Rekry: Digital Marketing Specialist

Asuntomarkkinakatsaus: Miltä nyt näyttää?

Asuntomarkkinakatsaus

Asuntomarkkinakatsaus: Miltä nyt näyttää?

Olemme saaneet alkuvuoden aikana vihdoin lukea uutisia talouskasvun elpymisestä, kuluttajien luottamuksen vahvistumisesta sekä asuntomarkkinoiden piristymisestä. Miltä asuntomarkkinoilla sitten oikeastaan näyttää? Kokosimme yhteen lyhyen asuntomarkkinakatsauksen, johon on listattu alkuvuoden keskeisimpiä tilastoja. Kyseisten tietojen avulla saat näppärästi käsityksen tämänhetkisestä asuntomarkkinasta.

Osakeasuntojen hinnat

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat nousivat koko maassa 0,3 prosenttia tammikuusta helmikuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia ja muualla Suomessa 0,4 prosenttia.

Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat koko maassa kohosivat 0,8 prosenttia. On kuitenkin otettava huomioon, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,4 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne itse asiassa laskivat 1,5 prosenttia.

Tämän vuoden helmikuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 268 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 595 euroa ja muualla Suomessa 1 674 euroa.

Tilastokeskus: Vanhojen osakeasuntojen hintojen kehitys kuukausittain

Osakeasuntojen hintakehitys 4-2017

Asuinhuoneistojen vuokrat

Vuonna 2016 asuinhuoneistojen vuokrat kohosivat koko Suomessa keskimäärin 2,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,6 prosenttia ja ARA-asuntojen vuokrat sen sijaan 1,5 prosenttia. Pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä on vuokrissakin eroa, sillä pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat 3,4 prosenttia ja muualla Suomessa 2,0 prosenttia.

Keskineliövuokra vapaarahoitteisissa asunnoissa oli 13,65 euroa neliöltä koko maassa, kun pääkaupunkiseudulla sama luku oli 18,08 ja muualla maassa 11,50.

Tilastokeskus: Keskimääräisten neliövuokrien (€/m²/kk) kehitys

Kohde- ja kauppamäärät

Etuoven tilastojen mukaan kohdemäärät ovat aavistuksen nousseet viime vuoteen verrattuna. Omakoti-, pari- ja rivitalojen määrät ovat nousseet, mutta kerrostalojen määrä on hieman laskenut viime vuodesta. Alkuvuoden 2017 aikana kohdemäärät ovat myös kasvaneet.

Lisäksi kauppamäärät ovat viime vuodesta kasvaneet. KVKL:n tilastojen mukaan asuntokauppojen määrä kasvoi tammi-helmikuun aikana koko maassa 7 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Etuovi.com: Kohdemäärien kehitys

Huoneistokeskus / KVKL: Asuntokauppojen määrä

Markkinointiaika

Etuoven tilastojen mukaan markkinointiajat ovat hieman nousseet viime vuoteen verrattuna. Alkuvuoden aikana markkinointiajat ovat kuitenkin kääntyneet laskuun.

Etuovi.com: Asuntojen markkinointiaika

Korot

Suomen Pankin tilastojen mukaan korkotaso on ollut matalalla jo pitkään, eivätkä korot ole ainakaan alkuvuoden aikana lähteneet kohoamaan. Euriborkorot ovat edelleen negatiivisia 12 kuukauden euriboria myöten. Lisäksi Suomen talletuspankkien viitekorot ovat pysytelleet alle 1 prosentissa viime vuoden alusta asti.

Vaikka korot ovat pysytelleet pitkään matalana, eikä selkeitä merkkejä korkojen noususta vielä ole, useat finanssialan asiantuntijat ovat kehottaneet asuntovelallisia varautumaan korkojen nousuun.

Suomen Pankki: Euriborkorot päivittäin

Suomen Pankki: Suomen talletuspankkien viitekorkoja ja 12 kk:n euribor

Uudisrakentaminen

Tilastokeskuksen mukaan rakennustuotanto on rajussa kasvussa. Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi marras-tammikuussa 10,6 prosenttia vuodentakaisesta. Samalla aikavälillä asuinrakentamisen volyymi kasvoi 10,4 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi 10,7 prosenttia.

Lisäksi marras-tammikuussa myönnettyjen rakennuslupien kuutiometrimäärä oli 18,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Etenkin asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi merkittävästi.

Tilastokeskus: Uudisrakentamisen volyymi-indeksi

Tilastokeskus: Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet
(milj. m3, liukuva vuosisumma)

Asuntomarkkinakatsauksen tärkeimmät poiminnat:

[intense_content_box background=”#000000″ icon=”exclamation” icon_stack_color=”#bf8a46″]

 

– Kaupankäynti on piristynyt: markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kauppamäärät ovat kasvaneet.
– Asuntolainahakemusten määrä on myös kasvanut alkuvuoden aikana.
– Kysyntä kohdistuu etenkin kasvukeskusten pieniin asuntoihin, joten kilpailu hyvistä sijoitusasunnoista on kovaa.
– Rakentaminen on rajussa kasvussa ja asuntotuotanto on kiivasta etenkin kasvukeskuksissa.
– Alueet jakautuvat entistä enemmän: pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa hinnat sekä vuokrat nousevat, kun muualla Suomessa asuntomarkkinat takkuilevat.[/intense_content_box]

 

Lue lisää:

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi