modig myös arvelee, että ylipäätään vuokra-asumisen suosio tulee kasvamaan, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että vuokra-asuntoja tarvitaan vielä enemmän lisää jatkossa.

Tällä hetkellä vuokralaisilla on vaikutusmahdollisuuksia melko vähän, joten tätä Modig kehottaa vuokranantajia pohtimaan. Vuokralainen haluaa asunnon, joka tuntuu kodilta ja esimerkiksi itse tekemät valinnat asuntoon edistävät tätä tunnetta. Modig myös muistuttaa, että kun vuokralainen tuntee olonsa kotoisaksi, hän myös pitää asunnosta parempaa huolta – omasta pidetään aina parempaa huolta.

Lisäksi Modig korostaa yksityisten vuokranantajien roolia tulevaisuudessa. Hän sanoo, että tulevaisuus on pienempien yksityisten vuokranantajien hallinnassa, sillä he ovat joustavampia ja pystyvät tarjoamaan parempaa palvelua.

Yhteisöllisyys kasvaa

Yhteisöllisyys korostui useammassakin puheenvuorossa päivän aikana. Tuuli Kaskisen ja Silvia Modigin lisäksi Setlementtiasunnot Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Rönkä puhui yhteistöllisyyden kasvavasta merkityksestä ja siitä, kuinka yhä useammat haluavat jakaa ja elää yhdessä. Hän myös kertoi, että yksinäisyys on yksi kaupungistumisen suurimpia ongelmia, johon yhteisöllinen asuminen on yksi ratkaisu. Setlementtiasunnot tarjoavat ’yhteisöllistä, kohtuuhintaista arjen luksusta’, jossa asukkaille on tarjolla esimerkiksi yhteiskeittiö, yhteinen työtila, kuntosali, DIY-tila, yhteisösauna, viljelylaatikoita, yhteinen sähköauto ja uusiutuvaa energiaa.

Taloyhtiön tarjoamien tilojen ja palveluiden lisäksi, useat yhteisöt ovat aktiivisia harrastajia. Jokaisessa kohteessa on Setlementtiasuntojen puolesta yhteisökoordinaattori, joka toimii ns. sosiaalisena isännöijänä eli tukee asukkaita usein eri tavoin. Koordinaattori myös ideoi uutta toimintaa yhdessä asukkaiden kanssa. Monessa yhteisössä järjestetään erilaista vapaa-ajan toimintaa kuten kokkikerhoa, kalastusretkiä tai taidekoulua. Moni näistä toiminnoista toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin ja usein jonkun asukkaan vetämänä.

Siis mitä?

Tapahtuman vuokralaiseen keskittyvien puheenvuorojen viesti oli selkeä: panosta vuokralaissuhteeseen. Pajusen ensin mainitsemaa asiakaslähtöistä ajattelua painotti myös Modig ja niin ikään Rönkä. Modig kertoi vuokralaisen näkökulmia ja toiveita, kun taas Rönkä esitteli oivan esimerkin siitä, miten hyvää liiketoimintaa syntyy, kun tuote ja palvelu on tehty asiakasta ajatellen. Olipa vuokralaisesi kuka tahansa, ajattele häntä asiakkaana ja keskity palvelemaan häntä hyvin. Puhujien mukaan seurakset eivät voi olla muuta kuin positiivisia.

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi