Rekry: Digital Marketing Specialist

Mitä energiatodistus kertoo taloyhtiön energiatehokkuudesta?

energiatodistus

Mitä energiatodistus kertoo taloyhtiön energiatehokkuudesta?

Energiatodistus on rakennuksen energiatehokkuudesta kertova pakollinen asiakirja, joka vaaditaan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kaikilta rakentamismääräysten alaisilta rakennuksilta. Energiatodistus on ennen kaikkea työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun. Energiatodistus tulee esittää mm. asunnon myynnin yhteydessä.

Mikä on energiatodistus?

energiatodistus

Energiatodistus on virallinen asiakirja, joka kuvaa rakennuksen energiatehokkuutta. Energiatehokkuutta kuvataan kirjainluokittelulla A-G, joka pohjautuu laskettuun energiatehokkuuden vertailulukuun eli E-lukuun. E-luku on rakennuksen laskennallinen kokonaisenergiankulutuksesta kertova luku (kWh/m2/vuosi).

Laskennassa käytetään erilaisia painotuksia ja vertailulukuja, joten E-luku ei kerro rakennuksen todellisista energiakustannuksista tai -kulutuksesta. Energiatodistuksen tarkoituksena onkin erottaa toisistaan rakennuksen ominaisuudet ja asukkaiden kulutustottumukset. Energiatodistuksessa huomioidaan mm. rakennuksen lämmitysmuoto, ilmanvaihto sekä ikkunat ja eristykset.

Rakennuksen lämmitysmuoto vaikuttaa oleellisesti E-lukuun. Suora sähkölämmitteinen rakennus saa korkeamman kertoimen kuin esimerkiksi kaukolämmöllä lämpiävä rakennus. Lisäksi E-luvun laskennassa käytetään vakioituja säätietoja, sijaitsipa kohde missä päin Suomea tahansa. Talven energiakulutuksen laskennassa oletetaan, että talvella ei ole kylmempää kuin -20 °C.

Suoraa päätelmää sähkölaskun suuruudesta ei siis voi energiatodistuksen pohjalta tehdä, mutta rakennusten väliseen energiatehokkuuden vertailuun se on oiva työkalu, kunhan ymmärtää, miten energiatodistusta luetaan.

Rakennuksissa 1.1.2018 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet (suluissa 31.12.2017 asti voimassa olevat):

Sähkö1,20 (1,70)
Kaukolämpö0,50 (0,70)
Kaukojäähdytys0,28 (0,40)
Fossiiliset polttoaineet1,00 (1,00)
Uusiutuvat polttoaineet0,50 (0,50)

Miten energiatodistusta luetaan?

Energiatodistuksen ylimmästä osasta selviää rakennuksen tiedot, kuten rakennusvuosi sekä rakennuksen käyttötarkoitus. Etusivulta on nähtävissä suoraan oleellisimmat tiedot, eli energialuokka (A-G) ja E-luku. Lisäksi ensimmäisellä sivulla on nähtävissä energiatodistuksen laatijan tiedot.

EnergiatehokkuusluokkaE-luku
AE-luku ≤ 75
B76 ≤ E-luku ≤ 100
C101 ≤ E-luku ≤ 130
D131 ≤ E-luku ≤ 160
E161 ≤ E-luku ≤ 190
F191 ≤ E-luku ≤ 240
G241 ≤ E-luku

Todistuksessa ilmoitetaan myös toteutunut ostoenergiankulutus, mikäli tämä tieto on saatavilla. Toteutunut kulutus kertoo taloyhtiön todellisen energiankulutuksen ja tähän voivat asukkaat ja osakkaat vaikuttaa omalla toiminnallaan. Tämä kohta kannattaa siis katsoa tarkkaan.

Energiatodistukseen on aina kirjattu myös ammattilaisen laatimat suositukset siitä, miten rakennuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa. Yleensä suositukset ovat toimenpiteitä, jotka suositellaan toteutettavaksi muiden remonttien yhteydessä. Pelkän E-luvun laskemisen kannalta ei yleensä kannata ryhtyä remontoimaan. Jos taloyhtiössä tehdään esimerkiksi perusparannuksia, joiden myötä rakennuksen energiatehokkus paranee, voidaan rakennukselle tilata uusi energiatodistus. Uusiminen tulee tehdä vähintään 10 vuoden välein, joka on energiatodistuksen voimassaoloaika.

Osassa vanhoista kohteista voi nähdä vielä alaindeksillä varustetun merkinnän: C2007. Alaindeksi kertoo, että todistus on laadittu aiemmin voimassa olleiden säädösten mukaan. Energiatodistus uudistui vuonna 2018, jonka jälkeen alaindeksiä ei ole enää käytetty.

Voivatko asukkaat vaikuttaa rakennuksen energialuokkaan?

Energialuokka perustuu rakennuksen teknisiin ominaisuuksiin, ei esimerkiksi asunnon kuntoon tai neliömäärään, eikä siihen, miten asunnossa asutaan. Eli kuten aiemmin todettua, energialuokka ja E-luku eivät kerro suoraan rakennuksen ja asukkaiden todellisesta energiankulutuksesta. E-lukua voi kuitenkin pyrkiä pienentämään siihen sopivin keinoin.

Tehokkaimmin energialuokkaan voidaan vaikuttaa taloyhtiön remonttien yhteydessä. Koska E-luvun laskentaan vaikuttavat  lämmitys-, ilmanvaihto-, jäähdytysjärjestelmien sekä näiden järjestelmien apulaitteiden , kuten puhaltimien ja pumppujen, kuluttajalaitteiden ja valaistuksen energiankäyttö, voidaan E-lukuun vaikuttaa näitä järjestelmiä koskevien remonttien yhteydessä.

Tyypillisiä energiatehokkuutta parantavia remontteja ovat esimerkiksi ikkunaremontti, yläpohjan parempi eristäminen ja lämmitysjärjestelmän muutos. Mikäli sähkölämmitteisen talon asukkaista suurin osa asentaa ilmalämpöpumpun, voidaan E-lukua saada laskettua. 

Olennaista on siis ymmärtää, että energialuokka ei kerro suoraan energiankulutuksesta eikä sen kustannuksista. Tämän voi havainnollistaa vertaamalla kahta omakotitaloa, joista toinen lämpiää puulla ja toinen sähköllä. Näistä ensimmäinen saa käytettävien kertoimien ansiosta paremman energialuokan, mutta todellisuudessa puuta voi kulua niin paljon, että lämmityskustannukset ovat samat kuin sähkölämmitteisessä.

Kiinnitä huomiota näihin:

  • Mikä on rakennuksen lämmitysmuoto?
  • Mikä on rakennuksen todellinen energiankulutus?
  • Jos kyseessä on vanha talo, ovatko ikkunat ja eristeet hyvässä kunnossa?
  • Ovatko asunnon kodinkoneet uusimisen tarpeessa?

Tilaa Sijoitusoven julkaisut suoraan sähköpostiisi

Älä huoli, emme aio tukkia sähköpostiasi. Sen sijaan saat tiedon uusista sijoitusasunnoista, asuntomarkkinakatsauksista ja muista mielenkiintoisista asuntosijoittamisen aiheista.

Jaa artikkeli:

SEURAA sijoitusovea

Liity sähköpostilistalle

Liittymällä Sijoitusoven sähköpostilistalle, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja asuntosijoittamisesta
  • Uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi

Liity Sijoitusoven sähköpostilistalle ja saat:

  • Ensimmäisenä tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista
  • Hyödyllisiä vinkkejä ja oppeja sekä uusimmat katsaukset ja analyysit suoraan sähköpostiisi