Kiinteistösijoittajajat Hämäläiset

Hämäläiset: Kiinteistösijoittamista koko perheen voimin

Minna, Jukka ja Perttu Hämäläinen ovat jo vuosia pyörittäneet kiinteistösijoittamiseen keskittyvää perheyritystä Jyväskylässä. ”Perheyrittäminen on minulle ja Jukalle tuttua omien vanhempiemme sekä isovanhempiemme kautta eli Perttu on jo neljäs sukupolvi, joka on perheyrittäjyydessä mukana. Me ollaan oikeastaan kasvettu tähän”, Minna kertoo. Minnan, Jukan ja Pertun lisäksi perheeseen kuuluu myös tytär Pihla, joka on osakkaana yrityksessä, mutta ei työskentele sen parissa aktiivisesti kuten muut.

Perheyritys ostaa ja myy kiinteistöjä

Hämäläisten perheen kiinteistösijoitusyhtiön strategiana on ostaa, vuokrata ja myydä asuinkiinteistöjä ympäri Suomea. Kohteet vaihtelevat pienemmistä asuinkerrostaloista suurempiin kokonaisuuksiin, ja toimintaympäristönä ovat lähinnä Suomen kasvukeskukset.

Alusta asti he ovat myyneet osan kohteista ja pitäneet osan omassa omistuksessa vuokralla. ”Vähän riippuen kohteesta osan olemme myyneet ja osan vuokranneet”, Minna kertoo. Viime vuosina fokuksena on ollut kuitenkin myydä ostetut asunnot suoraan eteenpäin sijoittajille.

Mitä Hämäläisten perhe sitten puuhastelee vapaa-ajalla kiinteistöbisneksen pyörittämisen ohella? ”Vapaa-ajan top kolme on koiran lenkki, koiran lenkki ja koiran lenkki”, Jukka vitsailee. ”No me Jukan kanssa kotoillaan, matkustellaan ja hoidetaan kuntoa”, Minna kertoo. ”Niin ja mökkeillään”, Jukka lisää. ”Minun top kolme on varmaan autot, moottoriurheilu ja urheilu”, toteaa Perttu.

Päivittäistavarakauppiaista kiinteistösijoittajiksi

Hämäläisten tarina kiinteistösijoittajina alkoi itse asiassa jo kauan sitten 90-luvun lopulla, kun Minna ja Jukka ostivat ensin itselleen kaksi sijoitusasuntoa. Tuolloin ja vielä pitkään sen jälkeenkin he pyörittivät päätoimenaan kahta Spar-päivittäistavarakauppaa Jyväskylässä. Ensimmäisten sijoitusasuntojen oston jälkeen Hämäläiset kuitenkin kehittivät myös kiinteistösijoitustoimintaa kauppatoiminnan ohella.

Vuonna 2007, kun S-ryhmä osti Suomen Sparin liiketoiminnan, Hämäläisten päivittäistavarakauppatoiminta loppui. Kauppojen viimeisten toimintavuosien aikana Jukka tosin työskenteli jo lähes täysipäiväisesti kiinteistöjen parissa. Kauppatoiminnan loppuessa luonnollinen jatkumo pariskunnalle olikin siirtyä täysin kiinteistösijoittamisen maailmaan.

Ensimmäisten sijoitusasuntokauppojen jälkeen kipinä asuntosijoittamiseen syttyi ja Hämäläiset ostivat lisää. Hyvin nopeasti he laajensivat toimintaa edelleen ja ostivat myös suurempia kokonaisuuksia, kuten kerrostalo- ja rivitalokohteita entisen yhtiökumppanin kanssa. Minna ja Jukka siis heittäytyivät kiinteistöbisnekseen hyvinkin nopeasti ensimmäisten sijoitusasuntojen oston jälkeen. ”Jälkeenpäin kun ajattelee, niin olemme olleet kyllä todella rohkeita. Emme silloin hirveästi ajatelleet mahdollisia uhkia ja riskejä”, Minna toteaa.

Muutama vuosi sitten Perttu hyppäsi bisnekseen mukaan ja siitä lähtien kolmikko on pyörittänyt kiinteistösijoitusliiketoimintaa kokopäiväisesti yhdessä.

Helpolla ei kiinteistöalalla pääse

Kiinteistösijoittaminen ei ole helppoa, vaan se vaatii monenlaista osaamista, hyviä suhteita ja kärsivällisyyttä. Itse asiassa Hämäläisten mukaan vaikeinta toiminnassa on tällä hetkellä hyvien sijoituskohteiden löytäminen. Tämä kuulostaa varmasti monelle hyvin tutulta, sillä myös yksittäisiä sijoitusasuntoja ostavat asuntosijoittajat ovat viime aikoina kamppailleet saman asian kanssa. ”Etenkin tänä vuonna on ollut todella vaikeaa löytää ja saada hyviä sijoituskohteita järkevään hintaan”, Jukka toteaa.

Alan ennustamattomuus aiheuttaa myös välillä päänvaivaa. ”Liiketoimintaa hankaloittaa se, että tieto huomisesta on epävarma”, Perttu kertoo. ”Paitsi sijoituskohteiden määrän ennustaminen, myös olosuhteiden ennustaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Tähän toimintaan vaikuttaa kaikki; mitä maailmalla tapahtuu, mitä pankkimaailmassa tapahtuu, mitä koroille tapahtuu ja niin edelleen”, Minna täsmentää.

Hämäläiset kuitenkin toteavat, että vaikka heillä ei ole kenelläkään kiinteistöalan koulutusta, niin alan oppiminen on ollut mahdollista käytännössä. Helppoa sekään ei toki ole ollut, mutta mahdollista. ”Voisi kuvitella, että alaa pitäisi opiskella monta vuotta ennen kuin siinä pystyy menestymään, mutta pärjääminen on näköjään mahdollista ilmankin”, Minna kertoo. He kuitenkin kannustavat opiskelemaan alaa ensin, sillä silloin voi välttyä monelta ongelmatilanteelta.

Hämäläiset myös kertovat, että viime vuosina asuntosijoittamista on alettu pitää varteenotettavana sijoitusmuotona ja sen suosio on kasvanut. Toisaalta asuntosijoittamisen suosion nousu on tuonut markkinoille uusia toimijoita eli kilpailukin on kiinteistösijoittamisessa koventunut. ”Markkina on nyt kuitenkin sellainen, että asunnoille on kysyntää. Lisäksi, kun asiakaskunta ja verkosto ovat muodostuneet, niin toiminta on helpompaa”, Minna kertoo. ”Aina se ei kuitenkaan niin ole ollut”, Jukka lisää. Suhteiden ja verkostojen merkitys on siis tälläkin alalla äärimmäisen tärkeää.

Perheyrityksessä sekä hyvää että huonoa

Hämäläisten perhe on ollut alalla jo pitkään, joten sekä ylä- että alamäkiä on matkan varrella ollut. Vaikeista ajoista Hämäläiset ovat selvinneet yhdessä ja toisaalta onnistumisten ilon he ovat voineet jakaa perheen kesken.

Selkeimpänä kohokohtana koko perheelle on jäänyt ensimmäisen suuremman kohteen onnistuminen kokonaisuutena. ”Se ensimmäinen kohde on kyllä jäänyt selkeästi mieleen”, Jukka kertoo. ”Siitä se ratas oikeastaan lähti kunnolla pyörimään”, Minna lisää. ”Itse asiassa se on minullakin jäänyt mieleen, vaikka en ollut vielä silloin edes kokopäiväisesti tässä mukana”, Perttu toteaa.

Vaikka jokaisella on yrityksessä oma tärkeä roolinsa, perheen kiinteistösijoittamisen ja liiketoiminnan perustana on Jukan hyvä laskutaito. Samalla kuitenkin uuden sukupolven mukaan tuleminen tuo liiketoimintaan uusia ajatuksia ja toimintatapoja. ”On todella hyvä, että meillä on olemassa hyviä vanhoja juttuja ja siihen sekaan tulee hyviä uusia juttuja. Niitä me yritetään sitten järkevästi sekoitella ja punoa yhteen”, Minna kertoo. ”No eihän se kyllä ole mahdollista, että niitä todella hyviä vanhoja juttuja yritetään muuttaa uuteen muotoon”, Jukka vitsailee ja kaikki nauraa. ”Niin esimerkiksi pulloposti on todella hyvä”, Perttu jatkaa ja kaikki nauravat vielä lisää.

Perheyrityksessä, kuten kaikissa työyhteisöissä, on varmasti niin hyviä kuin huonojakin puolia. ”Hyvä puoli tässä on se, että kaikesta on aika helppo keskustella suoraan. Toki se on välillä huonokin puoli, kun filtteri puuttuu”, Perttu kertoo. ”Mutta ainakaan meillä ei jää mitään sanomatta. Siihenhän monet työyhteisöt nykyään pyrkivät”, hän lisää.

Erimielisyyksiä siis tulee luonnollisesti perheessäkin, mutta niistä selviää puhumalla avoimesti. Vaikeista tilanteista selviää yhdessä ja arjen askareista selviää kovalla työllä ja huumorilla. Hämäläisten ammattitaitoisesta, avoimesta ja hauskasta perheestä voimmekin varmasti kaikki ottaa oppia paitsi sijoitustoimintaan myös jokapäiväiseen elämään.


 

Haluatko lukea Hämäläisten ja 11 muun sijoittajan tärkeimpiä oppeja asuntosijoittamisesta? Lataa Näin onnistut asuntosijoittajana-opas täältä.

Jaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Viisastuminen jatkuu somessa

Ilmoittaudu jäseneksi

Liittymällä Sijoitusoven jäseneksi, saat maksutta enemmän luettavaa ja tiedon uusista myyntiin tulevista kohteista ensimmäisten joukossa.

Suosituimmat

Asuntosijoittajan apuna

Asuntosijoittaminen aiheittain